Culinair Oostende:
Luc Declerck en Bistro Mathilda

24/10/2018

Twintig jaar lang topkwaliteit blijven bieden, maar ook de energie vinden om steeds nieuwe paden te bewandelen, daar moet wel een stevige passie achter zitten. Gerda Maenhout en Luc Declerck zorgen er eigenhandig voor dat bistronomisch ook in Oostende een begrip vormt. Bistro Mathilda is ondertussen veel meer dan een brasserie. Ze bieden een toegankelijke keuken tegen schappelijke prijzen met toch dat tikkeltje culinaire meerwaarde.

Zie het als een culinaire wandeling door een gezellig, warm interieur. Past ook perfect bij de naam. Die is niet alleen een ode aan het befaamde standbeeld “De Zee”, beter bekend als “De Dikke Mathilde”, maar verwijst ook naar het Australisch volksliedje “Waltzing Mathilda.” Een lied over op stap gaan met de plunjezak op de rug.

Wat in die plunjezak zit? Rasechte brasseriekeuken, aangepast aan de culinaire trends met enkele leuke, eigenzinnige kwinkslagen. Bistro Mathilda is beroemd om zijn aan tafel bereide steak tartaar, maar ook tatjespap staat op de kaart. Een gerecht met garnalen en karnemelk uit de goeie ouwe tijd. Daarnaast serveren ze enkele verrassingen zoals preskop van kokkels, wulken en gevulde portobello met Damse brie. Telkens opnieuw met veel finesse klaargemaakt.

Passie is de motor

“Horeca is zowat mijn hele leven. Het is mijn werk en mijn vrije tijd tegelijk. Sta ik niet in het restaurant, dan ga ik loeren bij de collega’s. Nieuwe concepten proberen, uit eten gaan, inspiratie opdoen. En passie is de motor van dit alles. Het is de drang die je elke morgen uit je bed jaagt en ervoor zorgt dat je volhoudt wat je doet.”

“Die drive heb je nodig in onze sector. Horeca verandert razendsnel en wij moeten mee evolueren. Stilstaan is achteruitgaan en zonder passie hou je dat niet vol. Ik ben een selfmade man, maar ik ben mijn ganse leven blijven bijstuderen. Als je doet waar je van houdt, dan gaat dat bijleren razendsnel.”

Seizoenen

“De seizoenen komen terug in mijn keuken, maar ze spelen een belangrijke rol in het karakter van Oostende ook. De Oostendenaar kan in verschillende ritmes leven. Een stevig tempo hoger tijdens de vakanties, een tikkel trager in de winter. Dat maakt ons wie we zijn: een levendige stad vol eigenwijze zeeliefhebbers.”

Dat Oostends gevoel weerspiegelt ook in de terroir keuken van Bistro Mathilda. De chefs volgen trouw de seizoenen en werken zo veel ze kunnen met lokale producten. Uiteraard is de Noordzee daar belangrijk bij. Voeg daar de warme, gezellige en losse sfeer van het restaurant aan toe en je hebt een topper vast. Een topper gedreven door passie.


More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022