Monin Mondays:
Geniet van het moment in Gent

Jul 3, 2023

“Wat heeft een gast nodig, nog voordat die het zelf kan bedenken?”

 

Dankzij een majestueus en eclectisch interieur springt koffiebar Geniet van het Moment in Gent er helemaal uit. Niet enkel de koffie moet kloppen bij eigenares Valentine Wanders, maar elk detail: van kopje tot koekje. 

 

Inrichting met een verhaal

Met prachtige ornamenten in goud, een weelderige plantentuin en een aparte gelagzaal vormt de plek een buitenbeentje in de wereld van hippe koffiebars, gekenmerkt door een modern Scandinavisch interieur. Als dochter van een kunstsmid en antiquair pakte de Nederlandse Valentine het dan ook helemaal anders aan. “Al van kindsbeen af ben ik omringd door spullen met een verhaal. Dat mijn oog net viel op een voormalig kunstveilinghuis is dus niet gek.”

 

Wanders schuimt brocantemarken en vintagewebsites af om haar gasten voortdurend te verrassen met een constant wisselend decor of een uniek theeservies uit de jaren zestig. “Ik hou wel van een vorm van ‘staging’. Minimalisme past totaal niet bij me. Zo verzin ik elk jaar een nieuw kerstthema. Vorig jaar hingen hier maar liefst 450 discobollen. Eigenlijk moesten het er zelfs 300 meer zijn. Die zijn nog steeds ‘ergens’ onderweg. (lacht)”

 

Ervaring wereldwijd

Dat oog voor detail ontwikkelde Valentine onder meer tijdens haar carrière als sommelier en restaurantmanager in tal van boetiekhotels en sterrenzaken van Nederland, Engeland tot Afrika. Haar liefde voor koffie liep gelijk met de liefde van haar leven. Ze werd verliefd op een barista die haar inwijdde in de geheimen van specialty coffee. 

 

Samen schuimden ze wereldwijd koffiewedstrijden af. Valentine volgde cursussen bij koffiegoeroe James Hoffmann en aan The London School of Coffee. Hoewel een aanbod van een grote hotelketen haar in België deed belanden sloeg ze dat uiteindelijk af ten voordele van de kleine koffiebar Simon Says in Gent. “Het werd tijd om mijn hart te volgen”, zegt ze daarover. 

 

Koffie als escapisme

En dat bracht haar bij onder meer In de Wulf waar ze het koffiebeleid mee uitstippelde en bij een job als barista in De Superette. In 2015 begon ze aan de verbouwing van Geniet van het Moment. “Ik heb veel geld en energie in dit huurpand gestopt, maar ik wilde het gewoon hebben zoals ik het in mijn hoofd had.”

 

En dat idee is vooral gericht op escapisme. Zoals de naam van de bar luidt: hier ontsnap je even aan de drukte en het gejoel. Er zijn tal van hoekjes waar zowel studenten, mama’s met kinderen als toeristen zich even kunnen verschansen. “Ik heb de bar bewust afgescheiden van de gelagzaal. Dat creëert meer rust. Ook brengen we een kaart aan tafel en hoeven mensen niet te bestellen aan de toog. Zo blijven ze in hun cocon zitten. Het is net vanuit mijn hospitality-ervaring dat ik de gast centraal wil zetten en hem of haar een uniek momentje wil bezorgen. Zo krijgt die ook een koekje bij de koffie zodat het des te meer een verwenmoment wordt.”

 

Kwaliteit en traceerbaarheid

De koffie zelf haalt Valentine bij MOK Coffee uit Leuven/Brussel. “Ik werk ontzettend graag samen met Jens Crabbé van MOK Coffee. Bij hem draait het niet enkel om kwaliteit, maar ook om traceerbaarheid.”

 

Valentine serveert enkel single origines. Op espresso is dat steevast een Braziliaanse, voor (met de hand opgegoten) filter zijn er telkens vier keuzes die variëren. “Soms kies ik voor filter eens voor een kleine branderij uit de buurt. Ik vind het fijn om gasten te verrassen, zonder al te gek te gaan. Ik ben ook bezig met verschillende processings. Zo heb ik een interessante anaerobisch gemaakte koffie uit Ethiopië, maar ik wéét dat niet iedereen voor die zuren staat te springen.”

 

Vanuit Valentines ervaring als sommelier kan ze ook beter de smaakprofielen van koffie bepalen. “Net zoals wijn wordt ook koffie gemaakt van fruit. In dit geval de koffiebes. We zijn het gewend om koffie erg donker te branden, waardoor vele frisse fruitsmaken verloren gaan. Maar sommige koffies kunnen maar liefst integraal naar passievrucht smaken. Daarnaast is koffie erg bewerkelijk. In tegenstelling tot wijn die klaar zit in de fles, bepaalt de barista nog veel van de smaak bij koffie. Zet hem tien graden kouder of warmer en je krijgt een hele andere smaak. Dat blijf ik wonderlijk vinden.”

 

Elke hond een andere drinkbak

Naast koffie serveert Geniet van het Moment ook nog fijne thees, boeiende cocktails en uitstekende wijnen en prosecco. “Ik werk enkel met leveranciers die ik volledig vertrouw. Koffie serveer ik liefst zo clean mogelijk, maar bij ijskoffie voeg ik een scheutje hazelnootsiroop toe. Voor een zelfgemaakte non-alcoholische soda werk ik met de violetsiroop van Monin en voor een ice tea met hun komkommersiroop, heel fris.” 

 

Geniet van het Moment springt er op elk vlak uit dankzij de persoonlijke aanpak van Valentine. In de keuze van koffie en andere producten, in de zelfgemaakte drankjes en de sandwich van het huis en haar verwelkoming naar de gast toe. “Het zit ‘m vaak in het anticiperen. Wat heeft de gast nodig, nog voordat die het zelf kan bedenken? Zo hebben we zelfs acht verschillende drinkbakjes voor honden. Want ook zij mogen genieten van hun moment.”

 

Geniet van het Moment, Burgstraat 20, 9000 Gent. Info: 0476 42 14 57 en www.genietvanhetmoment.be

 

Technische details:

  • Roast: MOK Coffee 
  • Espressomachine: La Marzocco Linea PB 3 groep
  • Filter: Kalita en Moccamaster
  • Molen: Mythos en Mahlkönig

 

Prijzen:

  • Espresso: € 2,70
  • Filter: € 4 - € 4,50
  • Cappuccino/Flat white: € 3,60 / € 3,70

 

Good to know

  • Wifi + workspace op aanvraag
  • Havermelk
  • Ontbijt, lunch en aperitief

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024