Sinds september 2020 bruist Antwerpen-Zurenborg nog net een tikkeltje meer dankzij de komst van Rush Rush. Daar serveren Nanigui Patel en haar lief Simon Derutter hun eigen gebrande koffie.
“Hoewel Simon en ik elkaar leerden kennen tijdens een aeropress-wedstrijd en we dus wisten van elkaar dat we allebei gepassioneerd waren door koffie, vonden we samenwerken toch best spannend. Simon heeft lange tijd als brander gewerkt bij MOK, een van de grootste Belgische branderijen in Leuven en Brussel. Ik was barista bij Caffenation in Antwerpen, de goeroe voor specialty coffee in België. We wisten dus wel waar we aan begonnen”, vertelt Nanigui enthousiast.
Om al een beetje te oefenen startte het jonge koppel eerst een branderij in koffiebar Kawa in Mortsel. “Onze brander paste net in het kotje”, lacht Nanigui. “Maar we wilden per se zelf branden. Daarmee maak je het verschil. Enkel koffie serveren was voor ons niet uitdagend genoeg.”
Bij Kawa werken Nanigui en Simon voor het eerst samen, maar het was tijdens de eerste lockdown dat het zaadje geplant werd om zelf iets te openen. “Tijdens corona werd duidelijk hoeveel behoefte mensen hebben aan een ontmoetingsplek. We zijn op een bepaald moment begonnen met take away en meteen stroomden een boel mensen toe. Zo’n plek van verbinding openen die van jezelf is, leek ons goud waard”, gaat Nanigui verder.
Het imposante herenhuis stak al een tijdje de ogen uit van het koppel. Simon en Nanigui wonen immers vlakbij. “Toen het te huur kwam, zijn we er meteen opgesprongen.” Het pand heeft dan ook niet veel nodig om gezellig te zijn. De lichtinval dankzij de hoekligging is fantastisch, het interieur krijgt extra warmte dankzij de opvallende groene toog wanneer je binnenkomt en de houten brasseriestoelen; en het terras lonkt naar voorbijgangers en toeristen.
Intussen verhuisden ze met hun branderij naar een grotere plek, onder het dak van Bloemberen, een gezellige bakkerij met eetruimte in Deurne-Zuid. “Om goede koffie te vinden werken we samen met de beste traders uit Europa. Ze gaan voor ons op zoek naar speciale koffies of bepaalde manieren van processing. We branden al onze koffie voor espresso en filter op een lichte manier omdat we de fruittonen van de koffiebes zo mooi mogelijk willen belichten. Voor onze melkdrankjes gebruiken we een zachte, ronde blend op basis van 80% Braziliaanse koffie en 20% Ethiopische. Die laatste zorgt voor extra frisheid. Afhankelijk van het seizoen hebben we op onze molens voor zowel filter als espresso nog enkele single origins staan uit El Salvador, Kenia, Peru, etc. We proberen om de twee maanden te veranderen om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te geven.”
Alle koffie kun je er ook kopen voor thuis en wordt gekenmerkt door de opvallende verpakking met kleurig en golvend logo van Rush Rush. Maar je ziet de Rush Rush-koffie ook opduiken in tal van andere horecazaken. Rush Rush is dan ook een favorietje van vele chefs. “We zijn een van de weinige zaken waar ook hand brew geserveerd wordt. Aangezien we elkaar tijdens een aeropress-wedstrijd hebben leren kennen, vonden we het vanzelfsprekend om ook een manuele pour over aan te bieden. We wilden een bar openen waar we ook zelf graag koffie zouden drinken”, aldus Nanigui.
Toch komen er niet enkel koffie-adepten afgezakt naar het gezellige hoekje. “Iedereen is hier welkom. Voor sommigen is het wel een uitdaging, aangezien we nogal streng zijn en bijvoorbeeld geen suiker aanbieden. Ik vraag mensen dan altijd om het eerst zo te proberen. Je gaat immers toch ook niet meteen peper en zout aan je gerecht toevoegen zonder eerst te proeven? Bijna altijd vertellen klanten me dan achteraf dat ze echt genoten hebben van de koffie. Daarvoor doe ik het. En weet je, ik herken dat gevoel ook wel. Zelf ben ik als student koffie beginnen drinken bij Caffenation, in het begin latte met honing, gaandeweg verandert dat naar cappuccino en zo verdiep je je. Dat heeft tijd nodig.”
Naast koffie kun je bij Rush Rush ook terecht voor allerlei lekkers zoals een ‘merguez dog’. “We wisten vanaf de start dat we kwaliteit wilden aanbieden, niet enkel voor onze koffie, maar voor alles. Ik heb een tijdje gewerkt in de keuken bij Caffenation en ook hier serveren we ontbijt en lunch. Wat we zelf kunnen maken, zoals confituur, doen we zelf, anders vertrouwen we enkel op toppers uit de buurt. Zo nemen we ons zuurdesembrood af bij Album, een restaurant in Antwerpen dat fantastisch brood maakt, en onze croissants en chocoladebroodjes komen van Bloemberen”, gaat Nanigui verder.
“Het mooiste aan onze job is dat we voortdurend dezelfde soort mensen tegenkomen. Naarmate je je meer focust en toespitst kom je almaar meer dezelfde gelijkgestemden tegen, andere mensen die net zoals jij bezig zijn met smaak. Passie en ambacht, dat verbindt.”
Simon behaalde in 2022 trouwens de tweede plaats op het wereldkampioenschap aeropress.
Rush Rush, Lange Altaarstraat 29, 2018 Antwerpen. Info: rushrush.be
Technische details:
Prijzen:
Good to know