Cristal innoveert binnen pils met Cristal XTRA

30 jan. 2023

Partnernews

Innoveren binnen pilsbier, het wordt in België nauwelijks gedaan. Nochtans is de vraag vanuit de Belg er zeker, want zo’n 60% van de pilsdrinkers geeft aan smaaksensatie te missen in de pilscategorie. Een uitdaging die Cristal als brouwerij graag aangaat, en dat met een verfrissende én vernieuwende pils: Cristal XTRA. Gebrouwen met een unieke blend van 3 granen voor extra smaaksensatie én daarnaast ook ongefilterd voor een extra natuurlijk karakter en lichttroebel uiterlijk.  Een leuke XTRA: het bier krijgt ook een eigen, uniek pilsglas.

 

Vernieuwen binnen het segment van pilsbier, kan dat überhaupt? Het antwoord is ja, en dat hebben ze bij Cristal al langer begrepen: in 1928 bracht de Alkense bierbrouwer de allereerste Belgische pils van lage gisting op de markt. Een pioniersrol die de brouwerij de afgelopen jaren doortrok door actief in te zetten op het brouwen van een nóg lokalere pils, en nu ook met een gloednieuwe innovatie binnen de pilscategorie. Maak kennis met Cristal XTRA!

 

Voor Cristal XTRA zocht het brouwersteam van Cristal opnieuw naar iets uniek, zonder daarbij het typische karakter van pils uit het oog te verliezen. Het resultaat? Een blend van 3 granen (gerst, tarwe en rogge) voor extra smaaksensatie, gecombineerd met de typische verfrissing en doordrinkbaarheid van pils. Ideaal is voor momenten waarop het net dat extraatje meer mag zijn.

 

Samen met Belgische hoptelers en graanboeren

Cristal wil niet enkel verandering brengen in de smaakbeleving van pils, maar ook in de manier waarop het wordt gebrouwen. Daarom zet Cristal proactief in op het gebruik van zoveel mogelijk lokale ingrediënten en werkt de brouwerij hiervoor nauw samen met Belgische boeren. Iets wat tijdens het ontwikkelingstraject van Cristal XTRA ook hoog in het vaandel werd gedragen. 

 

In 2021 startte de brouwer met een eerste testveld van brouwersgerst in Riemst, vandaag werkt het reeds samen met meer dan 70 Vlaamse en Waalse graanboeren. Dankzij deze nauwe samenwerkingen worden 40% van alle Cristallekes in 2023 met Belgische gerst gebrouwen. Verder mag Cristal sinds 2021 ook het officiële logo “Gebrouwen met Belgische hop” toevoegen aan al haar verpakkingen. 

 

Lokaal stopt voor Cristal niet bij de ingrediënten. Het gaat over een meer toekomstgerichte en duurzame aanpak van het hele brouwproces. Zo wordt Cristal sinds 2021 met 100% groene stroom gebrouwen dankzij de 6500 zonnepanelen op het dak van de brouwerij en 2 windmolens in Alken. Dit is de start van een engagement om actief aan een duurzame Belgische toekomst te werken. En de ambities zijn groot. Zo wordt ernaar gestreefd om tegen 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.

 

Gecreëerd door en voor Belgen

Cristal wil een brouwer zijn die mensen met een passie voor pils samenbrengt, en dat zowel binnen als buiten de brouwerij. Mensen zijn voor Cristal immers de belangrijkste schakel bij het maken van een top-pils. Van de gerst- en hopboeren, tot de brouwers, camioneurs en cafébazen – allemaal spelen ze een cruciale rol in het succes van de Cristal pilsbieren. 

 

Voor de creatie van een vernieuwende pils als Cristal XTRA, geloofde het brouwersteam dan ook logischerwijze in de kracht van samenwerking en passie doorheen de hele keten. Nadat uit gesprekken met Belgische pilsliefhebbers bleek dat zij extra smaaksensatie misten in het pilssegment, sloeg het Cristal-team de handen in elkaar met horeca-uitbaters, Belgische landbouwers en pilsdrinkers om een coöperatief innovatietraject aan te gaan. Het resultaat? Cristal XTRA, een pils die de tradities van pilsbier eert én tegelijk durft herdenken. Verfrissend. Vernieuwend.  En dus zeker het proberen waard!


Meer Nieuws

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

11 jun. 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

8 jun. 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

6 jun. 2024