Al van jongs af aan heeft Éric Fernez een ongelooflijke passie voor koken. Hij praat nog steeds over zijn herinneringen aan de aroma’s in de keuken van zijn grootmoeder. Zij deelde haar passie voor lekker eten met de jonge snaak, wat ervoor zorgde dat hij al op negentienjarige leeftijd in het vak stapte. En de rest is geschiedenis. Als klant aan tafel bij verschillende restaurants heeft hij jarenlang geleerd van de beste chefs in België en Frankrijk. Maar Éric kopieert niet, hij ontleedt, interpreteert en creëert zijn eigen recepten. Hard werk en toewijding hebben van hem de chef gemaakt die hij vandaag is. Deze bezielde vakman is door de jaren heen een waarde in de Belgische gastronomie geworden. Met liefde voor wijnen en producten stelt hij zich telkens weer ten dienste van die gastronomie, en dat merken we in elk bord. Er zijn twee vaste waarden in de keuken van chef Fernez: in de keuken is er geen mode en een perfect recept dat de tand des tijds en de seizoenen heeft doorstaan, moet men ongemoeid laten. Met die filosofie zijn de foie gras van eend met een zoet-zoute garnituur en zwarte truffel, en de zeetong Fernand Point vaste waarden op de kaart. Gerechten waarover iedereen het unaniem eens is. Net zoals andere vakmensen pleit Éric Fernez ervoor om zich van de toekomst te verzekeren. Een mooi voorbeeld? Hij draagt al enkele jaren zijn kennis over aan zijn dochter Émilie, die zo in de schoenen van haar vader stapt. Is het dus geen tijd om deze grootmeester te erkennen met de titel van Ambachtsman van het Jaar 2023?