Monin Mondays:
Sweet Coffee Hasselt

Apr 25, 2022

“Onze koffie is om van te snoepen”

 
‘Girls just wanna have fun’ en dat mag je bij Sweet Coffee letterlijk nemen, want de hippe lichte zaak met bohemien-vibe wordt uitgebaat door twee zussen die weten wat goed én zoet is. En dat delen ze niet in één, maar in maar liefst zeven zaken. Van Hasselt tot Leuven.
 

Net in Ibiza

“Mijn oudere zus Nathalie en ik zijn twee handen op een buik”, glundert medezaakvoerster Julie Bronckaers. “We gaan vaak samen op reis en doen dan niets liever dan ontbijtzaakjes afschuimen en smullen van allerlei zoetigheden. We studeerden allebei accountancy en fiscaliteit. Dat we wilden ondernemen was dus wel duidelijk, maar toch komen we niet uit een familie van horecaondernemers. Het voelde echter heel natuurlijk aan. Nathalie volgde nog een opleiding tot restaurateur en daarmee hadden we alles in handen voor onze eigen zaak.”
In 2011 was het dan zover. Toen eindelijk het pand op de Hasselse Botermarkt vrijkwam waar het jonge duo al zo lang een oogje op had, ging het snel. “We richtten het integraal in naar onze stijl. We houden van een lichte sfeer die zomer uitstraalt. We zijn dol op Ibiza en dat strandgevoel mag er wel in zitten. En hoewel we vooral vrouwen aantrekken in ons cliënteel, wil ik het toch niet te ‘girly’ maken. Ook mannen moeten zich hier op hun gemak voelen”, lacht Julie.
En dat is ook zo. Tussen de rieten stoelen wiegen zachtjes grote palmen op bossanova-tonen. Aan hoge lichthouten tafeltjes werkt een studente op een laptop met een iced latte, verderop zit een koppel uit te blazen tegen fleurige kussens na een namiddagje shoppen.
 

Weelderige lekkernijen 

Het concept is duidelijk. Van zodra je binnenwandelt waait er je een zoete geur tegemoet van vers gebak, donuts, cupcakes en cinnamon rolls. Elk gebakje ziet er zinnenprikkelend uit en is weelderig gedecoreerd met koekjes en toppings. “Voor de basis werken we samen met goede leveranciers, maar de afwerking doen we zelf. Hier kom je niet om af te vallen hé, het mag een échte zoete zonde zijn. (grijnst) Maar dit gezegd zijnde hebben we ook suikervrije opties en vind je naast Nutella pancakes ook een açaibowl met vers fruit op onze menukaart”, vertelt Julie.
 

Koffie als receptingrediënt

Diezelfde zoete inventiviteit proef je ook in de verschillende koffies en lattes. “Onze basiskoffie is een blend die we samen met JAVA Coffee gemaakt hebben. We hebben verschillende bonen geproefd tot we de koffie vonden die bij ons paste. Bij Sweet Coffee kom je niet voor de diverse koffiesoorten an sich, maar wel voor de verschillende bereidingen met die koffie. Koffie vormt bij ons meer het onderdeel van een recept. Inspiratie vind ik overal, maar ook bij Monin. We leerden het merk kennen tijdens onze barista-opleiding. Hun assortiment is zo groot dat het echt automatisch tot de verbeelding spreekt”, licht Julie toe.
Waar Sweet Coffee echt in uitblinkt zijn de prachtige toppings. “Mijn zus en ik vinden niks zaliger dan een koffie waar nog koekjes en allerlei ander lekkers bovenop ligt”, gaat Julie verder. “We snoepen zo graag. Hoe zoeter, hoe beter. (lacht) Een topper die we laatst creëerden was met de chocolate cookie-siroop van Monin. Daar voegen we nog een koekje met karamel en pindakaas aan toe en dat wordt dan de peanut butter chocolate cookie latte. Echt superlekker!”
 

Ondernemersdrang

Niet enkel de goesting in zoet is wat de zusjes bindt, maar ook hun drang naar ondernemen, want twee jaar na de opening van hun eerste zaak, startten ze met een takeaway concept in Hasselt. Intussen er nog een derde zaak bijgekomen in het nieuwe quartier bleu, openden ze ook een zaak in Genk en Leuven en in januari 2022 ook een in Maastricht. “En dan hebben we ook nog een eerste franchising-zaak in Sint-Truiden. En de bedoeling is om nog meer franchisen te openen. Alle zaken zijn uniek, maar hebben toch een zeer duidelijke en gemeenschappelijke look and feel en menukaarten. Daar willen we niets aan wijzigen”, verklaart Julie.
En hoewel beide vrouwen rasechte ondernemers zijn, zie je ze ook nog met veel zin en energie achter de toog staan. “Ik vind het belangrijk om voortdurend een vinger aan de pols te houden. Wat leeft er bij de klanten? Welke gerechten slaan aan? Enzovoort. Maar daarnaast doe ik het ook gewoon supergraag. Van mensen bedienen tot poetsen. Sweet Coffee is ons kindje, daar doen we alles voor, en altijd met een grote glimlach.”
 


Sweet Coffee, Botermarkt 15, 3500 Hasselt. www.sweet-coffee.be
(Bekijk de website voor alle vestigingen in Hasselt, Leuven, Sint-Truiden, Genk en Maastricht)

Technische details:
Koffieroast: Sweet Coffee blend door JAVA Coffee
Espressomachine: Dalla Corte
Molen: Malhkönig

Prijzen:
Lungo: € 2,70
Cappuccino: € 3,10
Special lattes: € 4,50
Iced Coffee Specials: € 4,90

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024