Monin Mondays:
Kiss My Coffee in Oostduinkerke

20 mrt. 2023

“Eens je gewend bent aan goede koffie, wordt het moeilijk om het nog anders te drinken”

 

Goede specialty koffiebars aan de kust zijn nog schaars, maar pionier Kiss My Coffee plaveit al sinds 2016 het pad. De bar brengt koffieadepten uit het binnenland samen met lokale nieuwsgierige fijnproevers.

 

Troeven van twee seizoenen

In een gezellig winkelstuk in Oostduinkerke niet ver van het strand vind je Kiss My Coffee, een kleine koffiebar, gezellig ingericht met vintage spullen. Aan de espressomachine spot je telkens dezelfde handen, die van eigenaar en bezieler Ken Meens. “Soms denk ik wel eens dat het handig zou zijn mocht iemand enkele dagen komen inspringen in mijn plaats, maar ik zou mijn plekje toch ook niet goed kunnen missen. Kiss My Coffee maakt intussen deel uit van het sociaal weefsel hier in de straat”, glundert Ken.

 

En dat is ook niet verwonderlijk, want in het gezellige Oostduinkerke woont een leuk gemengd publiek. Het combineert de troeven van een stad met de jovialiteit van een dorp. Maar daarnaast is het ook een echt kuststadje, waar het elke zomer volstroomt met toeristen en tweedeverblijvers uit onder meer Antwerpen, Brussel en Gent. “Een van mijn leveranciers vertelde me ooit dat hier evenveel water door mijn koffiemachine loopt als in die van een koffiebar in het binnenland. Alleen vormt het in een stad zoals Gent een constante, en gebeurt het hier met pieken. Heel eigen aan de kust hebben we twee seizoenen. In de zomer kan het razend druk zijn, in de winter ben ik soms alleen met enkele vaste klanten”, vertelt Ken.

 

Vriendschap op het terras

Een van de trekpleisters van Kiss My Coffee is het grote terras. “’s Morgens stallen we het netjes uit, en tegen het einde van de dag lijkt het wel een festivalterrein”, lacht Ken. “We zijn vaak de eerste tussenstop waar mensen neerstrijken op weg naar het strand voor een koffietje en de laatste wanneer ze terug naar huis wandelen voor een aperitief”, lacht de barista. Want Kiss My Coffee biedt naast koffie ook enkele leuke wijnen en biertjes aan.

 

“Het is vooral dat sociale aspect dat ik zo leuk vind aan het runnen van een koffiebar. Ik heb altijd in de horeca gewerkt in Gent en het is mijn vriendin Chloë die me naar Oostduinkerke bracht. Ik wist meteen dat ik dat contact met mensen wilde behouden, want dat heb ik altijd graag gehad. Zeker in de winter, wanneer er meer tijd is, maak ik graag praatjes met de mensen. Hier zijn al mooie vriendschappen ontstaan.”

 

Eerlijke koffie via OR

Toen Ken in 2016 Kiss My Coffee opstartte, was specialty coffee nog totaal onbekend aan de kust. “We waren echt avant-garde. In het begin geloofde niemand dat het zou werken, intussen zijn er al enkele zaakjes bijgekomen aan de kust. Ik heb een grote fascinatie voor mooie producten en koffie vormt daar een van. Nadat ik mijn tentakels had uitgestoken belandde ik bij OR Coffee in Gent, ze vormen een van de weinige branderijen in Gent die ook daadwerkelijk rechtstreeks koffie aankoopt. Ze weten exact waar hun koffie vandaan komt en branden bijzonder zorgvuldig. Een tijd terug trok ik met Tom van OR mee naar een van hun telers in Ethiopië, voor mij de bakermat van koffie. Als je zo dicht bij een product gestaan hebt, kun je niet anders dan het nog meer naar waarde schatten.”

