Poperinge, voorjaar, dure delicatesse, kort seizoen, gepocheerd eitje… Juist! Hopscheuten kondigen in ons land ook de nakende lente aan. Ze zijn door hun subtiele smaak en textuur gegeerd in onze keukens. De jonge, tere scheuten passen eveneens in het culinair tijdsbeeld. Ze zijn immers een uiterst lokaal én seizoensgebonden ingrediënt en jawel, Poperingse hopscheuten zijn in België erkend als streekproduct en ze worden zelfs met een EU-label gewaardeerd als product met een Beschermde Geografische Aanduiding. Ze groeien ook elders zoals bijvoorbeeld in de regio Pajottenland & Asse-Aalst. Hopscheuten worden geoogst op een open hoppeveld of in kassen achter glas. Hoe dan ook, de pluk is arbeidsintensief. Om een kilo hopscheuten te oogsten, is een geoefende plukker een uur zoet met circa 1000 snijbewegingen omdat een scheut ongeveer 1 gram weegt. Dat manuele gegeven, de beperkte aanvoer en het kort seizoen maken ze tot de duurste scheuten in de keuken. Zo weet u meteen straks genietend aan tafel van een portie hopscheuten, met bijvoorbeeld gepocheerd eitje en mousseline, wat deze delicatesse extra bijzonder maakt.
Onze inspecteurs stelden alvast een lijstje samen met interessante adressen waar je zeker van deze delicatesse kan gaan genieten. Laat het seizoen nu maar beginnen!
De Savoye, Knokke
Ten Doele, Blankenberge
Le Roi de Trèfle, Namur
Hof van Cleve, Kruisem
d’Eugénie à Emilie, Baudoir
Le Chalet de La Forêt, Bruxelles (Uccle)
">
Extra video : Restaurant Castor & forrestfarm.be.
">
Extra video : Restaurant Castor & forrestfarm.be.