Aan de ontbijttafel met Bart De Pooter en Julien Burlat van Domestic

Feb 27, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelings bakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, wie is de bakker met wie we vandaag aan tafel zitten?

Bart: Ik laat jullie graag kennis maken met Domestic Bakkerij in Antwerpen. Een traditionele warme bakker die al jaren garant staat voor overheerlijke en ambachtelijke topproducten. Artisanale baguettes, desembrood, patisserie, maar ook een selectie aan specerijen en delicatessen. Maar ook hun Domestic High Tea salon is zeker een bezoekje waard. Het perfecte kader om te genieten van een afternoon thee vergezeld van overheerlijke scones, zalm sandwiches en zoetigheden in de meest stylish theesalons in Antwerpen (en ver daarbuiten).

 

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Bart: Het perfecte ontbijt begint in het gezelschap van mijn twee dochters, Jolien en Karen. We hebben het vaak allemaal zeer druk en zien elkaar af en toe in de rapte maar op dat moment nemen we samen te tijd om bij te praten en te ontspannen. Ik geef de voorkeur aan een hartig ontbijt: eitje of een lekker stukje ambachtelijke ham die we dan zelf à la minute versnijden. Maar het werk kunnen we allemaal moeilijk loslaten dus vaak proeven we ook nieuwe producten tijdens ons ontbijt. Denk maar aan onze zelf gecreëerde mosterdkaas. Onze voorkeur gaat naar versgebakken pistolets of een ambachtelijk hoevebrood.

Julien: Een klassieke Franse baguette ‘tradition’, recht uit de oven, een lekkere gezouten rauwe boter en honing uit onze eigen tuin. Ik heb 2 bijenkasten en de voorbije oogst was heerlijk! Ontbijt is voor mij een perfecte break na de vroege ochtenduren in het atelier van de bakkerij.

 

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Bart: De ideale pistolet bestaat voor mij uit een typische licht en knapperig broodje met onze huisgemaakte steak tartaar afgewerkt met de nodige ajuintjes, augurken en onze ‘secret sauce’. Omdat dit mijn absolute favoriet is, kan je ze deze terugvinden bij onze stand ‘Bart’ op de Food Market Gare Maritime.

Julien: Een zuurdesem pistolet van Domestic, licht getoast, mosterd en huisgepekelde pastrami.

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Bart: Dan ga ik voor een zuurdesem brood. Het is enerzijds zeer smaakvol maar anderzijds verteert het ook veel beter.

Julien: Een zuurdesem brood, we maken ons zuurdesem bewust niet te ‘zuur’, het moet goed gedoseerd zijn. Een goed gebakken korst.

 

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Bart: Voor mij is dat een heerlijk glas Geuze met een toast van paling of een stukje gerookte forel.

Julien: Brood, saucisson die mijn vader éénmaal per jaar zelf maakt en een biodynamische Beaujolais……back to my roots.  

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Bart: Je zou mij kunnen terugvinden als een gevuld hoorntje met heerlijke crème suisse!

Julien:  Een amandel croissant, smeuïg vanbinnen en gegrilde amandelen op de korst….

 

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?

Julien: Met enkel 3 ingrediënten (water, bloem, zout) maar met een oneindige waaier aan mogelijkheden, is brood het meest eenvoudige, maar tevens het meeste complexe voedingsmiddel…… brood is de passie van iedere chef.

 

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Julien: Domestic is gespecialiseerd in een resem aan natuurlijk en artisanale zuurdesem broden, we gebruiken zuivere, bij voorkeur lokale bloem (geen mixen!), brood dat digestief goed te verdragen is. Een andere specialisatie zijn onze handgemaakte croissants en koffiekoeken met Franse Lescure boter….

 

Als u zelf eens naar de bakker gaat, in binnen of buitenland, voor wie kiest u dan en waarom?

Julien:  Ik proef altijd de viennoiserie, baguettes,…..hieraan herken ik onmiddellijk de kwaliteit van de zaak. 

 

Zelf proeven?

https://www.domestic-bakkerij.be/

https://depastorale.be/en/bart-de-pooter

https://www.garemaritime-foodmarket.be/

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024