 

“Ooit omschreef Tom specialty coffee als een verhaal waaraan we samen schrijven. Het begint bij de teler, maar het eindigt in de kop bij de klant. Koffie wordt elke dag over de hele wereld gedronken en toch wordt er weinig aandacht aan besteed. Het feit dat ik er dus een meerwaarde aan kan geven door klanten informatie te geven en hen zo een extra mooi moment kan bezorgen vind ik een ontzettend privilege.”

 

Seizoensblends en haute cuisine filter

Omdat de oorsprong van koffie zo belangrijk is staan de origines van koffie bij Kiss My Coffee duidelijk geëtaleerd op een bordje. Naast een seizoensblend van OR voor alle melkbereidingen vind je telkens ook een single origin voor espresso en zes à zeven originekoffies voor filter. Die zet Ken zowel via een Kalita, chemex als V60. En sinds kort ook via een Moccamaster, waarvan hij verdeler is. 

 

“Soms vragen mensen me hoe ze hun koffie thuis kunnen zetten. Ik raad nooit een espressomachine aan. Dat is te duur en bovendien te ingewikkeld voor enkele koffies per dag. Een goede filtermachine stelt de ideale temperatuur en doorlooptijd in zonder dat je daar moeite voor moet doen. Bovendien krijg je met een filter de puurste smaak van koffie. Het vormt de haute cuisine onder de koffies”, vertelt Ken gepassioneerd. 

 

Toegankelijk voor nieuwsgierigen

Toch blijft het allemaal erg gemoedelijk bij Kiss My Coffee. “Ik heb ware koffie habitués die speciaal van Nieuwpoort afzakken om bij mij koffie te drinken, wat ik een ongelooflijk compliment vind, maar evengoed vragen mensen me hier ook gewoon naar ‘een koffietje’. Dan is het belangrijk om hen goed uit te leggen wat we doen. We serveren bijvoorbeeld geen lungo, een grote koffie die uit een espressomachine komt, maar wel een Americano, een espresso die we aanlengen met water. Dat is veel lekkerder, maar er staat geen crema op en dat is voor sommigen wel even wennen. Maar eens je weet wat het is om op een goede manier koffie te drinken wordt het moeilijk om het anders te doen. Daarom drink ik bijvoorbeeld amper nog koffie op restaurant.”

 

Wie nog niet klaar is voor de pure smaak van koffie, krijgt bij Ken een latte, al dan niet aangevuld met een siroopje van Monin, die achter de toog uitgestald staan. “We hebben geen extreme smaken, maar beperken ons tot naturelle smaken zoals vanille, karamel, speculaas en hazelnoot. In de zomer zijn ze ook erg populair in ice coffees. Onze melk is trouwens altijd vers en komt van de De Beauvoordse Walhoeve in Veurne. Zij leveren vooral melk aan ijssalons en waren wel heel verbaasd toen ze ontdekten waar die vijftig liter melk elke week naartoe ging. (lacht) Maar dat vind ik net het mooiste aan mijn job: ik kan constant vernieuwen en verbeteren.”

 

Kiss My Coffee, Leopold II laan 250, 8670 Oostduinkerke.
Instagram Kiss My Coffee


Technische details:

 • Roast: OR
 • Espressomachine: La Marzocco Linea Classic
 • Molen: Mahlkönig en Fiorenzato

 


Prijzen:

 • Espresso: € 3
 • Filter: € 4 (refill)
 • Cappuccino: € 4
 • Flat white: € 4,50

 


Symbooltjes:

 • Wifi
 • Soja-, amandel-, kokos- en havermelk
 • Taart 
 • Soep en bagels 

Meer Nieuws

De tien laatste ontdekkingen van Gault&Millau !

17 jul. 2024

Groene gastronomie: vegan & plant based hotspots uitgelicht door Gault&Millau.

14 jul. 2024

Een culinaire reis door de hoofdstad van Wallonië - 6 adressen te ontdekken in Namen

7 jul. 2024