Monin Mondays:
Take Five Espressobar Ghent

Feb 28, 2022

“Onze glimlach is altijd oprecht”

 
In het midden van de winkelbuurt kun je tussen al het Gentse stadsgedruis even op adem komen in Take Five. Letterlijk door vijf minuten pauze te nemen, maar ook muzikaal, om van een kopje koffie te genieten op enkele zwoele jazztonen van onder meer Take Five.
 

Van steward naar barista

“Ah, de geur van koffie. Daar kan ik nog elke dag van genieten”, straalt eigenaar Alexis Ywaska. Hij opende zijn gezellige koffiebar in 2016 in dit art deco-pand met prachtige vloer en het lijkt wel alsof Alexis nooit iets anders gedaan heeft dan met veel toewijding koffie maken en mensen een fijn moment te bezorgen. En eigenlijk is dat ook zo, hetzij dat hij het met zijn hoofd in de wolken deed, als steward.
 
“Ik heb twintig jaar als steward gewerkt en heb dat doodgraag gedaan, maar op een bepaald ogenblik wilde ik iets van mezelf. Als fervent koffiedrinker wilde ik weten waar mijn koffie vandaan kwam en dus volgde ik een barista-opleiding. Het enthousiasme van mijn leerkracht werkte als een accelerator. Niet veel later gaf ik mijn job op om Take Five op te starten”, vertelt Alexis.
 

Single origins van lokale familiebranderij

Op de molen vind je koffie van De Witte Zwaan uit Eeklo. “Het familiebedrijf bestaat al vijf generaties, maar het jongste koppel Pieter-Jan en Nele focussen zich enorm op specialty coffee. Samen proeven we hun originekoffies en maken we een selectie: een nootachtige blend en een fruitige single origin voor onze espresso en dan nog drie single origins voor onze slow coffees. En die laten we ook voortdurend wisselen, zodat onze klanten telkens iets anders kunnen proeven. Op basis van onze feedback branden ze de bonen ook lichter of donkerder”, gaat Alexis verder.
 
“Voor een espresso mogen de bonen iets donkerder gebrand zijn, omdat het water sneller doorloopt en dus minder lang contact maakt met de bonen. Bij onze filters is dat anders. De bonen moeten daar licht gebrand zijn zodat je de comlexiteit van de aroma’s goed proeft. Ik let daar enorm op, maar ook voor het bereiden van de koffie nemen we onze tijd. Zowel voor het opschuimen van de melk als het schenken van filterkoffie. Ook al moeten mensen dan soms iets langer wachten, het is belangrijk om de juiste kwaliteit te leveren.”
 

Gezellige ambiance

“Het fijnst aan deze job is het sociale contact. Dat vond ik ook heerlijk in de luchtvaart en zou ik nooit kunnen missen. Vriendelijkheid kun je ook niet faken. Mijn personeel begroet iedereen met een oprechte glimlach. Ik hamer daar enorm op. Ik wil niet perse de beste zijn, maar ik wil wel een plek creëren waar mensen zich instant op hun gemak voelen”, vertelt Alexis.
 
En die gezelligheid merk je ook, zowel binnen waar mensen in zeteltjes de krant lezen, als buiten op het fleurige terras waar voorbijgangers aangesproken worden door hun vrienden die er net koffie zitten te drinken. Zeker op zondag, wanneer alles gesloten is, krioelt het hier van de ambiance.
 

Meer dan koffie

Naast koffie serveert Alexis ook originele salades, wraps en tal van leuke ontbijtjes. Op die manier mikt Take Five op een iets breder publiek dan de pure koffiedrinker. “Ik wil heel toegankelijk zijn”, licht Alexis toe. “Daarom maak ik naast de pure koffies ook lattes met verschillende soorten siroop, zoals vanille, hazelnoot en speculaas. Zo vinden beginnende koffiedrinkers hier ook hun gading. Ik gebruik de siropen van Monin omdat ze een uitgebreid assortiment hebben en van goede kwaliteit zijn. Ik maak er in de winter bijvoorbeeld een superlekkere ginger chai mee en we gebruiken ook hun aardbei- en passievruchtenpurees om limonade en icetea mee te maken.”
 
“Ik vind het belangrijk om mee te blijven”, vertelt Alexis. “Voor onze slow coffees bieden we zowel chemex, V60 als aeropress aan en daar nemen we telkens uitgebreid de tijd voor. Maar daarnaast serveren we ook coldbrew. Dat is al enkele jaren een hype in de V.S. maar hier kende niemand dat. Zowel voor onze gasten als voor mezelf vind ik het fijn om te vernieuwen. Zo wordt het nooit saai.”
 


Take Five, Voldersstraat 10, 9000 Gent. www.take-five-espressobar.be
 

Technische details:
Roast: De Witte Zwaan
Espressomachine: La Marzocco Linea PB drie groepen
Molen: Anfim Caimano
 
 
Prijzen:
Espresso: € 2,60
Cappuccino: € 3,40
Flat White: € 3,60
Slow Coffee: € 4,60

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024