Aan de ontbijttafel met chef Filip De Pauw van restaurant Jerom en bakker Frank Lebleu van Bakkerij Lebleu

Dec 25, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Filip: Ik neem jullie graag mee richting Berchem bij bakkerij Lebleu, ik heb hen via vrienden leren kennen, zij hebben echt schitterende producten, ik ben zot van hun tijgerpistolets die iets voller van smaak zijn, ideaal op zondagmorgen!

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Filip: Als ik daar met mijn gezin van kan genieten ben ik zeer gelukkig. Thuis of op verlof in het heerlijk warme Zuiden, omgeven door de natuur en met een mooi uitzicht. Het hoeft niet zeer uitgebreid te zijn. Een mooie ham of perfect gerijpte kaas, een lekkere confituur, wat top boter... Ik ga zeer graag naar de Butcher's Store Antwerp City South hier achter de hoek. Daar vind je alleen het allerbeste. Je moet ook zeker hun kippensalade eens proeven.

Frank: Ik ben een gelukkig man als ik kan genieten van een zuurdesemboterham met een zacht gekookt eitje en een lekkere koffie… In het gezelschap van mijn vrouw natuurlijk!

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Filip: Een tijgerpistolet van Lebleu belegd met een goed gekruide préparé met kappertjes… En daar mag ook een lekker verse groentensoep bij.

Frank: Heel eenvoudig, gewoon met wat melkerij-boter of dun sneetje mortadella

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Filip: Wij serveren een licht vokoren brood dat we zelf maken. Niet te overheersend met een lichte aciditeit. Een brood dat niet de bovenhand wilt nemen…

Frank: Vers roggebrood, onze Italiaanse broden met olijfolie en zeezout en natuurlijk ook onze zuurdesembroden, het zijn allemaal fijne gasten aan tafel!

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Filip: Bij mooie volle witte broden lust ik graag een volle ronde Zuid-Afrikaanse chardonnay. Maar ook met een Triple karmeliet, Fourchette of een Tripel Westmalle kan je me plezieren. Een mooie ontdekking is “Paix Dieu” gebrouwen door nonnen enkel en alleen bij volle maan. Heerlijk bij een vol wit brood met vis of een garnalensalade.

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Filip: Een pistoleetje, eenvoudig, lekker krokant, zacht van binnen, een product waar iedereen gelukkig van wordt en dat perfect is om mooie familie momenten bij te beleven!

Frank: Dan kom ik graag aan tafel als onze “notenkoek”, een mooi gebladerde langwerpige koek met een noten-vulling. Afgewerkt met pistachenootjes en overgoten met ahornsiroop.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan? 

Frank: Van mijn overgrootvader en vader, we hebben deze zaak sind 1949 in de familie. Ikzelf ben ondertussen 34 jaar bezig. Het plezier om iets kwalitatief en lekkers te brengen blijft ons goesting en energie geven.

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Frank: Vooral onze boter- en tijgerpistolets…. Franse methode, ze zijn lang onderweg wat voor extra smaak zorgt, en ze worden a al minute afgebakken zodat ze heerlijk krokant zijn.

Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?

Frank: Ik kan enorm genieten van een bezoekje aan een ouderwetse Franse bakkerij, waar ze een beperkt gamma hebben, lekker hard gebakken baguettes, flutes, speciale broden. Heerlijk!

Zelf proeven?

https://www.restaurantjerom.be

https://www.bakkerijlebleu.be

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024