Belgische Chef Nic Vanderbeeken opent indrukwekkend culinair project in Bali

03/04/2019

Sedert enkele maanden is het Indonesische eiland Bali een nieuw toprestaurant rijker: Apéritif. Aan het roer staat Belgische Chef Nic Vanderbeeken. Nic brengt er een internationale keuken op hoog niveau in een kader dat zowel qua sfeer, architectuur als design op zijn minst indrukwekkend te noemen is. In de verrassende sfeer van de jaren ’20 worden gasten er door een professioneel en internationaal team verwend met gastronomische gerechten die zich kunnen meten met de beste keukens van ons land. Ook de cocktails, deels gecreëerd door Ran Van Ongevalle, zijn van internationaal niveau. Want elke goede maaltijd start met een goed aperitief.

Bali als culinaire trekpleister

Bali kent men als reisbestemming vooral van paradijselijke stranden, de natuur en de cultuur. Het Indonesische eiland is de laatste jaren echter bezig aan een heuse culinaire opmars. Elk jaar openen er wel enkele nieuwe gastronomische concepten, van ‘terroir’ keukens tot internationale fine dining restaurants. De Belgische chef Nic Vanderbeeken is er sinds 2013 actief. Hij stond vijf jaar lang aan het roer van restaurant Cascades in Ubud en opende eind 2018 een nieuwe culinaire trekpleister: Apéritif. Het restaurant is gelegen op een kleine tien minuten rijden van Ubud, het culturele hart van Bali. Hier komt men voor de kunst, de sfeer, de religie en… de gastronomie.

Toprestaurant vlakbij tophotel

Apéritif restaurant is gevestigd op het terrein van het Viceroy Bali resort, één van de meest luxueuze resorts in Indonesië. Viceroy Bali kreeg in 2018 zelfs de prijs voor het meest luxueuze resort ter wereld bij het prestigieuze Condé Nast Traveler. Het resort bestaat uit 25 privé villa’s met eigen zwembad, allemaal gelegen op een heuvel in de jungle. Vanop eender welke plaats in het hotel of in de villa’s heb je een adembenemend zicht op de jungle, de rivier in de vallei en de heuvels net voor het resort. Het hotel won naast bovenstaande al verschillende awards en duikt regelmatig op in ‘must-see’ lijstjes op het internet.

Apéritif

In dit unieke kader opende eind 2018 restaurant Apéritif. Het restaurant is geënt op de filosofie van ‘het aperitief’: de Europese traditie om voor de maaltijd een drankje met enkele hapjes te nuttigen. De bar speelt dan ook een belangrijke rol en alle gasten worden er voor de maaltijd uitgenodigd voor een cocktail met amuses. Deze cocktails zijn overigens van de hand van een van onze nationale cocktail helden: Ran Van Ongevalle, bekend van de cocktailbar The Pharmacy. Hij creëerde een reeks unieke cocktails met artisanale spirits en zelfgemaakt infusies. Daarbij speelde ook de omgeving en het Balinese klimaat een belangrijke rol. Zeker proeven? De Kemangi Cooler, die vodka combineert met Kemangi extract en St. Germain vlierbloesem likeur.

Praktische informatie

- Apéritif Bali: www.aperitif.com

- Viceroy Bali: www.viceroybali.com

Het restaurant is voor zowel hotelgasten als niet-hotelgasten toegankelijk en Nic organiseerde in het verleden reeds enkele mooie ‘4-hands dinner events’, met bekende Gault&Millau topchefs zoals Nick Bril, Michaël Vrijmoed en Benoit Dewitte.

Bali versus “de 20’s”

Apéritif is een prestigieus project van een omvang dat we in België bijna niet meer tegenkomen. De bar en de eetzaal samen hebben een oppervlakte van maar liefst 1100 vierkante meter en kosten noch moeite werden gespaard om er een bijzondere beleving van te maken. Hoogkwalitatieve materialen zoals marmer, massief hout, koper en koloniale kunst scheppen een sfeer die uitnodigt tot genieten, en dat in en naast het bord.

Het interieur van Apéritif is op zijn minst uniek te noemen. De sfeer van de flamboyante jaren ’20 wordt er gecombineerd met accenten uit de Indonesische cultuur. De bar doet denken aan een reusachtige speak-easy bar uit een nog niet zo ver koloniaal verleden en vormt de ideale setting om in sfeer te komen voor het diner. In de eetzaal worden gasten verwelkomt in een interieur in voornamelijk zwart en wit, met veel ruimte en een mix tussen Indonesische en Westerse interieuraccenten. Ook hier wordt de sfeer uit de jaren 20 doorgetrokken. Alle tafels bieden zicht op de grote open keuken.

Belg in de keuken

Chef Nic Vanderbeeken werkte voor zijn tijd in Bali bij Wout Bru in Frankrijk, Restaurant Berto in Waregem, en Restaurant ‘t Convent in Lo-Reninge. Hij was ook chef & eigenaar van Bistro Biggles in Wevelgem en werkte in Ho Chi Minh City in Vietnam als consultant voor een vernieuwend bistronomie concept. In 2013 kreeg hij de kans om als chef aan de slag te gaan bij het fine-dining restaurant Cascades in het Viceroy hotel in Ubud, Bali. Hij maakte er snel naam en faam en na 5 jaar was het tijd voor de volgende stap: het prestigieuze Apéritif.

* Picture by Johan Kafkot

In het bord: Bali en de wereld

Zijn internationale ervaring combineert Nic in gerechten die de Westerse en de Aziatische kookstijl perfect samenbrengen in harmonieuze gerechten. Daarbij vertrekt hij van één topproduct dat hij aanvult met een mix van complementaire of net contrasterende smaken. De Franse keuken is nooit ver weg, maar dat kunnen we zeker ook zeggen van de Aziatische. Zo combineert Nic eendenborst met venkel, wortel, consommé van eend en een saus op basis van appelsien en specerijen. Het gerecht Karedok is gebaseerd op een Indonesische salade van West Java en brengt door de gepekelde groenten, tofu en een saus van pinda’s zowel zure, zoete als bittere smaken in het bord.

* Picture by Johan Kafkot

Houd zeker een plaatsje voor de desserts. Daarvoor is in de keuken Pastry Chef Alexander McKinstry verantwoordelijk. Hij brengt net als Nic internationaal getinte bereidingen, zoals het “PB & J” dessert, waar pindakaas, meringue and bessen van Kintamani de begeleiders vormen van een glutenvrije cacao cake.

* Picture by Johan Kafkot

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022