Monin Mondays:
Kaffabar Brussel

9 mei 2022

“We nemen tijd voor onze koffie én onze klanten”

 
Op de hoek van het bruisende Rouppeplein in Brussel floreert Kaffabar, waar snelle en trage koffies vergezeld worden van soesjes, met evenveel aandacht bereid. Marc Daniels smukte dit kramakkelig pand op tot de sfeervolle koffie- en onbijt-lunchzaak die ze nu is.

Warme ontmoetingsplek

Een en al warmte, dat is wat Kaffabar uitstraalt. Dat komt niet enkel door enkele zwart geschilderde muren en toog, maar ook door de visgraatparket die van de vloer doorloopt naar de muur. Marmeren tafeltjes worden geflankeerd door stoelen à la Thonet. Laptops staan opengeklapt, vrienden slaan een praatje en een moeder met dochter overlopen de schooldag. Niettegenstaande de kleine oppervlakte heeft Kaffabar wat grand café-allures.
 
“Ik wilde van meet af aan dat de zaak een zekere stijl had en kwaliteit uitstraalde”, begint eigenaar en barista Marc. “Ik woon hier om de hoek en kende het pand al een tijdje. Het was afgeplakt en niet bestemd voor horeca. Maar dankzij een goed plan en een architect met een duidelijke visie ging de stad in 2015 overstag. Vandaag vormt Kaffabar een plek waar mensen zich op hun gemak voelen en waar tijd voor hen gemaakt wordt.”

Tijd nemen

En dat mag je letterlijk nemen, want naast alle mogelijke espresso’s met melkbereidingen, kun je in Kaffabar ook allerlei soorten slow coffees bestellen, zoals een filterkoffie V60, aeropress en French press. “Die schenken of drukken we altijd aan tafel. Zowel bij de French press als bij de thee geven we een timer mee, zodat de mensen weten wanneer ze zelf mogen doorduwen of hun thee uitschenken. Dat is enerzijds een stukje beleving, maar anderzijds leren we mensen ook beter wat ze moeten doen. Ik wil hier geen koffiesnobisme”, gaat Marc verder.
 
En die beleving merk je ook in het eten. Er is een kleine voorbereidingskeuken beneden en eentje boven. Marc en zijn team proberen zoveel mogelijk zelf te maken, al dan niet glutenvrij of vegan, en dan geurt de bar naar versgebakken bananenbrood of friands (glutenvrije amandelcakejes). “Ik vind het belangrijk dat mijn team allround is, dat ze zowel koffies kunnen maken als lekkere boterhammen beleggen, maar vooral dat ze geïnteresseerd zijn en leergierig zijn naar koffie”, vertelt Marc enthousiast.
 

Koffiebonen van MOK

“Zo ben ik zelf ook in het vak gestapt. Voordien werkte ik bij een bank, maar ik voelde dat ik wilde ondernemen. Toen ik bedacht wat ik altijd fijn gevonden had, kwam ik uit op horeca. Dat deed ik al als student. Op de Horecabeurs ontdekte ik hals vol koffie en attributen. Het prikkelde me meteen en ik volgde prompt een baristacursus.”
 
“Vanaf dan bezocht ik in alle steden koffiebars en kocht ik eigen bonen. Dat doe ik nog steeds trouwens. Onze vaste roast is die van MOK. Jens weet heel goed waarmee hij bezig is. Naast de blend, neem ik ook regelmatig single origins af van MOK, maar evengoed koop ik een kleine batch van een koffiebrander die ik ontmoet. Daarnaast heb ik ook een abonnement op The Coffeevine. Dan krijg je drie verschillende koffies van drie verschillende branders uit Europa. Zo doe je hele fijne ontdekkingen.”
 

Ijsjes voor de hond

Naast aandacht voor koffie is die er in Kaffabar ook voor de bereidingen die je kunt maken met koffie. “Klopt, ik maak zowel verschillende lattes als warme en koude koffie-cocktails. Ook dat mag wat meer hebben dan standaard. Zo is een populaire cocktail onze kokosmatcha met rum en een shot koffie. Voor de siropen werk ik met Monin, ze hebben smaken die je niet overal vindt en ze geven net dat tikkeltje extra”, licht Marc toe. Die creativiteit leverde hem ook de award voor beste barista op in 2016 door horecavakblad- en beurs Venuez.
 
En het is ook net dat creatief bezig zijn dat hem in de zaak houdt. “Ik zou geen tweede zaak willen openen, omdat ik dan bang ben dat ik het contact met de klant verlies. Ik sta nog elke dag achter de toog en vind het heerlijk om met gasten te babbelen. Ook mijn hond is hier helemaal thuis en is intussen zelfs de mascotte van de bar geworden. Wanneer Marcel jarig is bakken we zelfs wafels en krijgt elke gast een gratis wafel. (lacht) En voor de andere honden zijn er in de zomer ijsjes. Want in de zomer op het terras, komt het hier helemaal tot leven. Daar wil ik niks van missen.”
 
Kaffabar, Rouppeplein 1, 1000 Brussel. kaffabar.be
 

Technische details:
Koffieroast: MOK
Espressomachine: La Marzocco GB/5
Molen: Mythos 1
 
 
Prijzen:
Cappuccino: € 3,60
Latte: € 3,90
Filter: € 3,50 (batchbrew)
Aeropress: € 5,20

Meer Nieuws

Een culinaire reis door de hoofdstad van Wallonië - 6 adressen te ontdekken in Namen

7 jul. 2024

Antwerpen in de mix: een smaakvolle verkenning van de beste cocktailbars.

4 jul. 2024

Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld

26 jun. 2024