2023:
60 jaar Consortium van de Parmaham en nieuwe productiespecificaties voor Prosciutto di Parma BOB.

Dec 4, 2023

2023 is een belangrijk jaar voor het Consortium van de Parmaham: het viert zijn 60ste verjaardag.
Op donderdag 18 april 1963, stichtten 23 producenten in de Kamer van Koophandel van Parma het Consorzio del Prosciutto di Parma en keurden ze zijn statuten goed. Het Consortium, een privé-initiatief op vrijwillige basis, ontstond uit de vaste overtuiging dat de samenwerking een betere bescherming en bevordering zou mogelijk maken van een bijzonder product. Een product dat onafscheidelijk verbonden is met een klein gebied in de provincie Parma.

 

De trots van de stichters op hun unieke, helemaal Italiaanse lekkernij, het resultaat van een generatie op generatie doorgegeven vakmanschap en van een sterke band met het gebied, sterkte hun overtuiging van de noodzaak om de traditionele productiemethode te verdedigen en te beschermen, met de in de ham gebrande hertogskroon als garantie van zijn authenticiteit. Dat principe lag aan de basis van een vereniging die met de tijd een internationale benchmark zou worden voor de bescherming van producten met geografische aanduiding.

Er zijn nu 133 bedrijven, die elk de uniekheid en de bestaansreden van het product tot uiting brengen en de productieregels streng naleven. In een voortdurend veranderende wereld is de missie van het Consortium belangrijker dan ooit: de krachten van individuele bedrijven bundelen en hun middelen kanaliseren, ten voordele van een product dat het bekendste delicatessenmerk ter wereld is geworden.

 

"Zestig jaar later heeft het initiatief van die groep van 23 producenten van parmaham niets van zijn uitzonderlijke en innovatieve karakter verloren. Integendeel, de scherpzinnige en vooruitziende keuze om samen de uniekheid van het product te verdedigen, is nog altijd honderd procent relevant. Ze geeft ons de verantwoordelijkheid om de toekomst van de generaties die onze nalatenschap zullen oogsten te beschermen”, zegt Alessandro Utini, de Voorzitter van het Consortium.

 

In 2023 heeft de Europese Commissie tevens de wijzigingen aan de productiespecificaties goedgekeurd voor Prosciutto di Parma BOB, dit om de bescherming en de opwaardering van het product in een veranderende sociale en economische context te consolideren.

 

Enkele van deze wijzigingen die belangrijk zijn voor de eindconsument zijn onder meer de verlenging van de minimale rijpingstijd van Prosciutto di Parma van 12 naar 14 maanden en de verlaging van het zoutgehalte, waarbij de bovengrens van 6,2% naar 6% gaat. Dit is een aanzienlijke vermindering - vooral gezien de verlenging van de rijpingsperiode - die de gezondheid van het product garandeert terwijl dezelfde productiemethode wordt gehandhaafd.  De laatste jaren werd het zoutegehalte reeds verminderd met 10% , dit in overeenstemming met de aanbevelingen van de WHO inzake de vermindering van de dagelijkse natriuminname, zonder dat de organoleptische kenmerken van Prosciutto di Parma zijn veranderd. Integendeel, in veel gevallen is de kwaliteit ervan verbeterd. 

 

België is het vijfde grootste land die Parmaham importeert, na de US, UK, Duitsland en Frankrijk.

Wij eten elk jaar ongeveer 100.000 Parmahammen, met een steeds stijgend aandeel van de voorverpakte Parmaham met een gemiddeld van 3,6 miljoen pakjes per jaar.

More News

Gault&Millau chef Jo presenteert: vergeten groentjes uit de oven. Powered by Samsung

Feb 22, 2024

Ontdek de Belgische wijngaarden!

Feb 16, 2024

Wat weet u over hopscheuten?

Feb 9, 2024