Monin Mondays:
Cafuné Bruges

28/03/2022

“Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe koffiesmaken”

 

Tegen de achtergrond van het historisch centrum in Brugge springt Cafuné er niet enkel uit met zijn zelfgebrande en hoogkwalitatieve koffies, maar ook met zijn gedurfd, hip interieur. Of had je al eens een knalroze brander gezien?

 

Opvallend en fel interieur

“Ik pak het graag anders aan”, vertelt eigenaar Elliott Szechtman. “Nadat ik bij de bestelling aanduidde dat ik mijn nieuwe brander graag in het roze wilde, heeft Probat me maar liefst twee keer gebeld om te vragen of ik wel zeker was. (lacht)”

 

Niet enkel de roze brander trekt de aandacht, maar ook de toog in terrazzo-look en de fluwelen, gekleurde poefjes in combinatie met de fleurige kopjes maken van dit ieniemienie-zaakje een bont geheel. En dat hoeft op zich niet te verbazen, want voordat Elliott zijn koffiebar opende in 2016 werkte hij bij modelabel Hermès.

 

Met liefdevolle aandacht

“Ik heb altijd graag koffie gedronken”, gaat Elliott verder. “Maar ik kende er eigenlijk weinig van, tot ik koffie dronk bij een specialty coffeebar. Ik wist niet wat me overkwam. Twee dagen later heb ik mijn job opgezegd en besliste ik om me te verdiepen in koffie. Ja, ik kan soms nogal impulsief zijn. (lacht)”

 

“Ik heb mezelf leren branden en ging er prat op om alles zelf te maken. Voor de pandemie had ik vijf mensen in dienst. Intussen heb ik de kaart teruggeschroefd tot enkel koffie. Ik wil me daarin specialiseren met hoogstens wat gebak erbij, dat uiteraard zelfgemaakt is.”

 

Dat alles wat Elliott doet met aandacht is, vertelt hij ook met de naam van de zaak. Het Portugese woord Cafuné betekent een ‘liefdevolle streling door het haar’. “Op dezelfde manier wil ik mensen koffie serveren, maar ook de koffiebonen selecteren en branden. Ik koop nooit iets dat een andere koffiebar al heeft, en probeer in kleine hoeveelheden via een partner bij de koffieboer zelf aan te kopen”, verklaart Elliott.

 

Op zoek naar smaak

Maar daar houdt hij het niet bij. Elliott werkt ook vaak samen met een aantal restaurants zoals Bruut in Brugge en Vonk in Kachtem. Niet enkel bezorgt hij hen zijn koffie of leert hij hen deze op gepaste wijze te serveren, maar met onder meer David Maenhout van Chocolatier M ontwikkelt hij voor Caillou in Knokke ook pralines. “We maken een ganache met mijn koffie die we verstoppen in een chocolade omhulsel. Daar verras je mensen enorm mee. Ik zie mezelf ook niet enkel als horecaondernemer, maar ook een beetje als chef. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe koffiesmaken en verrassende combinaties.”

 

“Net daarom brand ik ook licht, op de Scandinavische manier. Ik probeer net onder de eerste crack te blijven, zo krijg je de meeste smaak”, licht Elliott toe. “Op de molen staat het hele jaar door een Braziliaanse koffie, die is met zijn toetsen van donkere chocolade en karamel het meest populair bij m’n klanten, maar je kunt wel tussen de vijf à tien soorten aankopen, zowel in de bar als via de webshop. Daarin volg ik de seizoenen. In de winter neem ik al makkelijker een koffie uit Costa Rica, die gekenmerkt wordt door kruidnagel, kaneel en steranijs, maar naar de zomer toe mag het wat fruitiger zijn met een Keniaanse of Ethiopische koffie.”

 

Vrees echter niet dat je bij Cafuné een echte koffie-adept hoeft te zijn, want Elliott neemt zijn tijd om je op weg te helpen in je keuze. “Ik stel nooit te veel vragen, want dan wordt het verwarrend, maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen, van jong tot oud zich hier op zijn gemak voelt. Afhankelijk van het cliënteel pas ik ook het volume van de muziek aan bijvoorbeeld. Het leukst vind ik het wanneer oudere mensen die aanvankelijk niet mee zijn met de nieuwe koffiestroming terugkeren en geïnteresseerde vragen stellen.”

 

Cafuné behaalde ook de volgende awards:

·      Beste koffiebranderij van de Benelux (2 jaar op rij)

·      Top 50 beste koffiebars ter wereld

·      2016: Beste koffieconcept van België (Venuez) 

 

Cafuné, Academiestraat 8, 8000 Brugge. cafune.be

 

 

Technische details:

Brander: Probat 5 kg P5

Espressomachine: La Marzocco Strada 2 groepen

Molen: Mahlkönig 

 

Prijzen:

Espresso: € 3

Dubbele espresso: € 3,50

Cappuccino/flat white: € 4

Latte: € 4,50 (€ 0,50 voor havermelk)

Filter Moccamaster: € 3

Filter V60/aeropress: € 5

More News

Vis van het seizoen Vlaswijting

04/07/2022

Aan de ontbijttafel met Véronique en Jürgen van Gastropub Gaspard en Maïté en Phillipe van La planche à papa

03/07/2022

In the picture: Creatieve nagerechten met verse aardbeien

01/07/2022