Aan de ontbijttafel met chef Bert Boussemaere van restaurant Notarishuys en Bert van Bakkerij Bert

Dec 18, 2022

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Bert: Ik stel u graag bakker Bert (Saint-Germain) voor uit Diksmuide. Bert is een echte vakman die heerlijke patisserie en brood maakt. Dit alles met passie en net dat tikkeltje anders. Daarom kies ik voor hem.

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Bert: Een heerlijk ontbijt vind ik echt fantastisch. Mijn vrouw en ik hebben echter zelf een hotel en verwennen bijgevolg onze gasten elke morgen:) Wanneer ik zelf op vakantie ben mag het echt uitgebreid zijn. Vers gebakken brood, artisanale charcuterie, lokale kazen, gezouten boter, vers fruit en fruitsap, bio yoghurt, een spiegeleitje (of nog beter ‘Eggs Benedict’) met een perfect gemaakte cappuccino erbij. Zalig!

Bakker Bert: Ontbijt is voor mij de belangrijkste maaltijd van de dag omdat dit voor ons na een drukke nacht het eerste moment van rust is. Een heerlijk zachtgekookt eitje, beetje grof zeezout en  (uiteraard) ovenverse pistolets kan ik niet weerstaan.Het gezelschap van een lief bakkersvrouwtje dat koffie brengt maakt het kompleet !

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Bert: Een krokant stokbrood met zelfgemaakte vleessalade, ingelegde augurken, sla, tomaat en wat krokante uitjes.

Bakker Bert: Vers gehakt!

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Bert: Het belangrijkste is dat het vers gebakken is en met krokante korst. Een uitgesproken smaak vind ik persoonlijk moeilijk met de maaltijd omdat dit het gerecht overheerst. Zoals bv. brood met komijn of dergelijke, … 

Bakker Bert: Wit zuurdesem, een perfecte drager voor alle smaken.

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Bert: Zuurdesem met een verfijnd glas wijn, donker brood met een bruin bier.

Bakker Bert: Wederom zuurdesem, dik gesneden, lichtjes getoast en beetje gezouten hoeveboter. Past bij alles!

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Bert: Een tompouce: verse bladerdeeg met veel hoeveboter en banketbakkersroom verrijkt met vanillestok. Heerlijk!

Bakker Bert: Een boterkoek met rozijnen, net overgoten met suikerwater en nog lekker warm vanbinnen ...

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan? 

Bakker Bert: Van kleins af ging ik op vakantie bij familie met een bakkerij. De sfeer in het atelier, de geuren en smaken lieten me niet meer los.

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Bakker Bert: Zuurdesem en vloerpistolets, ze lijken eenvoudig maar, om een dagelijkse constante kwaliteit te verkrijgen is dit zo niet evident.

Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?

Bakker Bert: Als lid van de beroepsvereniging “Createurs de desserts”  maken we af en toe een interessante groepsreis. Zo waren we het laatst in de streek van Nantes, waar de de winkels én ateliers van Vincent Guerlais, Christophe Roussel en Alain Chartier hebben bezocht. Super interessant !

Zelf proeven?

www.notarishuys.be

https://bakkerbert.be/diksmuide

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024