Monin Mondays:
Butcher's Coffee Antwerp

May 23, 2022

“We hebben veel gemeen met een bruine kroeg op zaterdagavond”

 
Hip, boordevol enthousiasme en altijd ramvol. Butchers Coffee is een van de coolste plekken in Antwerpen om je cafeïneshot op te doen. Niet enkel de zelf gebrande koffie is er subliem, maar ook het Australisch geïnspireerde ontbijt- en lunchmenu is om van te watertanden. Binnen of op het zonovergoten terras, waar iedereen die ertoe doet wel eens passeert.
 

Café vibe

“Vijftien jaar geleden kon je je totaal niet inbeelden om rond 9u te gaan ontbijten met je vrienden, vandaag doen mensen het vaak liever dan tot ’s avonds laat op café te hangen”, steekt eigenaar en oprichter Dave Haesen van wal. “Dat komt omdat er hier ook echt een café-vibe heerst. We hebben heel veel vast cliënteel uit de buurt of mensen die hier passeren op weg naar hun werk. Een maandagochtend in Butchers Coffee kun je bijna vergelijken met een zaterdagavond in een bruine kroeg.”
“Iets dat ik trouwens goed ken, want ik heb jarenlang in het Antwerpse nachtleven gewerkt tot ik op mijn 25ste naar Australië trok. In Melbourne dronk ik mijn eerste specialty coffee en ervaarde ik een waar Eureka-moment. Voordien lustte ik zelfs geen koffie. Op vijf jaar tijd heb ik me er opgewerkt tot hoofdbarista. Melbourne ademt koffie en vormt voor mij de horecahoofdstad van de wereld.”
 

In een voormalige beenhouwerij

Eenmaal terug in Antwerpen, werkte Dave nog een jaartje bij koffiebarpionier Caffenation voordat hij in 2016 zijn eigen koffiebar Butchers Coffee opende op het Zuid. “De huisbaas is 95 jaar en heeft er 25 jaar een beenhouwer uitgebaat. Toen hij me de verhalen over het pand vertelde, geraakte ik zo gecharmeerd dat ik niet lang naar een naam moest zoeken”, lacht Dave.
Intussen is Butchers uitgegroeid tot een waar Instagram-fenomeen en dat dankt de zaak zowel aan het machtige eten als aan de sfeer die er heerst, beide niet toevallig met een fikse Australische vibe. Nog voordat je één teen over de drempel hebt gezet, krijg je al een welgemeende goeiemorgen toegeroepen. “In Australië vind je ons concept bijna op elke hoek van de straat, maar hier bestond het nog niet. Ook hun klantvriendelijkheid had ik nooit eerder gezien. Dat heeft me toen echt geraakt en wilde ik absoluut overbrengen in mijn zaak. De hele bar is eigenlijk een plek waar ik zelf ook graag zou komen.”
 

The sweet spot

Maar daar bleef het niet bij, want sinds 2019 brandt Dave samen met zakenpartner Kjell Maes ook eigen koffie onder het label, Andy. “We kopen onze koffiebonen aan bij verschillende traders die gespecialiseerd zijn in specialty coffee”, licht Dave toe. “We zullen nooit koffie met een score van minder dan 85/100 aankopen. En dan is het proeven. Samen met enkele andere barista’s en mijn brander, Emiel, zoek ik naar de koffies die het best bij ons passen. Ik wil altijd een fruitige én een vollere koffie kunnen aanbieden. Vervolgens branden we de groene bonen op een lichte manier in onze branderij, die zich in de Blikfabriek bevindt, een socio-culturele ontmoetingsplaats in Hoboken. Naast een gebalanceerde aciditeit, zoeken we ook naar the sweet spot in koffie.”
En voor wie echt zoet wil gaan is er ook nog het ‘Andy’ke’, een bierflesje, inclusief kroonkurk, gevuld met een home made iced vanilla latte. “Dat is eigenlijk geen koffie meer, maar een vieruurtje”, lacht Dave. “En het is ontzettend populair. We gebruiken er siroop van Monin voor en de reden dat we het aanzoeten is omdat melk in een warme bereiding uit zichzelf zoeter wordt, maar koud heb je iets zoets nodig om het geheel in balans te brengen. Echt een topper.”

Tweede zaak met enkel koffie

Bij Butchers Coffee drink je allerlei melkbereide koffies, van een cappuccino tot een ‘Butcherke’, dat is een flat white met minder melk, en batch brew koffie. In de lente van 2022 opent Dave de Andy flagship coffeebar, waar hij extra aandacht wil geven aan single cup filter koffie, waarbij de koffie apart opgeschonken wordt in filter, chemex en aeropress. “Hier wil ik voor de echte koffieadepten een absolute meerwaarde creëren. In de meeste horecazaken sta je met een half personeelslid te kort, in Andy’s wil ik met één personeelslid te veel staan.”
En wie denkt dat Dave het merendeel van de tijd met papierwerk bezig is, heeft het mis. “Het liefst van al sta ik zelf achter de bar. Het sociale contact, bezig zijn met mijn passie én het kunnen combineren met een gezin, is ronduit alles wat ik wil. Eigenlijk heb ik sowieso nooit het gevoel dat ik aan het werken ben, maar in de bar is het echt pure ontspanning én ik kan er m’n eigen muziek opzetten. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat ooit niet meer ga doen. Ik word die oude man met die foulard achter de toog. Let maar op! (lacht)”
 


Butchers Coffee, Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen. www.butcherscoffee.be
Technische details:
Brander: Giesen W15A
Espressomachine: La Marzocco Linea PB 2 group
Molen: Mahlkönig GBW 65
 
Prijzen:
Schommelen rond de € 3,50 per consumptie

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024