Gault&Millau geeft 20e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2023 en andere Laureaten

Nov 7, 2022

Brussel, 7 november 2022. Voor een publiek van meer dan vijftienhonderd restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau de twintigste editie van de Belgische Gids voor. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste adressen van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, liefst 125 nieuwe adressen en 168 stijgers.

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers
De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. “Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw uitzonderlijk niveau te halen. Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land.” aldus de redactie. “Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen”, zo vult CEO Marc Declerck aan.


Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon - Chaumont-Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien - Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.

 

De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn  Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20; Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20; Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20; en Le Cor de Chasse (Wéris) met 16,5/20.

 

De Jaarlijkse thematische Laureaten
Daarnaast worden zoals elk jaar volgende thematische laureaten bekroond: 

 • Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve, Kruisem)
 • Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
 • Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel - Elsene)
 • Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)  
 • Het mooiste restaurant design: La Grappe d’Or (Aarlen)
 • Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines - Floreffe)
 • Dessert van het Jaar: Bozar Restaurant (Brussel)  
 • Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
 • Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie - Baudour) 
 • Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
 • Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
 • Bierkaart van het Jaar: Hop Gastrobar (Leuven)
 • De 'prijs-plezierverhouding' van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.
 • De 3 ontdekkingen van het Jaar: Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen, Entropy voor Brussel en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.

 

De POP Casual Dining-selectie en extra cahiers in de gids

Het cahier “POP Casual Dining”, dat inmiddels reeds vijf jaar bestaat en de beste ‘casual dining  adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu reeds meer dan 488 laagdrempelige casual dining adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw 93 nieuwe adressen. De drie POP-Award winnaars van 2023 zijn Finch in Antwerpen, Pinsaci Tu in Brussel en Socio-Pâtes in Charleroi. Ontdek de volledige unieke verzameling  op www.gaultmillau.be/pop.

 

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 20e editie van de gids brengt de uitgever naast de POP-cahier drie andere rijk geïllustreerde cahiers: 

 •  ‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. TAZU in Antwerpen werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2023. 
 • ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau selectie van de lekkerste chocolatiers.
 • De gastronomische en POP-restaurants uit de Gault&Millau Luxembourg gids” werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

 

Sterk groeiende website met nieuwe boekingsmodule naast uitgebreide zoekmogelijkheden

Sinds eind vorig jaar heeft de restaurantgids ook een volledig nieuwe website. Deze werd in 2022 verder geoptimaliseerd en groeide uit tot de grootste restaurantwebsite van ons land. De website bundelt alle restaurants, POP-restaurants, chocolatiers en cocktailbars en is door de vergaande zoekfunctionaliteiten uiterst gebruiksvriendelijk. Vanaf vandaag is er een uitbreiding van de zoekfunctie waarmee de gebruiker in enkele kliks de beschikbaarheden van de meeste restaurants uit de gids zal kunnen raadplegen. De toegang tot de website is en blijft volledig gratis.

 

Bijna 30.000 verkochte gidsen in de voorverkoop

Print is verre van dood. Ondanks het succes van het digitale wijst CEO Marc Declerck er op dat Gault&Millau met bijna 30.000 verkochte exemplaren in de voorverkoop met grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. Daarvoor dankt hij eens te meer de trouwe partners die het mogelijk maken dat de gids gerealiseerd kan worden, alsook het voltallige Gault&Millau-team dat zich elke dag opnieuw inzet om de gids zo realistisch en objectief mogelijk te maken.

 

De Gault&Millau Belux gids 2023 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel en kost 34 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website www.gaultmillau.be kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.

Tags:
Awards

More News

10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

Uitgebreide bierkaart - 7 locaties waar je als bierliefhebber moet geweest zijn

Jun 8, 2024

Partnernews - Steek culinair van wal met Oceania Cruises

Jun 6, 2024