Gault&Millau bekroonde de beste gerechten en foodconcepten op Tomorrowland 2023

Aug 3, 2023

Brussel, 3 augustus 2023 – Gault&Millau was dit jaar voor de 9e keer aanwezig op Tomorrowland voor inspecties van het ‘festival food’. De restaurantgids reikte daarbij enkele awards uit aan de best presterende foodstanden en restaurantconcepten. Gault&Millau was dit jaar met een team van inspecteurs aanwezig tijdens de twee weekends om op de 17e editie van Tomorrowland alle foodstands op het festival en op Dreamville te gaan testen.

 

Gault&Millau Festival Food Awards

Uit de meer dan 100 foodstanden met meer dan 300 gerechten werden enkele winnaars geselecteerd binnen 5 categorieën:

 

1.     Gault&Millau Best Festival Food - Streetfood:
Het gerecht dat het meeste punten kreeg van de verschillende inspecteurs en ook tijdens de finale imponeerde. 

  • Bánh Mi Pulled Pork – Bánh Mi 

Aan de grootste foodlijn achter de mainstage was de keuze enorm en imponeerde net zoals in 2019 Bánh Mi met enkele smaakvolle varianten zoals lemongrass chicken en tempeh. Het was de pulled pork versie die smaaktechnisch en qua textuur het meeste indruk maakte. Bánh Mì, uit het Vietnamees letterlijk als “brood” vertaald, weet duidelijk wat belangrijk is voor de bezoekers. Een goede kwaliteit van brood is op festivals vaak een moeilijke factor en dat zeker bij warm weer. Het broodje werd lichtjes opgewarmd, was mooi krokant en had een zeer goede smaak. De vulling met sappige en goed gekruide pulled pork, gepekelde groentjes, verse sla en krokante ui klopte perfect. Door het gebruik van kwalitatieve ingrediënten en een goede prijs-kwaliteit verhouding creëerde Bánh Mì een prachtige festivalsnack met uitmuntende smaak.

 

2.     Gault&Millau Best Festival Food - Gastronomic:  
Het meest gastronomische festivalgerecht, waarbij zowel presentatie en smaak beoordeeld werden.

  • Ceviche Ms Maria & Mr Singh – Gaggan Anand
     

Chef Gaggan Anand was vorig jaar reeds gastchef in het Tomorrowland restaurant aan de mainstage. Dit jaar signeerde hij enkele gerechten in de attractieve Mesa Garden, een culinaire binnenhof met sfeervolle muziek op het festivalterrein. De inspecteurs waren unaniem, deze ceviche is van een zeer hoog niveau. Deze rauwe visschotel met hamachi, garnalen en octopus kreeg lengte door een sublieme leche de tigre en de bijgeserveerde garnalen in tempura temperen het zuurgehalte lichtjes. Zowel qua intensiteit, evenwicht en presentatie een topper. Ongelofelijk knap om dit op een festival te kunnen eten. Ook de locatie Mesa Garden waar dit gerecht aangeboden werd als culiniare uitbreiding van het festival verdiende weer een dikke pluim. Mesa Garden omvat foodstanden van een hoger gastronomisch niveau in synergie met de gepaste beat, wijnen en cocktails van Paul Morel.

 

3.     Gault&Millau Best Veggie Food:
Het meest geslaagde vegetarisch gerecht op het festival voor de Gault&Millau inspecteurs.

  • Pulled Jackfruit Burger – Pastorale 

Tomorrowland blijft het aanbod aan vegan en vegetarische gerechten enorm uitbreiden. Niet alleen de quantiteit is stijgend maar duidelijk ook de kwaliteit. Dat Bart de Pooter en de teams van zijn concepten Wildn & Plantn, Vis Van A en Pastorale ook vegetarisch kunnen scoren bewezen ze al vaker. We gaan niet vaak overstag voor een vegetarische variant van de festival burger maar tijdens deze editie scoorde de “pulled jackfruit burger’ als geen ander. Vlees wordt duidelijk niet gemist door te werken met deze tropische vrucht die aan bomen groeit in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Door zijn draadjesvleesachtige structuur neemt hij gemakkelijk vocht en dus ook smaak op om als ‘pulled meat’ variant te gebruiken. Door het gebruik van een zachte bun, lichtjes verwarmd en crispy salade, tomaat en watermeloen krijgt deze burger een perfecte samenstelling met plezier bij elke bite. 

 

4.     Gault&Millau Best Creativity at the Festival:
De foodstand met het voor dit festival meest creatieve gerecht.

  • Fermented fries – Ponyhof


Ook dit jaar was het team van Ponyhof & Chefstalk weer te vinden in de culinaire “Mesa Garden”. Het uit Duitsland overgekomen team van restaurant Ponyhof in samenwerking met Chefstalk overtuigde weer met een lekker tomaten gerecht en diverse andere vegan varianten. Een perfecte friet serveren op een festival in grote hoeveelheden is niet altijd gemakkelijk en dus komt men hier met een creatieve manier zoals ook in hun restaurant uitgevoerd wordt. De niet te dik gesneden aardappel frieten worden gedurende een aantal uren gefermenteerd in rijstazijn. In het restaurant kan de fermentatie zelfs meerdere dagen duren maar wat ons betreft is deze kortere fermentatie perfect. De friet blijft zacht van binnen met zijn specifieke gebalanceerde smaak en mooi crispy aan de buitenkant. Daarbij poeder van lavas om een extra hartige toets te geven en een uitmuntende vegan mayonaise met rijstazijn en kruiden.

 

5.     Gault&Millau Best Dreamville Experience:
Het meest geslaagde gerecht op Dreamville - Tomorrowland 

  • Waffles & Barbecue Pulled Chicken - Gaufres/Waffles

Voor het eerst werden ook de Dreamville foodstanden en concepten door Gault&Millau bezocht. Indrukwekkend om te zien dat gasten daar kunnen genieten van een hoogstaand en zeer gevarieerd aanbod aan diverse gerechten. Gaufres & Waffles herziet één van de meest gastronomische schatten van de Belgische cultuur, namelijk de Brusselse wafel. Zowel in zoete als hartige versies en voor het festival geserveerd in een puntzak om het geheel op en top Belgisch te maken. In de ochtend stukjes hartige wafel met roerei, crunchy bacon en bieslook of nadien de zoete versie met chocolade of smarties. Tijdens de lunch een heerlijke variant met pulled chicken en huisgemaakte bbq saus.Gaufres & Waffles deed iedereen dromen van onze rijke culinaire cultuur op Dreamville.

 

Over Gault&Millau    

Gault&Millau is een leidende uitgever binnen de wereld van de gastronomie. Maar Gault&Millau brengt veel meer dan dat. Met het project Culinary Innovators staat de groep stil bij de sleutels van het succes van gastronomie en horeca in de toekomst. Want nooit eerder in de geschiedenis evolueerde alles zo snel. Met andere projecten in de casual dining sfeer speelt Gault&Millau in op de trend van toegankelijke en trendy eetadressen waar beleving en concept centraal staan. Tenslotte wordt Gault&Millau meer en meer gevraagd als consultant door bedrijven uit event, catering en voedingssector. 

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024