Als oprichter van het NorthSeaChefs collectief behoort Filip Claeys tot een beperkte groep die ook ver buiten hun eigen restaurant een stempel op de gastronomie en onze eetgewoontes heeft gedrukt. Lang voor het begrip duurzaamheid een containerbegrip werd, was hij als voorvechter van correcte en respectvolle visvangst, begaan met het toekomstgericht bestendigen van wat de Noordzee vandaag én aan volgende generaties te bieden heeft. Ook vanuit dat perspectief blijft een bezoek aan De Jonkman altijd een bijzondere belevenis. Zeker wanneer deze chef aan tafel steeds geëngageerd duiding komt geven bij de bereide gerechten. Zo vernemen we niet alleen iets over de bereiding van noordzeekrab of tarbot maar ook hoe en door wie ze precies waar en wanneer gevangen werden. Daarnaast toont hij ook zijn creativiteit om een delicatesse als kaviaar verder op te waarderen met inventieve bereidingen zoals onder meer op een pizza met zure room en limoen. Zijn veelzijdigheid als chef krijgt ook vorm in het zoete register. Met tal van klassieke bereidingen waaronder crêpe normande, een ijkpunt in het genre en een ode aan zijn vader Bob Claeys die de finesse ervan aan zijn zoon meegaf.