Pannenkoek met mout en Cristal XTRA, humus van pompoen en escabeche van Zeeuwse mossel

20 mrt. 2023

In samenwerking met Cristal XTRA ging Gault&Millau op zoek naar bijzondere recepten met bier en/of een unieke bierpairing met Cristal XTRA. Deze unieke pils leent zich dan ook uitermate goed voor een combinatie met gastronomie. De pils werd gebrouwen met een blend van 3 granen voor extra smaak, en dat met de focus op onze Belgische terroir door de samenwerking met lokale boeren. Een ongefilterde, frisse pils, met licht kruidige toetsen en een aangename, bittere afdronk.


Het eerste recept werd gecreëerd door Bram Verbeken, zaakvoerder en chef van Gastrobar Hop te Leuven. Deze zaak werd eind 2022 door Gault&Millau bekroond met de award “bierkaart van het jaar”. Geen betere kandidaat om de spits van deze reeks af te bijten!
 

Recept “Pannenkoek met mout en bier, humus van pompoen en escabeche van Zeeuwse mossel”

1. Pannenkoeken
Benodigheden

  • 330 Cristal XTRA
  • 270 g melk
  • 150 g bloem 
  • (Optioneel) 1 el moutbloem, voor een donkere kleur 

Bereiding

  1. Bak de pannenkoeken in gelijkmatige rondjes en laat ze vervolgens op kamertemperatuur afkoelen.

 
 2. Escabeche
Benodigheden

  • 6 sjalotten
  • 4 rode paprika’s
  • 1 bol look, gepeld
  • 600 g witte wijn
  • 1200 g kippenbouillon
  • 600 g sushi azijn

Bereiding

  1. Voeg alle ingrediënten buiten de witte wijn, de bouillon en de azijn samen. 
  2. Stoof ze rustig aan en blus met witte wijn. 
  3. Laat voor de helft inkoken, voeg vervolgens bouillon & azijn toe. 
  4. Laat opkoken en 2u trekken, en zeef nadien grondig. 
  5. Laat rustig afkoelen.

 
 3. Pompoenhumus
Benodigheden

  • 500 gram pompoen
  • Olijfolie
  • Zout
  • Curry poeder
  • 80 g koriander
  • 1 teen look
  • 1 chilipeper 

Bereiding

  1. Rooster de pompoen in de oven met wat olijfolie, zout en currypoeder. 
  2. Laat afkoelen en cutter (of blend) samen met 80 g koriander, 1 teen geplette look, 1 chilipeper zonder pitjes en 100 g olijfolie van goede kwaliteit. 
  3. Laat afkoelen.

 
 4. Mosselen
Benodigheden

  • 1 kg mosselen
  • 2 takken selder
  • 1 ui 
  • 2 takjes tijm

Bereiding

  1. Zet de mosselen met een scheutje water kort op een hevig vuur tot ze opengaan. 
  2. Haal ze vervolgens warm uit de schaal en leg ze onmiddellijk in de afgekoelde escabeche.

 
 5. Afwerking
 

  1.  Werk het geheel af met wat julienne van pompoen, licht gemarineerd in witte balsamico azijn.
  2. Serveer met een Cristal XTRA, en geniet. 

Indien u interesse heeft in Cristal XTRA, kan u de medewerkers van brouwerij Alken Maes contacteren voor een vrijblijvend gesprek via [email protected].

Meer Nieuws

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024

Gault&Millau chef Francesca presenteert: gezonde witte koolsalade. Powered by Samsung

7 mrt. 2024