Aan de ontbijttafel met chef Tim van restaurant Côté Préféré en bakker Jurgen van bakkerij Sanders

01/01/2023


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Tim: Ik kies voor bakkerij Sanders te Jabbeke. Dit is nog een echte warme bakker die met veel passie en finesse werkt en dit enkel met topproducten. Deze producten bereidt hij met enorm veel liefde en finesse waardoor het resultaat uitmuntend is. Het is een zeer complete bakker waar alles op hoog niveau bereid is. Vooral de patisserie is van zeer hoge kwaliteit en elegantie.


Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Tim: Op een koude winterdag is er niets beter dan een volle pan gerookt spek, goed krokant gebakken. Om dan in het bakvet een dikke snee volkoren brood te doppen. Laat die winter maar komen!!!

Jurgen: Een vers gebakken pistoletje met boter en een sneetje jonge kaas, glaasje vers fruitsap en een als afsluitertje een yoghurtje. Helemaal perfect.

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Tim: Voor mij graag een pistlet met een dikke schel oude kaas van onze lokale kaasmaker 't Baliehof, lichtjes gesmolten in de oven.

Jurgen: Ik ga voor een desem stokbroodje met kruidenkaas en gerookte zalm. Heerlijk.

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Tim: Een licht zuurdesembrood die makkelijk verteerbaar is.

Jurgen: Ik kan zeer genieten van een wit roggebloem desem broodje dat lekker krokant is. Niet te overheersend maar toch vol smaak.

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Tim: Een noten/rozijnenbrood met kaasplank en een glas madeira of een Ichtegemse grand cru.

Jurgen: Wij hebben hier in de bakkerij een “pater brood”, dat is een desembrood met pure rogge en patersbier. Dat in combinatie met een snede lekkere boerenhest met mosterd en een sterk biertje erbij is hemels!


Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Tim: Ik ga voor een klassieker : een pistolet, heerlijk.

Jurgen: Zonder twijfel een lekkere mooi krokant gebladerde chocoladekoek die nog niet helemaal is afgekoeld.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan? 

Jurgen: Mijn ouders zitten ook in de bakkerswereld en hebben hun eigen bloemmolen. Ik ben er dus mee opgegroeid!  En je moet eerlijk zijn hoe prachtig is ons vak niet. We hebben zo veel verschillende thema’s om naar toe te werken. Je kan jezelf elke keer weer volledig smijten (Valentijn, Pasen, communiefeesten, kerstdag, nieuwjaar, …..) Heerlijk!

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Jurgen: We proberen met simpele lekkere basisproducten van zeer hoge kwaliteit mooie moderne patisserie te maken wat natuurlijk niet wil zeggen dat ons brood en onze koeken niet lekker zijn! (lacht)


Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?

Jurgen: De microbe zit in het bloed en als we ergens een bakker passeren gaan we zeker eens stoppen en kijken zowel in binnen als buitenland. We gaan ook jaarlijks eens naar Parijs om nieuwe ideeën op te doen. 

Zelf proeven?

https://coteprefere.be

http://bakkerij-sanders.be/jabbeke

https://www.baliehof.be

More News

Schrijf nu in voor de Gault&Millau Catering Awards 2023

26/05/2023

Recept Davy Devlieghere, : Rode biet, Belcolade chocolade, Iraanse thee & basilicum

26/05/2023

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023