Aan de ontbijttafel met Véronique en Jürgen van Gastropub Gaspard en Maïté en Phillipe van La planche à papa

Jul 3, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Véronique en Jürgen: Ik stel jullie graag voor aan Maïté en Phillipe van La planche à papa, onze lievelings bakker bij uitstek! Ze zijn gelegen op het industrieterrein in Barvaux, in een oude omgebouwde loods. Ze bakken hun brood en patisserie op hout… als ik alleen al denk aan de geur dan komt het water in mijn mond..


Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?
Véronique en Jürgen:
Het perfecte ontbijt is op zondag, tijd hebben en vooral kunnen genieten van koffie, een heerlijke viertoeren croissant van La planche à papa en huisbereide confituur. Met ons drieën aan tafel en genieten van elke krakende hap… soms met een schelletje kaas van Fredric van Tricht, zaaaalig, klassieke muziek leggen we ook steevast op, meestal is dit klara top 100, ZEN.
Maïté en Phillipe: Wij houden ook van die stijl, onze croissant is een klassieker hier op streek ook al zijn we pas open! Een grote bol met koffie en heerlijke warme melk. Onze confituur halen we bij onze lokale confituur helden Saint-Amour hier in Durbuy. Wat verse geitenkaas voor de heerlijke zuren, en daarbij een glaasje ongefilterde appelsap. Genieten!

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?
Véronique en Jürgen:
Als lunch bestellen we graag een dagobert, een variant op de smos met heel veel wortelsla, tomaat en salade…. we zijn hier verwend met de vele lokale terroir winkeltjes, van boer naar bord, en dat proef je!
Maïté en Phillipe:  Als lunch kan ik enorm genieten van één (en meestal meerdere…) pistolets, we verkopen hier een zachtere versie, géén poespas, lekkere boter uit de streek (Morville) en licht gerookte kookham! Waanzinnig lekker.

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?
Véronique en Jürgen:
Op gastro gebied proberen we een redelijk neutraal volkoren baguette te serveren, voedzaam maar niet smaak overheersend. Hier is brood onontbeerlijk, onze waalse vrienden eten brood van in het begin tot het einde, dagdagelijks gebakken op hoge temperatuur.
Maïté en Phillipe: We zitten momenteel in een spelt periode, we werken uitsluitend met de hoogste normen, beste kwaliteiten.  Bij het afbakken roosteren de kleine zaadjes op het brood wat voor een “accent gourmand” zorgt. Half Grijs, op basis van zuurdesem maar zonder aciditeit, zin in een sneetje?


Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?
Véronique en Jürgen:
Er zijn veel lekkere combinaties te bedenken. Wat ook heerlijk is : de klassieke baguette van Maïte super krokant gebakken, in sneetjes en daarop de Camembert “Le Gaslonde” van Frederic van Tricht en dit met een zwarte koffie in de late namiddag als toetje, zaaaaaalig.
Maïté en Phillipe: Ook hier gaan we voor spelt, schelletje boerenpaté en een koele Orval van 1 jaar na onze dagtaak, meer moet dat niet zijn.

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?
Véronique en Jürgen:
Ik zou wel willen terugkomen als een Tom Poes, zo een waar de crème gegarandeerd uitloopt hoezeer je je best doet.
Maïté en Phillipe: Een pain chocolat , klasse viertoerendeeg, uitgebakken met bakchocolade, bijt maar.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?
Maïté en Phillipe:
Sinds ik jong was zat ik in de horeca, vooral de ochtend momenten vond ik zalig Ik hou van die speciale geuren die de ochtend je geeft, bij het opstaan die koele friste, bij het binnenkomen in de bakkerij die zalige geur van brood en koffie...  We hebben hier speciaal een salon met houtvuur waar je heerlijk van je koffie en croissant kan genieten…. Een heerlijkheid.


Wat is / zijn uw specialiteit(en)?
Maïté en Phillipe:
Wij maken zeer jonge zuurdesem met een speciale fermentatie die bijna géén aciditeit geeft. We bakken die af op ons houtvuur, die rusten dan lang uit, en die kan je dan hier bij ons in stukken krijgen. Bijvoorbeeld een kwart van een brood, in sneetjes snijden doen we liever niet, dit type brood vraagt om te scheuren met je handen.

Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?
Maïté en Phillipe:
In Toscane heb ik het gevoel dat het brood daar het lekkerst was. Ietsje zouter, meer gourmand zoals wij dat zeggen, maar natuurlijk proeft alles beter op vakantie.

Zelf proeven?

https://www.gaspard.site/

https://www.facebook.com/La-planche-%C3%A0-papa-106190838664075

More News

Ontdek de Belgische wijngaarden!

Feb 16, 2024

Wat weet u over hopscheuten?

Feb 9, 2024

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

Feb 9, 2024