Beste sommelier ter wereld en Duvel brouwers brouwen samen bier

Mar 15, 2019

België is hét bierland bij uitstek. En toch vindt in ons land vandaag de finale van het Wereldkampioenschap Sommelier plaats. Antwerpen is gaststad voor het prestigieuze ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’. Huidig wereldkampioen sinds 2016 is de Zweed Arvid Rosengren. Hij draagt die titel vandaag over aan zijn opvolger. Maar niet zonder eerst nog een biertje te brouwen in de nieuwe microbrouwerij bij Duvel Moortgat. Want een sommelier moet méér kunnen dan enkel wijn proeven. Samen met Duvel-meesterbrouwer Hedwig Neven experimenteerde hij met het blenden van bieren. Het resultaat is de eerste DUVEL COLLAB. Een hoppig bier met fruitige, speelse afdronk. De aanwezige sommeliers proeven het bier als eersten tijdens het galadiner na het WK, maar de co-brew is binnenkort ook tijdelijk en in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar in het Duvel Depot (Puurs) en in de Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck.Hedwig Neven, meesterbrouwer bij brouwerij Duvel Moortgat sinds 1993, en Arvid Rosengren, beste sommelier ter wereld sinds 2016, zijn beiden even gepassioneerd door hun vak en experimenteerden samen met bier in de nieuwe microbrouwerij bij Duvel Moortgat in Puurs. Die microbrouwerij werd trouwens speciaal voor dit soort proeven en tests gebouwd. Na twee dagen vol blenden en samenvoegen van bieren, is de eerste co-brew een feit. Cheers to pure craftsmanship!

Arvid Rosengren: “Het idee was om een bier te brouwen dat vooral ook sommeliers en wijndrinkers kon bekoren. Het uiteindelijke resultaat is een vrij complex maar toch vlot drinkbaar en subtiel bier.”

Hedwig Neven: “Het blenden van verschillende bieren is een techniek die is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Uiteindelijk is dit bier het resultaat van amper 13 blends. Het werd een moutig en hoppig bier, met wat houteffect in het midden en een fruitige, speelse afdronk. Het was trouwens erg inspirerend om samen te werken met een van de beste neuzen van de wereld. Als iemand smaken kan filteren en geuren kan selecteren, dan is het Arvid.”

Het bier zal worden geschonken tijdens het galadiner na de finale van het wereldkampioenschap. Wie benieuwd is naar het brouwsel, kan het binnenkort ook zélf proeven in het Duvel Depot in Puurs én op Stadsbrouwerij De Koninck.

More News

Gault&Millau Benelux geeft 21e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2024 en andere Laureaten

Nov 25, 2023

Partnernews Parmaham - Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en caviaar

Nov 15, 2023

Partnernews The Mocktail Club: Ready to serve alcohol-free drinks.

Nov 14, 2023