Monin Mondays:
Caffe Mundi Antwerp

Jan 3, 2022

“80% van onze koffieboeren kennen we bij naam”

 

Wat oorspronkelijk begon als koffiebar die koffies van over de hele wereld wilde aanbieden, groeide uit tot twee branderijen, een koffiebar, een winkel en een epicentrum voor koffieworkshops. Caffe Mundi in Antwerpen is een begrip voor de koffieconnaisseur. 

 

Koffieboontje voor Lyon

Al sinds 2013 runt Tom Helsen samen met zijn vriendin Isabelle Van Echelpoel koffiebranderij Cross Roast met aanpalende koffiebar Caffe Mundi. Het hoekpand, verscholen in een van de kleine straatjes achter de Antwerpse Grote Markt was in handen van Toms vader, maar op die plek een koffiebar starten was zeker niet vanzelfsprekend.

 

“Isabelle en ik studeerden allebei projectmanagement en trokken in 2011 voor een gezamenlijke Erasmus-uitwisseling naar Lyon”, vertelt Tom. “We waren beiden al enorm gepassioneerd door wijn, maar dronken amper koffie. Mijn grootvader heeft ooit wel voor Ford koffie gewerkt in Itegem en ik herinner me wel de geur van koffie thuis. Die vond ik geweldig, maar de smaak deed me niks. Tot we per toeval in een kleine koffiebar in Lyon belandden, waar ze ons lieten kiezen tussen een koffie uit Costa Rica en een uit Panama. We begrepen er niets van. Was er dan een verschil?”

 

Off the beaten track

En of dat er een verschil was. Vanaf dan beten Tom en Isabelle zich vast in koffie. Het pand achter de Grote Markt stond al een tijdje leeg, de buurt tussen het centrum en de rosse buurt schrikte velen af, maar daardoor zag het jonge koppel hun kans schoon om te ondernemen. “Een specialty coffee bar heeft op zich geen A-locatie nodig. Mensen die het kennen gaan ernaar op zoek en vinden ons wel.”

 

Vandaag is die verdoken plek net charmant. Caffe Mundi bevindt zich net off the beaten track, maar eenmaal binnen word je ontvangen door een gezellig geroezemoes en het gekletter van koffiekopjes. Je nestelt je op een van de bankjes tegen een knus kussen of hangt gezellig aan de toog naast het raam. 

 

Toegankelijke ontmoetingsplaats

“We willen een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud. Ik wil dat iedereen zich hier op zijn of haar gemak voelt”, gaat Tom verder. “We begeleiden daarom elke klant die hier binnenkomt aan de hand van een aantal vragen. Drink je je koffie liever zwart, dan kies je tussen een espresso, americano of filter. Die gieten we trouwens altijd op met de hand in een V60-filter. Drink je liever melk, dan kun je kiezen uit een cortado, cappuccino, flat white, of latte. Met smaakjes werken we niet. We willen echt de koffie voor zich laten spreken. Maar we zijn ook niet contrair. Als een beginnende koffiedrinker hier binnenstapt en naar een vanille of karamel latte vraagt, dan halen we de flessen Monin boven. Hospitality is voor mij cruciaal, we hebben een heel duidelijke visie, maar ik wil mensen ook niet choqueren. Als iemand absoluut melk in zijn filterkoffie wil, dan raad ik dat ten zeerste af, maar ik ga het hem ook niet verbieden.”

 

Vaak zal je Tom niet meer achter de bar zien staan. Daar heeft hij goed opgeleid personeel voor, zoals Eileen die verantwoordelijk is voor het runnen van de bar. Terwijl Isabelle de koffie brandt van hun branderij Cross Roast, houdt Tom zich achter de schermen bezig met aanvragen van restaurants of winkels. Om de vinger goed aan de pols te houden, werkt hij wel één dag per week in hun Cross Roast Experience Store. “Ik denk niet dat er iets is op vlak van koffie en thee dat we daar niet verkopen. Daarom werk ik er ook graag. Wanneer een vraag enkele keren terugkomt, dan bekijk ik of het de moeite waard is om het aan te kopen. Je vindt er trouwens ook onze eigen thee: Songbird.”

 

Rechtstreeks van bij de koffieboer

Maar hun hart en roots liggen natuurlijk bij de koffiebranderij. “Intussen zijn we zo fel gegroeid dat de branderij in Antwerpen te klein geworden is. Het merendeel branden we in onze grote branderij in Gierle. Hier in Antwerpen branden we wel nog de koffie met lage frequentie. We hebben gemiddeld zo’n 15 koffies op het schap staan, maar we branden telkens in kleine batches, zodat we elke koffie minstens een keer per week branden. Zo is die altijd vers. In de bar kun je kiezen uit drie origines, onze Mundi-blend, een koffie van de maand en een decafeïne. Over het algemeen branden we licht, maar dat hangt echt van de koffiesoort af. Hoe delicater de koffie, hoe lichter je kunt branden. Dan komen alle complexe aroma’s vrij. 80% van onze koffies kopen we rechtstreeks aan, van Guatemala tot Kenia. We werken wel met een trader die zorgt voor de afhandeling en de logistiek. We bezochten al die boeren persoonlijk. Van de meesten weet Isabelle zelfs de naam van hun hond. (lacht) De overige 20% kopen we aan via een trader en kiezen we uit het segment ‘specialty coffee’. We proberen dat zo weinig mogelijk te doen, omdat je dan altijd de kans loopt dat een andere koffiebar dezelfde koffie heeft aangekocht”, licht Tom toe.

 

“Het is net die afwisseling die ik zo boeiend vind. Koffie blijft voortdurend evolueren en elke laag die je aanboort, bezorgt je een nieuw avontuur. Op termijn zouden we graag nog meer met onze koffieboeren samenwerken, om samen op zoek te gaan naar de beste manier van koffietelen en koffie verwerken. Met telkens maar een doel: de diversiteit en complexiteit van de verschillende koffiesmaken blootleggen.”

 

Caffe Mundi, Oude Beurs 24, 2000 Antwerpen. www.caffemundi.be

Cross Roast Experience Store, Wisselstraat 7, 2000 Antwerpen

(koffieworkshops op aanvraag)

 

Technische details:

Roast: Cross Roast

Espressomachine: Kees Vanderwesten Spirit 

Molen: Mahlkönig GBW 

 

Prijzen:

Espresso: € 2,10

Cappuccino: € 3,30

Flat White: € 3,80

Filter: € 3,90

Espresso: €2,1
Cappuccino: €3,3
Flat white: €3,8
Filter: €3,9

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024