8 tips om gastronomisch te genieten in Waalse kastelen

21 jul. 2022

Wallonië is rijk aan fraai gerestaureerde kastelen waar gasten vandaag verfijnd kunnen tafelen en eveneens soms kunnen overnachten. Een aantal van deze monumentale gebouwen hebben een voorgeschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen, andere werden opgetrokken in de 19de eeuw. Wat ze naast een historische dimensie gemeenschappelijk hebben, is hun uniek karakter, een bijzonder rustige en ontspannen locatie in weelderig groen en smaakvolle keukens die samen voor een bijzondere beleving garant staan.   

 

Château de Vignée

 

Gedurende eeuwen een sterk bolwerk in de Famenne heeft dit 17de-eeuws kasteel in het dorpje Villers-sur-Lesse, deelgemeente van Rochefort, vandaag nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. In de Tweede Wereldoorlog diende de setting als een militair veldhospitaal. Anno 2022 behoort Château de Vignée als boetiekhotel tot de Relais & Châteaux familie en biedt het een zwembad met hamman en sauna die uitkijkt op de Lesse. Restaurant Arden met chef Marius Bosmans aan het fornuis staat bekend om zijn terroir gedreven aanpak met opbrengsten uit serre en moestuin en om zijn tartaarbereiding van bio Limousin rund van La Ferme de Bergifa. Arden beschikt over een wijnkelder met meer dan 16.000 flessen.

 

Château de Mirwart

 

Recent in al zijn pracht en praal gerestaureerd gaan de roots van dit kasteeldomein terug tot de vroege middeleeuwen terwijl grote delen van het huidige gebouw uit de vroege 18de eeuw dateren. Het kasteelhotel is gevestigd op een rotsachtige heuvel midden in 1.350 hectare bos en domineert Mirwart, één van de mooiste dorpjes van Wallonië,  dat deel uitmaakt van Saint-Hubert. In de keuken van het gastronomisch restaurant zorgt chef Nick Van den Broeck voor hartige en zoete composities op basis van nobele producten die vaak verrassen. Denk bijvoorbeeld aan berkenijs met jonge dennetopjes, kaviaar en verveine.

 

 

 

Château Beausaint

 

Landelijk gelegen in Beausaint, een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne, is het fraaie gebouw uit 1870 sinds 2016 volledig getransformeerd als een gemoedelijk en laagdrempelig boetiekhotel met een gesofisticeerde uitstraling. Een riante oprijlaan, kasteelarchitectuur met toren en drie hectaren fraai groen zijn nog steeds de kenmerken van een nobel 19de-eeuws verleden. Het gebouw werd verrijkt met een nieuwgebouwde orangerie en uitzicht op de typische glooiende Ardense heuvels waar gastvrouw Sally Bruynseels en chef Alain Smet hun gasten met ontbijt en diner verwennen. Hij laat zich voor zijn zes gangen diners inspireren door producten uit de omgeving en gebruikt daarvoor graag oosterse technieken.

 

Le Vieux Château

 

Dit kasteel-restaurant in Flobecq of Vloesberg op de grens van Henegouwen en Oost-Vlaanderen won al twee keer een Gault&Millau Award. In 2018 werd chef Tanguy De Turck gelauwerd als Ontdekking van het Jaar en in de huidige gids werd het restaurant vereerd met de trofee van het mooiste design. Het restaurant is inderdaad qua vorm een prachtige realisatie binnen de contouren van een 17de-eeuws kasteel. De prachtige glazen kubus boven de slotgracht is op een bewonderenswaardige manier in het gebouw geïntegreerd. Signatuurgerecht van de chef is in boter gepocheerde kreeft met pompelmoes en salie. Zijn meergangenmenu is ook in volledig vegetarische versie verkrijgbaar.

 

 

 

L’Impératif – Domaine d’Arondeau

 

In de driehoek Doornik-Mons-Valenciennes vindt men dit schilderachtig gelegen 19de-eeuws kasteelhotel Domaine d’Arondeau te midden van 15 hectare groen met parktuin, restaurant L’Impératif en eigentijds gebouwd vergader- feesten- en evenementencomplex. Aan het fornuis staat chef Benoît Neussy. Hij blijft steeds op zoek naar een vernieuwende manier om gerechten eigentijds te presenteren met oog voor intense smaken en gevarieerde tot verrassende garnituren. Zoals een traditioneel geïnspireerde gebakken roggevleugel die hij brengt met espuma van beurre noisette.  

Tijdens de zomermaanden verhuist de keuken met een aangepast zomerrepertoire naar de ontspannen omgeving van de sfeervolle parktuin.

 

Le Château de Grandvoir

 

Van de oorspronkelijke versterkte vesting uit de Middeleeuwen gelegen tussen Bertrix, Libramont en Neufchâteau zijn geen sporen meer te zien. De vierkante kasteelhoeve die vandaag een hotel, restaurant én een microbrouwerij herbergt, dateert uit de 17de eeuw. Op deze locatie in hartje provincie Luxemburg wordt inderdaad volgens Ardens traditie het ‘Vaurien’ blond bier, goudblond en witbier gebrouwen. De naam van het bier is overigens geïnspireerd op de bijnaam van de bewoners van de dorpjes Grandvoir en Petitvoir. De regio telt uiteraard meer streekproducten die chef Tristan Martin in zijn keuken koestert zoals Ardense ham met zacht gekookt eitje en doperwtjes op zijn Frans bereid.

 

 

 

Le Manior de Lébioles

 

Vanuit de lucht kan deze manoir met zijn geometrisch tuin te midden van de bossen in de nabije omgeving van Spa aanspraak maken op de bijnaam “klein Versailles van de Ardennen”. Het landhuis met majestueuze ingang en kasteelallures dateert uit 1905 en herbergt een hotel, wellness-faciliteiten en gastronomisch restaurant. In de keuken staat Loïc Jambon die hier al eerder actief was als chef de partie om zich daarna elders als chef -patissier te specialiseren. Vandaag staat hij als een veelzijdige chef garant voor een eigentijdse tot creatieve keuken wat hij onder meer met een chocoladerisotto bewijst.

 

Château du Mylord

 

Als één van de meer bekende gebouwen in het natuurpark Pays des Collines herbergt Château du Mylord sinds 1981 het gelijknamige restaurant van chef Jean-Baptiste Thomaes. Met de allures van een Normandisch kasteel, kenmerkende witgekalkte muren, vakwerk en prachtige tuin is het gebouw uit het midden van de 19de eeuw een schoolvoorbeeld van architectuur uit die tijd. De naam dankt het kasteel en restaurant aan de bouwheer en eerste eigenaar, een Engelse gouverneur-generaal die in Ellezelles de liefde vond en ter plaatse als ‘Mylord’ bekend stond. Voor hedendaagse relevantie zorgt de keuken van Jean-Baptiste Thomaes. Met onder meer gegrilde tarbot die men in de zaal versnijdt en verrijkt wordt met bearnaise gepimpt met oesters en waterkers.

 

 

Meer Nieuws

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

11 jun. 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

8 jun. 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

6 jun. 2024