Aan de ontbijttafel met Chef Marius Bosmans van Chateau de Vignée en Chef & Meester-Patissier Roger van Damme

Aug 21, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goedemorgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Marius: Ik vind het leuk om de broden en patisserieën van verschillende bakkers en banketbakkers te ontdekken en me te laten verrassen door hun bereidingen. We werken voor het hotel samen met Roger van Damme, verkozen tot beste patissier ter wereld in 2017. We bereiden ook verschillende soorten zelfgebakken brood in ons restaurant. Ik laat me graag inspireren door geweldige patissiers zoals Maxime Frédéric, de patissier van Cheval Blanc en oud-collega van onze restaurant directeur Ludovic Garcia y Gallego. Hier in de streek raad ik Pâtisserie Gerlache uit Houyet aan, hun gastronomische chocoladetaart is een echte lekkernij.

 

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Marius: Op een doordeweekse dag ga ik voor een koffie en fruitsalade. Op vakantie neem ik graag de tijd om met mijn partner op het strand te lunchen. Mijn perfecte ontbijt bestaat uit een cappuccino, een gekookt eitje, een lekker lauwwarm brood, een avocado, gerookte zalm en een fruitsalade… heerlijk.
Roger: Ik zit aan tafel op een zonnige zondagmorgen rond 11u met familie en vrienden, want ontbijten vind ik leuk in groep omdat je dan vanalles een beetje kan proeven. Mijn perfecte ontbijt is eigenlijk een brunch. Verse sinaasappelsap, verse krabsalade met echte krab, tonijnsalade, net afgesneden kaas, gerookte zalm, kortom van alles wat lekker is. Verschillende soorten kaas, verschillende broodsoorten en koffiekoeken. Echt ik kan nooit stoppen met bestellen. Noten brood, suiker brood, koffiekoeken. Allerlei lekkers. Een eitje gekookt of een roereitje met verse truffel… feest.

 

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Marius: Ik kies voor een heerlijk licht geroosterde pistolet met daarop een lekkere tartaar van Simmental rund vergezeld van een salade gekruid met furikake.
Roger: Voor mij graag een pistolet met ham en kaas en in de oven. Heerlijk simpel.

 

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Marius: Ik bied altijd brioche en zuurdesembrood aan bij mijn menu.

Roger: Zuurdesembrood, altijd lekker…

 

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Marius: Voor de brood- wijn combinatie ga ik voor een stokbrood dat vers en warm uit de oven komt vergezeld van de kazen van een kleine boerderij in Erpent en daarbij een heerlijk glas Meursault. Als bier kies ik resoluut voor Duvel, met daarbij een panettone met olijven en Arbequina olijfolie.

Roger: Ik ben niet echt een bierdrinker, alcohol in het algemeen drink ik eigenlijk niet. Ik proef heel graag dat wel, maar daar blijft het eigenlijk bij. Wat ik me als lekkere combinatie herinner: een dikke plak donker noten-rozijnen brood en daarop gesmolten brie en een Liefmans Goudenband

 

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waar zouden we onze tanden dan in kunnen zetten?

Marius: Ik vind het moeilijk kiezen tussen een lekkere chocoladekoek met Isigny boter en een chocolade panettone. Ik hou echt van dit Italiaanse brood vol verrassingen die je op het eerste gezicht niet vermoedt.

Roger: Ik ga voor een suikerbroodje, heerlijk.

 

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?

Roger: De passie voor lekker eten is me met de paplepel meegegeven. Mijn overgrootvader was bakker, mijn vader kok. De kneepjes van het vak werden me dus echt van kleins af aan bijgebracht. 

 

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Roger: Eén specifieke specialiteit kan ik zo niet apart vermelden. Ik denk dat mijn specialiteit is dat ik steeds klassiekers met respect voor hun oorspong en waarden om kan vormen toe een hedendaagse en vernieuwde creatie.  

 

Als u zelf naar de bakker gaat, in binnen of buitenland, voor wie kiest u dan en waarom?

Roger: Ik ga graag langs bij Aux Merveilleux van Frédéric Vaucamps uit Noord Frankrijk, hun suikerbrood is echt FANTASTISCH!

 

Zelf proeven?

https://www.relaischateaux.com/us/belgium/chateau-vignee-villers-sur-lesse

https://www.hetgebaar.be/en/

https://www.desiree.be/

http://www.auxmerveilleux.com/winkels/ 

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024