Monin Mondays:
I Love Coffee in Brugge

Feb 6, 2023

“Ook al heb je een goede koffiemachine en lekkere bonen, zonder barista ben je niks”

 

Recht om de hoek van de Markt in Brugge kun je niet voorbij de opvallende rode lippen op het raam van I Love Coffee. Daarmee wou Koen Desmet in het oog springen, want in 2013 was specialty coffee in Brugge nog ongezien.

 

Koffie zoals het hoort

“Ik heb altijd een ongelooflijke liefde gehad voor koffie”, steekt Koen van wal. “Jarenlang werkte ik in een kleine koffiebranderij in Brugge, maar volgde ik parallel opleidingen bij Peter Hernou, tweevoudig wereldkampioen barista. Ook vandaag wil ik in alles wat ik doe kwaliteit overbrengen en een meerwaarde bieden aan de klanten. Koffie draait om meer dan malen en zetten. Het begint bij de boon, de juiste branding, maar ook de ideale watertemperatuur en doorlooptijd.”

 

Door die drive richtte Koen ook zijn koffiebar op. “Ik was op een bepaald moment begonnen met mijn eigen koffiemerk: Espresso Barista en leverde aan tal van horeca-klanten. Het was zo ontzettend frustrerend om het eindresultaat aan te kijken waar te weinig aandacht aan geschonken werd. Dat strookte totaal niet met mijn visie. Ik besliste het merk te verkopen en mijn eigen bar te openen waarbij ik de koffie zou serveren zoals het volgens mij hoorde. Daarom luidt onze slogan ook: We love to make coffee for coffee lovers.”

 

Fruitige Afrikaanse koffie

Daarvoor ging Koen niet over één nacht ijs. De koffiebonen koopt Koen in bij branderij OR in Gent. “Vroeger brandde ik zelf de koffie, maar nu heb ik alle vertrouwen in Tom en Katrien. Ik kon het niet meer combineren. Ik heb een grote voorliefde voor Afrikaanse koffie in filterkoffie, daarin proef je de fruitigheid van de bes. OR koopt altijd rechtstreeks aan, zoekt de meest kwalitatieve bonen uit en brandt licht. Dat moet wel, anders verlies je de delicate smaken van de koffie. Ook de blend voor espresso en melkbereidingen maakt OR en is op basis van koffie uit Zuid-Amerika.”

 

 

Hand and home made

Naast goede koffie, was ook de locatie key. In een toeristisch mekka zoals Brugge is passage en een opvallend logo belangrijk, maar ook het interieur van I Love Coffee in warm hout en staal maken van de bar een populaire hangout. “Copycat spelen is niks voor mij. Ik wilde een persoonlijk interieur dat je nergens anders vindt, met natuurlijke materialen. Een goede vriend van me in Nederland die goudsmid is ontwierp de meubels en maakte alles met de hand.” De hoogteverschillen van stoel tot kruk en de lange tafel versus de kleinere toogplekjes creëren een leuke schwung waardoor iedereen wel een plekje vindt.

 

Geen koffiesnobs

Maar de echte sfeer komt door de barista’s. Koen vind je nog dagelijks achter de espressomachine met een collega. “Hier komt niemand aan de koffie die geen barista-opleiding gehad geeft”, lacht hij. “Want je mag dan wel een goede koffiemachine en lekkere bonen hebben, zonder barista zet je geen goede koffie. Zelfs als je met een Bunn filterkoffie zet, moet je de juiste parameters ingeven om perfecte koffie ermee te maken. Er hangt zoveel af van de boon, het water en de temperatuur. Het is niet gewoon wiskunde.”

 

Maar I Love Coffee is ook niet dogmatisch en serveert naast top-espresso’s, mooie cappuccino’s en complex smakende filterkoffies ook vijf soorten melk en flavoured lattes. “Je kunt bijna niet anders. Een deel van ons doelpubliek zijn scholieren die nog beginnend koffiedrinker zijn. Zo proberen we hen warm te maken voor het echte werk. (lacht) Ik heb maar liefst veertig smaken. Ook toeristen houden er wel van, maar die kun je nooit inschatten. Over de hele wereld heeft iedereen wel zijn eigen gebruik om koffie te drinken.”

 

Rust in de drukte

Die toeristen kunnen het best wel druk maken in de koffiebar. “In december tijdens de kerstperiode serveren we soms 500 koffies per dag. Daarom is het goed dat we zowel binnen als buiten een zeventigtal mensen kunnen zetten. In de zomer is ons terras een ware overrompeling. We hebben enkele tafeltjes aan de straatkant, maar het is pas echt gezellig achteraan waar je wat teruggetrokken zit.”

 

En dan zijn er nog enkele hele speciale gasten die een stop maken bij I Love Coffee: de wielrenners. “Koffie is zo’n hype bij wielrenners”, vertelt Koen. “Dankzij de cafeïne krijgen ze een boost, maar ook de zoete smaak van onze cheesecake trekt hen aan. (lacht) Ook zijn we gespecialiseerd in proteïne lattes. Dat zijn koffies met een extra lepel proteïne-poeder, ideaal voor sporters.”

 

“Het is net van die variëteit dat ik hou. Babbelen met mensen, luisteren waar ze vandaan komen en hoe ze ons gevonden hebben, vind ik heerlijk. De meeste mensen hebben ook tijd wanneer ze hier binnenkomen. Ze werken hier een beetje op hun laptop, lezen de krant of maken een praatje. Onze bar vormt dan als het ware een klein ontsnappingsmoment.”

 

 

I Love Coffee, Sint-Jakobsstraat 10, 8000 Brugge. Info: ilovecoffee.be

 


Technische details:

 • Roast: OR
 • Espressomachine: La Marzocco
 • Filter: Bunn
 • Molen: La Marzocco en Anfim

 


Prijzen:

 • Espresso: € 3
 • Filter: € 4
 • Cappuccino/latte: € 4/€ 4
 • Latte flavor: € 4,50
 • Americano: € 4

 


Symbooltjes

 • Wifi
 • Haver- soja-, kokos- en amandelmelk
 • Croissant
 • Taart 
 • Ontbijt 

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024