Passie voor patisserie:
Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

Jan 23, 2024

Tijd voor wat pastry-ottisme!
Wij Belgen zijn fijnproevers, en dat zullen ze ook in Frankrijk geweten hebben. Na een afwezigheid van vier jaar heeft de ‘crème de la crème’ van onze vaderlandse patissiers de grote test van de Europese preselectie op briljante wijze doorstaan. In januari 2025 wacht de finale van La coupe de monde de la Patisserie.

DE TOP 3 EUROPESE PRE-SELECTIE DE LA COUPE DU MONDE DE LA PÂTISSERIE

  1. Frankrijk
  2. Italië
  3. Verenigd Koninkrijk

Onze Pastry Lions werden tijdens het Europees kampioenschap in Parijs opgemerkt door de jury als nieuwkomers met een groot potentieel. Ze zullen dus ook met trots hun vlag mogen hijsen tijdens de finale in 2025 in Lyon! De veelbelovende Pastry Lions werden geselecteerd door Stéphane Leroux, Meilleur Ouvrier de France Pâtissier, een gastronomisch erfgoed van Franse origine en erevoorzitter van de jury tijdens deze Europese preselectie van La Coupe du Monde de la Pâtisserie.

Beslissende 5u30Stel je voor: in amper 5u30 tijd een sierstuk in chocolade en suiker maken, maar ook acht desserts op bord, drie revisited klassiekers in ‘Paris-Brest-stijl’ en drie ijstaarten, rond het thema “Belgian Autumn’s delights”.

Die uitdaging kregen onze onklopbare leeuwen deze maandag in Parijs voorgeschoteld. Ze beten zich meteen vast in de zoete opdracht en wisten de klus met panache en glans te klaren. Daarmee treden ze toe tot de selecte kring van twintig finalisten teams in deze prestigieuze internationale wedstrijd. Onze Lions voelen zich de koning te rijk in patisserie land en bulken van ambitie om begin 2025 op jacht te gaan naar de ultieme trofee in … Lyon.

Coach Jean-Philippe Darcis
Onder leiding van coach Jean-Philippe Darcis, een van de meest gerespecteerde en gerenommeerde chocolatiers van België, wist het team voor 2024/2025 zich boven de Europese collega’s uit te tillen.
De kers op de taart is binnen: een plekje in de finale die in januari 2025 plaatsvindt in de Franse stad Lyon, wereldwijd hét symbool voor gastronomie.

Een plekje in de finale die in januari 2025 plaatsvindt in de Franse stad Lyon.
Dan begint alles weer van nul: om tien uur zullen de klok en het aftellen starten en moeten ze uiteenlopende sierstukken maken, zoals een chocolade- en ijssculptuur, een suikersculptuur, chocoladedesserts, ijstaarten, lollipops en desserts op bord.
De jury bestaat uit alle coaches van de twintig deelnemende landen en wordt voorgezeten door Pierre Hermé, die zich voor de gelegenheid zal laten bijstaan door alle Meilleurs Ouvriers de France.

In het goed gevulde ‘cream team’ van Darcis zitten enkele absolute toppers van onze nationale gastronomie:

Aanvoerder Marijn Coertjens, een leerling van Marc Ducobu, heeft een reputatie opgebouwd die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt. De voormalige Belgische kampioen van de World Chocolate Masters (2007) behaalde voor ons land al in 2011 een bronzen medaille op de Coupe du Monde de la Pâtisserie. Tegenwoordig beoefent hij zijn passie in eigen land (in Gent), maar Coertjens zoekt ook graag verre oorden op. Zo was hij chef-chocolatier van het vijfsterrenhotel The Peninsula in Hongkong. Van prestigieuze merken als Louis Vuitton en Rolex tot wereldsterren als Cindy Crawford en Elton John: ze zijn allemaal vol lof over de heerlijk creatieve geest van Marijn.
‘Sugar master’ Raoul Andriessenis dan wel afkomstig uit Nederland, zijn creaties spreken ‘Belgisch met alle mogelijke accenten’. Na zijn opleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge leidde hij met verve de patisserieafdeling van Maison De Baere in Brussel. Vervolgens verwende hij met zijn buitengewone talent de prestigieuze gasten van vijfsterrencruises, maar uiteindelijk meerde hij aan in Antwerpen, waar hij aan PIVA met passie en overgave de jonge talenten van morgen opleidt.
‘Ice ace’ Djordy Van Kemseke is met zijn 28 jaar de benjamin van het team. Hij werd Belgisch kampioen ijsmaken in 2023 en is daarnaast ook een van onze meest veelbelovende chocoladetalenten voor de komende jaren.

Nieuw Nationaal Comité
Kortom, een ‘triumviraat’ om van te smullen. Zij kunnen rekenen op de niet-aflatende steun van het nieuwe Nationale Comité, opgericht onder impuls van Raphaël Giot, Jean-Philippe Darcis en Patrick Aubrion. Die behaalden zelf alle drie al verschillende medailles en ereplaatsen op nationale en internationale wedstrijden, waaronder de Coupe du Monde de la Pâtisserie, en kennen dus maar al te goed de uitdagingen en valkuilen van de competitie.

Allons enfants de la Pastry, allemaal samen geloven we erin en proeven we al bijna de zoete smaak van de overwinning!

More News

We are House of Hospitality

May 10, 2024

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2024

May 5, 2024

In the picture: Onze inspecteurs hebben in het hele land een aantal nieuwe restaurants ontdekt die zeker een bezoekje waard zijn…

May 3, 2024