Gault&Millau chef Jo presenteert:
Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Aan tafel! Gault&Millau chef Jo Grootaers kookt vandaag couscous en coquilles met een Marokkaanse twist voor je.

We gaan de keuken in voor een feestje. Een zeer gezond én lekker feestje, want we vroegen dit keer ster-chef Jo Grootaers de keuken eigen te maken voor een wonderlijk – en gemakkelijk – gerecht. Wat hij nu voor je op tafel tovert? Voilà, een heerlijk bordje Marokkaanse couscous met juicy coquilles, en krokante walnoten. Een echte smaakbom.

Ingrediënten per persoon:

  • 3 coquilles
  • 50 g handgerolde couscous
  • 1 sjalot
  • Kippenbouillon
  • 3 mandarijnen
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Chardonnayazijn of kalamansi citrusazijn
  • 30 g walnoten
  • 50 g rucola

Het recept

1. Bereid de coquilles

Je maakt eerst de schelp open door met een mes de vlakke kant eraf te snijden. Haal daarna met een lepel de coquille uit de schelp en leg ze in een kom. Spoel ze goed af met koud water en haal daarna de zwarte baard rondom de witte coquille met de hand eraf. Laat ze nu goed uitlekken op keukenpapier.

Eenmaal goed uitgelekt, kun je de coquilles aan beide kanten kort insnijden met een ruitenpatroon. Zo kun je ze aan beide kanten voor een halve minuut goed bakken in een hete pan met zonnebloemolie. Heel kort dus, want dan blijven ze van binnen nog wat glazig en lichtjes rauw. Strooi voor de smaak ook wat zout over beide kanten.

2. Verder met de couscous
Giet wat kippenbouillon in een pan en breng het aan de kook. Doe daarna de couscous erin en laat het voor 5 minuten nog zachtjes doorkoken. Wanneer het gaar is kun je de couscous afgieten en afwerken met een fijngesneden sjalotje, olijfolie, peper, zout en chardonnayazijn. Voor de finishing touch schaaf je nog wat mandarijnenschil eroverheen.

 

3. Tijd voor de garnering
Zet de Dual Cook oven aan op 185°C en leg de walnoten op de bakplaat om ze kort voor 4 á 5 minuten te roosteren. Snijd ze hierna goed fijn en leg daarnaast de rucola alvast klaar. Voor de vinaigrette pers je het sap van de mandarijnen uit en zeef je het door. Giet er nu wat olijfolie en chardonnayazijn of kalamansi citrusazijn over en kruid het af met peper en zout.

 

4. Eetsmakelijk!
Leg wat couscous mooi op het bord en bestrooi het met de geroosterde walnoten. Leg de coquilles erboven op en werk het bord af met de rucola en de vinaigrette.

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024