Wat weet u over hopscheuten?

Feb 9, 2024

Poperinge, voorjaar, dure delicatesse, kort seizoen, gepocheerd eitje… Juist! Hopscheuten kondigen in ons land ook de nakende lente aan. Ze zijn door hun subtiele smaak en textuur gegeerd in onze keukens. De jonge, tere scheuten passen eveneens in het culinair tijdsbeeld. Ze zijn immers een uiterst lokaal én seizoensgebonden ingrediënt en jawel, Poperingse hopscheuten zijn in België erkend als streekproduct en ze worden zelfs met een EU-label gewaardeerd als product met een Beschermde Geografische Aanduiding. Ze groeien ook elders zoals bijvoorbeeld in de regio Pajottenland & Asse-Aalst. Hopscheuten worden geoogst op een open hoppeveld of in kassen achter glas. Hoe dan ook, de pluk is arbeidsintensief. Om een kilo hopscheuten te oogsten, is een geoefende plukker een uur zoet met circa 1000 snijbewegingen omdat een scheut ongeveer 1 gram weegt. Dat manuele gegeven, de beperkte aanvoer en het kort seizoen maken ze tot de duurste scheuten in de keuken. Zo weet u meteen straks genietend aan tafel van een portie hopscheuten, met bijvoorbeeld gepocheerd eitje en mousseline, wat deze delicatesse extra bijzonder maakt.

 

Onze inspecteurs stelden alvast een lijstje samen met interessante adressen waar je zeker van deze delicatesse kan gaan genieten. Laat het seizoen nu maar beginnen!

 

Tafeltje Rond, Beveren

De Savoye, Knokke

Pegasus, Poperinge

Ten Doele, Blankenberge

Le Roi de Trèfle, Namur

Hof van Cleve, Kruisem

Au Vieux Port, Antwerpen

Horseele, Gent

d’Eugénie à Emilie, Baudoir

Comme chez Soi, Bruxelles

Les Eleveurs, Halle

Castor, Beveren-Leie

’t Fornuis, Antwerpen

Decan, Berchem

Le Chalet de La Forêt, Bruxelles (Uccle)

Slagmolen, Oudsbergen

">
Extra video : Restaurant Castor & forrestfarm.be. 

Wedstrijd 'Beste Hopscheutenkok'

  • Ben je jonger dan 26j
  • Heb je een culinair diploma en werk je in een restaurant of traiteurzaak?
  • Of ben je leerling van het 6e of 7e jaar Hotelschool?
  • Ga je graag aan de slag met lokale producten?
  • Kennen hopscheuten voor jou geen geheimen?

Schrijf je dan hier in!

">
Extra video : Restaurant Castor & forrestfarm.be. 

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024