Kaviaar, witte asperges en oesters, met DeuS, Brut des Flandres bier pairing. Chef Yves Mattagne (Sea Grill)

24 mei 2019

Kaviaar, witte asperges

Gillardeau-oesters, eiercrème, gerookte ratte-aardappelen

Witte asperges - 3 1/2 pp

AAA Gillardeau-oesters, speciale groene - 2 stks pp

Eiercrème - ½ pp

Kaviaar - 15 g pp

Oesterblad - 2 pp

Klein takje mizuna - 1 pp

Gerookte aardappelen met boter - 50 g pp

Recept voor 550 pax

- oestermaki

- Voor de eiercrème

16,5 l eigeel

Zout, peper

Nootmuskaat

- Voor de gerookte ratte met boter

16,50 kg puree van ratte-aardappelen

11,55 l melk

55 l room

11 kg verse hoeveboter

2,750 kg Sosa rookaromapoeder

Voor de witte asperges

825 witte asperges (3 1/2 pp)

zout (cuisson)

water (cuisson)

- Afwerking

oesterblaadjes (2 pp)

fijne paarse mizuna

kaviaar (15 g pp)

Bier pairing met DeuS, Brut des Flandres bier

DeuS Brut des Flandres heeft een mooie licht gouden kleur en een fijne schuimkraag.

De aanzet is levendig, vol met een zacht kruidige afdronk en sluit mooi aan bij oesters en witte asperges.

Dit bier is een gesofisticeerd aperitief, past bij voorgerechten en is uitstekend tijdens alle feestelijke momenten.

Bereiding van de eiercrème


Doe de verse eidooiers in een Thermomix-kom. Voeg een beetje zout en peper toe en breng licht op smaak met wat geraspte nootmuskaat. Zet de Thermomix op snelheid 4, gedurende 40 tot 50 minuten op 75°C.

Laat afkoelen zodat de bereiding goed opstijft. Doe in een spuitzak en zet het opzij.

Bereiding van de gerookte ratte met boter


Doe de aardappelpuree in een pan en voeg de melk, room en verse boter toe. Verhit alles, terwijl u roert. Doe het geheel vervolgens in de Thermomix (of Bamix) om een zeer gladde massa te verkrijgen.

Kruid met zout, peper en rookaromapoeder. Voeg indien nodig voor het opdienen nog een beetje melk toe.

Bereiding van de asperges

Kies mooie witte asperges van dezelfde grootte, schil ze tot alle draden verwijderd zijn. Bind de asperges samen met een touwtje en kook ze in gezouten water (+- 60 g zout voor 1 liter water). Stem de kooktijd af op de grootte van de asperges (ongeveer 8 à 10 minuten). Dompel ze in ijswater zodra ze gaar zijn om het gaarproces te stoppen. Snij ze op de gewenste maat.

Opmaak van het bord


Warm de in de lengte gehalveerde asperges maximaal 1 minuut op met stoom of in zout water. Leg de asperges in het midden van het bord, spuit 3 à 4 punten eiercrème, vooraf opgewarmd in een waterbad. Schik 3 oestermaki’s op de asperges, samen met een balletje kaviaar.

Versier met 2 kleine oesterblaadjes en mizunatakjes. Werk af met de rattepuree met boter.

Meer Nieuws

Partnernews: Delen Private Bank, voor vandaag en morgen

30 apr. 2024

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

26 apr. 2024

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

2 apr. 2024