Nieuwkomer Kobe Desramaults meteen op 6de plaats in Top 100+ Beste Europese Restaurants

23/04/2018

Opinionated About Dining zet het Gentse Restaurant Chambre Séparée van Kobe Desramaults meteen op de 6de plaats in Top 100+ van Europese Restaurants die de fijnste eetgelegenheden in Europa omvat.

Chambre Séparée is meteen ook de hoogste nieuwkomer in de prestigieuze lijst die de Zwitserse driesterren chef Andreas Caminada van Schloss Schauenstein aanvoert voor Magnus Nilsson van Fäviken in het Zweedse Järpen en Victor Arguinzoniz van Extebarri in het Baskische Axpe.

Restaurant Schloss Schauenstein in Fürstenau, officieel de kleinste stad ter wereld, is omgeven door de Zwitserse Alpen en door zijn locatie alleen al een bijzonderheid. Op zijn 25ste besloot Andreas Caminada Schloss Schauenstein over te nemen. Daarvoor had hij vijf jaar culinair rond gezworven en in diverse topkeukens het vak geleerd onder andere bij Claus-Peter Lumpp in het Duitse Restaurant Bareis. Zeven jaar na de opening stond Schloss Schauenstein in alle gidsen met een zeer hoge score. Zijn gedrevenheid, focus en spanning in het bord maken van zijn restaurant, samen met de uitzonderlijke schoonheid van de omgeving, een unieke plaats om te tafelen.

Credit @wbpstars.com

Magnus Nilsson’s Nordic restaurant Fäviken staat op de tweede plaats gevolgd door Victor Arguinzoniz’s grill restaurant Etxebarri in Spaans Baskenland. Alain Passard’s restaurant L’ Arpège dat in 20126 en 2017 op de eerste plaatst eindigde, zakte dit jaar naar de vierde plaats met Eneko Atxa’s restaurant Azurmendi op de vijfde plaats waardoor de Spaanse Baskische regio drie vertegenwoordigers heeft in de top vijf.

En dus op de zesde plaats niemand minder dan nieuwkomer Kobe Desramaults met zijn Gentse restaurant Chambre Séparée waarmee hij drie sterren chef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle op zeven vooraf gaat. Restaurant Frantzén in Stockholm, Quique Daciosta en Massimiliano Alajmo van het Italiaanse Le Calandre maken de top tien volledig. Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan in Zedelgem stranden met hun elfde plaats net buiten die top 10. “Wat ik dit jaar zo bijzonder waardeer is het groot aantal nieuwe restaurants in de lijst 2018 met Kobe Desamaults’ Chambre Séparée en Björn Frantzen’s Restaurant Frantzen, allebei als debutant, meteen in de Top 10,” aldus stichter Steve Plotnicki.

Verder vinden we nog vijf andere Belgische restaurants in de Top 100: L’air du temps (35), Hof van Cleve (36), Bon-Bon (71), The Jane (73) en Souvenir (95). Acht eetgelegenheden uit ons land vinden verder op plaats 160 (De Jonkman), plaats 167 (’t Zilte), plaats 170 (Willem Hiele), plaats 181 (La Paix), plaats 183 (Bartholomeus), plaats 192 (Pastorale), plaats 194 (Arabelle Meirlaen) en plaats 195 (Table d’Amis). Restaurant Likoké van Piet Huysentruyt sluit op plaats 200 de lijst af.

Tegelijkertijd maakt OAD de Top 100+ van Gourmet Casual Restaurants 2018 bekend.

Darin nemen opvallend drie Noord-Spaanse restaurants de podiumplaatsen in. Estimar en El Quin, beide in Barcelona nemen de eerste en de tweede plaats in met Ganbara in San Sebastian, de nummer één van vorig jaar, op de derde plaats. Ons land heeft slechts één vertegenwoordiger met restaurant Bruut van Bruno Timperman op de 113de stek.

OAD stichter Steve Plotnicki markeerde het volledig Noord-Spaanse podium “als een commitment om producten van extreem hoge kwaliteit aan een billijke prijs te serveren waardoor deze regio een paradijs is om informeel en hoogwaardig te dineren.”

In restaurant Estimar staat Raf Zafra aan het hoofd. Hij werkte jaren in restaurants waar moderne technieken hoogtij vierde zoals Arzak en El Bulli om daarna terug naar zijn Andalusische roots terug te keren door Estimar te openen, en eigentijdse versie van een klassiek Spaans vis & zeevruchten restaurant.

De volledige lijsten vindt men op: www.opinionatedaboutdining.com/2018/2018­_index.html#

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022