Monin Mondays:
Madmum Coffee Roasters Leuven

Nov 14, 2022

“Koffiebars zijn de nieuwe cafés waar mensen samenkomen en elkaar ontmoeten”

 

In het fleurige Madmum Coffee in Leuven kletteren de kopjes en ronkt de koffiemolen al sinds 2018. Vermoedelijk kreeg eigenaar en barista Pieter Claes veeleer koffie in de fles mee dan melk, hij stamt immers af van een familiebedrijf in koffie. Toch koos hij eigenzinnig voor zijn eigen avontuur.

 

Koffieroots

Zijn pad lag vast. Hij zou het familiebedrijf overnemen en daarmee als vierde generatie aan het roer komen van JAVA Koffie, zijn zus Kathleen zou leerkracht worden. Pieter Claes studeerde TEW en daarmee leek alles in kannen en kruiken te zijn. Maar het was net dat voorbestemde gegeven dat Pieter naar adem deed happen. Hij wilde iets anders. Zijn goesting doen en elke beslissing zelf maken. 

 

Hij leerde bij zijn vader alles over koffie, behaalde de titel Belgisch kampioen cupping en werd koffiebrander van het jaar. Met die expertise trok hij de wereld rond. Zijn zus nam intussen het familiebedrijf uit 1935 over. Zijn zin en passie voor koffie verdwenen echter nooit.

 

“Overal waar ik kwam, nam ik wel een kijkje in koffiebars. Het zijn de nieuwe cafés waar mensen samenkomen en elkaar ontmoeten. In andere steden zag je ze al verschijnen, maar niet in Leuven. Ik wilde een plek waar het draait om de koffie, maar waar we niemand afschrikken”, vertelt Pieter. 

 

Opvallende branding

Dankzij de centrale locatie in het centrum van Leuven en het zonnige, gezellige terras trekt Madmum zowel studenten als mama’s met kinderen aan. “En dat is exact wat ik wou. Madmum verwijst zowel naar mijn moeder Mady als naar de persoon voor wie ik de bar creëerde: de 35-jarige moeder die even wil ontsnappen aan de rat race. Ja, dat is mogelijks uit het leven gegrepen. (lacht)”

 

Wat onmiddellijk opvalt is het felblauwe plafond en de belettering in blauw en roze. Die branding keert in alle vijf filialen terug. “Ik koos ervoor om weg te blijven van de koffiebar met kringloopmeubelen. Heel leuk, maar ik wilde graag een bepaalde herkenbaarheid creëren. Alles start bij de koffieboon, maar uit ervaring weet ik dat je het verhaal ook goed moet kunnen brengen. Daardoor trekken we mensen aan die het niet gewend zijn om koffie te drinken. Op die manier leren ze een mooi product kennen.”

 

Op een kleine vijf jaar tijd evolueerde Madmum van één naar vijf zaken, opmerkelijk voor iemand die het bedrijfsleven eigenlijk de rug wilde toekeren. “Ik vermoed dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mooie opportuniteiten kwamen op mijn pad die ik niet kon laten liggen. Maar elk filiaal heeft wel zijn charme. In de Tiensestraat kun je iets eten, onze nieuwe concessie in het station van Leuven focust zich dan weer vooral op take-away.”

 

Educatief tintje

Kwaliteit en met de handbereide koffies zijn de norm. “Ik heb zelf lang als barista achter de toog gestaan. Dat contact met mensen vind ik het allerfijnst. Iemand die me vertelt dat de koffie lekker was, doet me nog steeds een enorm plezier. Daarom leid ik mijn team zo op dat ze aandacht geven aan de klant. Naast melkbereidingen van espresso bieden we ook hipster brew, V60, chemex en sifon aan. Dat laatste vraagt meer tijd, maar zorgt naar mijn mening voor de beste koffiesmaak.”

 

Om de kwaliteit ook bij drukte en grote volumes te kunnen handhaven schuwt Pieter geen innovaties. “Op de locatie van onze nieuwe vestiging in het station zat vroeger een Starbucks. Wellicht gaan we vroegere klanten van hen aantrekken, die het niet gewend zijn om pure koffie te drinken. Om hen over de streep te trekken gaan we daar bijvoorbeeld frappés op de kaart zetten. Niet meteen puur koffie, maar tegelijk zet ik naast de kassa dan wel een pour steady, een indrukwekkend apparaat dat automatisch verschillende pour over filterkoffies zet. Zo wil ik beginnende koffiedrinkers nieuwsgierig maken.”

 

Terroir van de koffieboon 

Ook al groeit het bedrijf, Pieter maakt geen compromissen. De koffie koopt hij in kleine hoeveelheden direct aan of hij vertrouwt op de specialty coffee range van trader Efico. “Ik heb zowel een contact in Colombia dat over en weer pendelt met koffie als een vertrouweling in Congo en Ethiopië. Soms krijg ik plots een sms met de vraag of ik interesse heb voor een exclusief lot, waarop ik snel moet beslissen. Maar dat is niet moeilijk: ik vertrouw hun smaken en weet dat ze dezelfde normen en waarden hanteren als ik.”

 

Pieter wil vooral de koffie laten spreken. “Daarom brand ik licht, maar ook niet té. Ik wil de groene boon waarin je de terroir proeft mooi laten uitkomen, maar ik wil ook body en sterkte geven aan koffie. Anders wordt die te zuur en te fruitig en krijg je mijns inziens veeleer een thee-extract. We bieden twee origines aan, zowel voor filter als voor espresso.”

 

“Verder proberen we zo veel mogelijk zelf te maken, tenzij het niet goed lukt (knipoogt). Zelf karamel maken vond ik niet vanzelfsprekend. Dan vertrouw ik op goede leveranciers zoals Monin, ideaal voor onze lattes met vanille of karamel. In de zomer doen we al eens iets speciaals met een latte Provençale, met lavendel bijvoorbeeld. Al onze melk nemen we dan weer af van een boer uit de buurt. Die familiale touch blijft belangrijk, zelfs als we groeien.”

 

Madmum Coffee Roasters in Leuven

  • Tiensestraat 38
  • Blijde Inkomstraat 21
  • Vaartkom 33
  • Brusselsestraat 42
  • Martelarenplein 20

 

Technische details:

Brander: Probat

Espressomachine: Dalla Corte

Molen: Mahlkönig

 

Prijzen:

Espresso: € 2,80

Filter: € 3

Cappuccino/latte: € 3,80

Flat white: € 4,40

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024