A l’Ostendaise - Noordzeevisfestival is toe aan een achtste editie

Jun 3, 2022

Tijdens het weekend van 25 en 26 juni vindt de 8e editie van het culinaire festival ‘A l’Ostendaise - Noordzeevisfestival’ plaats op het Zeeheldenplein in Oostende. Noordzeevis blijft het vaste ingrediënt, maar dit jaar wordt dat aangevuld met een lokaal streekproduct in de gerechten. Daarnaast werden er ook extra acties ondernomen om het evenement honderd procent duurzaam te maken. Meer dan 20 Oostendse restaurants zullen de bezoekers verwennen in een uniek kader aan zee.

Bart Tommelein, Burgemeester Oostende: “We zijn heel fier dat we dit jaar opnieuw een editie van A l’Ostendaise kunnen aankondigen. Op ‘A l’Ostendaise - Noordzeefestival’ gaan de Oostendse chefs aan de slag met alles wat de Noordzee te bieden heeft. Op die manier kunnen de bezoekers kennismaken met verschillende soorten vis, ook bijvangst. We zijn blij dat we op een toegankelijke manier onze restaurants in de kijker kunnen zetten en zo onze zomer opnieuw op gang trappen na twee afgelaste edities.” 

Naast vaste waarden en bekende Oostendse restaurants als pakweg Histoires d’O, Bistro Mathilda en Brasserie Ensor, zijn er dit jaar ook enkele restaurants die voor de eerste keer deelnemen: RestoVito, Kiss the Chef, Belevingsbrasserie Fort Napoleon, North en Roccia. En ook de Vistrap zal dit jaar aanwezig zijn op ‘A l’Ostendaise - Noordzeevisfestival’.

Een culinaire ervaring voor een zachte prijs
Op ‘A l’Ostendaise - Noordzeevisfestival’ heb je de keuze tussen 22 heerlijke gerechten. De chefs werken met bekende en vooral minder bekende vissoorten, zo zijn er 14 verschillende vissoorten terug te vinden tussen de gerechten. Naast de vaste waarden kan je dit jaar ook enkele restaurants ontdekken die voor het eerst deelnemen: RestoVito, Kiss the Chef, Belevingsbrasserie Fort Napoleon, North en Roccia. 

Extra link met streekproduct
Nieuw dit jaar is dat de chefs ook aan de slag gaan met een lokaal streekproduct in combinatie met de Noordzeevis. Heel wat chefs maakten al gebruik van deze lokale producten, maar gingen nu op zoek naar een nieuw product. Door deze nieuwe leveranciers te leren kennen, wordt het verhaal van de korte keten ook verder doorgetrokken. Enkele voorbeelden zijn karnemelk van boerderij Nieuwenhove, feta van Het reigershof en aardappelen van Hof ter Meulen.

Duurzaam event
Toerisme Oostende vzw investeert ook extra om van A l’Ostendaise een duurzaam en milieuvriendelijke evenement te maken. Zo zullen wegwerpmaterialen volledig vervangen worden door duurzame en herbruikbare alternatieven.

Concreet wil dit zeggen dat, naast de glazen, ook de borden zullen ingezameld en afgewassen worden voor hergebruik. Ook voor het bestek is er een duurzaam alternatief. Bezoekers krijgen de kans om hun eigen bestek mee te brengen of kunnen een herbruikbaar “Food’O” bestekset kopen met vork, mes, lepel en rietje uit bamboe. Ook dit bestek kan afgewassen en hergebruikt worden.

Op deze manier wordt de ecologische voetafdruk van A l'Ostendaise tot een minimum beperkt en voldoet het evenement aan de meest recente regelgeving van OVAM.

Praktisch
Locatie: Zeeheldenplein, 8400 Oostende
Zaterdag 25 juni & zondag 26 juni 2022

Toegang tot het evenement is gratis. Voor slechts 8 euro per gerecht proef je van al het lekkers dat de Oostendse chefs voor jou in petto hebben. 

Deelnemende restaurants

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024