Monin Mondays:
Mucho Gusto in Hasselt

Feb 20, 2023

“Ontdekken of de koffie die je ter plaatse gekozen hebt, je verwachtingen waarmaakt, is magisch”

 

De enige echte specialty coffee bar in Hasselt wordt gekenmerkt door warme, houten materialen én Roel Driesen, barista, brander en coffee trader in één. Een man die overloopt van goesting en passie voor koffie.

 

Koffie als fundament

 “Elke dag opnieuw kiezen we voor de moeilijkste weg”, steekt Roel Driesen van wal. “Als barista bestaat de uitdaging erin om het volledige potentieel uit een bepaalde koffie te halen. Dat zit ‘m in de doorlooptijd en dat kan afhangen van details zoals vijf gram of enkele graden temperatuurverschil. Zowel bij espresso als bij filter is het voortdurend finetunen en aanpassen. Er bestaat niet one rule fits all.”  

 

Dat Roel koffie serieus neemt, bewijst ook zijn parcours. Al van kleinsaf houdt hij van koffie: “Koffie heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven, zowel tijdens de goede als de minder goede momenten.” Na zijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen trok Roel met zijn vriendin naar Zuid-Amerika. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met coffeebars en wat later ging hij aan de slag als marketeer bij JAVA Coffee.

 

Toen hij in 2010 Belgisch kampioen koffieproeven werd, zette dat iets in gang. “Ik besefte dat ik een bepaald talent had, dat ik goed kon proeven en dat ik daarmee een verschil kon maken in de wereld van de koffie. Bovendien wilde ik een geïntegreerd koffiebedrijfje waarin ik zowel mijn liefde voor koffie als voor reizen kon combineren. Kortom een plek waar mijn goesting volledig tot uiting kon komen.” 

 

Direct trade is zoals Sinterklaas die komt

In 2011 opende hij de deuren van het toepasselijk gekozen Mucho Gusto in Hasselt en in 2016 begon hij zelf met het branden van koffie. “De koffie uit Centraal-Amerika importeer ik zelf. Elk jaar trek ik twee weken richting Guatemala en Costa Rica voor een hels, maar zalig werkprogramma. Ik bezoek er tal van koffieplantages, proef de hele dag door tal van koffies en ontmoet allerlei soorten mensen uit de koffiebusiness. Op deze direct trade ben ik bijzonder fier.”

 

“Voor koffies uit andere landen werk ik samen met traditionele traders. Telkens selecteer ik koffiebonen in functie van de wijze waarop ik ze wil gebruiken, maar de selectie van mijn direct trade blijft het speciaalst. Wanneer die binnenkomt, lijkt het net Sinterklaas. De groene bonen branden, de koffie proeven en ontdekken of die de verwachtingen, die je destijds in het woud in Centraal-Amerika had, inlost, is magisch.”

  

Wereldproduct

Roel gebruikt enkel verse, groene koffiebonen en dat maakt weldegelijk een verschil. “In theorie kun je groene koffiebonen jaren bewaren, maar na enkele maanden verdwijnt het aroma. De koffie verliest zijn fraîcheur. Daarom gebruik ik enkel koffiebonen uit het seizoen. Er zijn verschillende oogstmomenten voor elke koffie en dus koop ik aan in functie daarvan. Ik reken goed uit. Tegen de tijd dat mijn koffie op is, begint het nieuwe seizoen.”

 

“Weet je, mensen durven het al wel eens te vergeten, maar koffie is een echt product van de wereld. Koffie uit Kenia proeft totaal anders dan uit Honduras. Dat is een andere terroir, klimaat en oogstmoment. Ik hoop dat mensen dat meer zullen beseffen en koffie dus ook meer gaan waarderen.”

 

Koffiebar met Londense vibe

Toch wordt niemand gek aangekeken omdat die nog onbekend is in de koffiewereld: “Ik probeer altijd te polsen naar de voorkennis van iemand en help hem of haar zo goed mogelijk verder.” 

 

In de gezellige koffiebar Mucho Gusto werd veel hout gebruikt en draait het puur om koffie. Zijn inspiratie haalde Roel in Londen. “In het begin waren we echt pioniers. Hasselt is niet zoals Antwerpen, Gent of Brussel. Je moet mensen dus wel een beetje overtuigen van specialty coffee.” 

 

Je kunt bij Mucho Gusto enkele huisgemaakte stukken taart bestellen, zoals cheesecake en carrotcake, een kombucha of een chocomelk of thee, maar de hoofdmoot ligt op koffie. Op de espressomachine staat een vaste blend uit Brazilië, Ethiopië en Guatemala met toetsen van nootjes en milde citrus, maar er zijn ook een aantal seizoenskoffies, net zoals bij de filterkoffie. Daarnaast zijn er ook twee verschillende processings: een washed en een natural of een honey processed. 

 

Koffie die verrast

“Ik wil geen levenloze, vlakke koffie die enkel naar noten proeft, maar een levendige koffie met veel complexiteit en voldoende aciditeit en dus brand ik nooit op de donkere, Italiaanse manier. En omdat we medium tot mediumlicht branden, gebruiken we altijd een dubbele shot koffie voor onze espresso en onze melkbereidingen. Zo komt de koffie het mooist tot zijn recht. Dat maakt dat onze koffie wel iets duurder is dan gemiddeld, maar je krijgt ook meer.

 

Weet je wat mijn wens is? Dat mensen koffie in zijn brede pallet ontdekken. Dat ze afstappen van hun gekende latte en eens een filterkoffie proberen. En dat ze daarin nog wat dieper duiken en ervaren dat de mooiste filterkoffie gewoon net boven lichaamstemperatuur gedronken wordt. Niet gloeiendheet. Elk detail maakt een wereld van verschil én die diversiteit is net zo boeiend aan koffie.”

 

Mucho Gusto Coffee, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt

Technische details:

 • Brander: Probat 5 kg
 • Espressomachine: Dalla Corte Evolution 2 Group
 • Filter: Cafetière
 • Molen: Mahlkönig K30

 

Prijzen (telkens dubbele shots):

 • Espresso: € 3,70
 • Filter (batch): € 6,5
 • Latte: € 5,20
 • Flat white: € 4,40

 

Symbooltjes

 • Wifi
 • Havermelk
 • Taart

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024