Gault&Millau 2017 - De laureaten!

Nov 7, 2016

Gault&Millau 2017: De laureaten


Maandagmiddag werd in de aanwezigheid van de pers en van meer dan 700 genodigden uit de restaurantwereld de langverwachte uitgave 2017 van de Gault&Millau-gids voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.200 restaurants bezocht en gerecenseerd. De vele laureaten vertegenwoordigen het geheel van het Belgische en Luxemburgse grondgebied.

Nieuwe thema's

Er zijn dit jaar twee nieuwe thema's, de Bierkaart van het Jaar voor het restaurant dat op het bord en in het glas de hop het mooist tot zijn recht brengt. ‘t Hommelhof in Watou mag dit jaar op de titel klinken. De tweede nieuwigheid, Ambachtelijke Kok van het Jaar, gaat naar een chef die zich bijzonder inzet voor ambachtelijke bereidingen en perfect uitgevoerde persoonlijke of tijdloze gerechten. De redactie was het snel eens over de keuze van Karen Torosyan, de chef van de Bozar Brasserie.

Themaprijzen

Bij de themaprijzen wordt Karlijn Libbrecht van de Slagmolen (Opglabbeek) bekroond met de titel Gastvrouw van het Jaar, terwijl Bart Lamon van Château du Mylord (Ellezelles) zich Sommelier van het Jaar mag noemen. De Moulin Hideux in Noirefontaine verwent ons met het Terras van het Jaar. Liefhebbers van originele nagerechten kunnen bij Vrijmoed (Gent) het Dessert van het Jaar proeven… op basis van Stilton-kaas.

Voor de Brasserie van het Jaar moeten we naar het Meer van Genval, waar de Brasserie du Lac met de titel aan de haal gaat. Bij de internationale smaken is 5 Flavors Mmei (Antwerpen) de Aziaat van het Jaar en werd Peppe Giacomazza (La Botte in Genk) uitgeroepen tot Italiaan van het Jaar. De Wijnkaart van het Jaar vindt u bij Lemonnier (Lavaux-Saint-Anne) en de Gastro-Bistro van het Jaar is geen ander dan Roots (Gent).

Chef van het jaar: Tim Boury

Het nieuws waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk de bekroning van de Chef van het Jaar. De titel gaat dit jaar naar Tim Boury van restaurant Boury in Roeselare. Redactiedirecteur Philippe Limbourg: 'Enkele jaren geleden was Tim al Jonge Chef van het Jaar en wij hebben ons niet vergist: hij is blijven evolueren. Vandaag ontplooit hij zijn talent in een uitzonderlijk kader, geholpen door een sterk, efficiënt team in zowel de keuken als de zaal. Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden. Plezier en smaak. Twee essentiële kwaliteiten voor een Chef van het Jaar'.Nieuwkomers van het jaar & nieuwe topscores

Mélanie Englebin (Cécila – Brussel), Thomas Troupin (La Menuiserie – Waimes) en Maarten Bouckaert (Castor – Beveren-Leie) worden in de bloemetjes gezet als Jonge Chefs van het Jaar. Maarten Bouckaert is zelfs tweemaal laureaat, want hij krijgt de hoogste score van de nieuwkomers 2017 (16/20). In de hoogste sferen behaalt Hertog Jan (Zedelgem) 19/20 en krijgt het trio The Jane (Antwerpen), Cuines33 (Knokke) en D’Eugénie à Emilie (Baudour) de derde koksmuts, met een score van 17/20.

Onthoud ook de kampioenen van de formule 'Prijs-Plezier', Sjalotte (Tongeren), Pré de chez Nous (Brussel) en la Gastronomie du Mayeur (Wanze), en de 3 Ontdekkingen van het Jaar, Willem Hiele (Koksijde), Chez Augusta (Elsene) en Quadras (Sankt-Vith).

Gault&Millau gids 2017

De gids 2017 verschijnt deze week in de boekhandels en kost 28 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be.

Alle scores kan u natuurlijk ook ontdekken via de restaurantsectie op deze website!

More News

Ontdek de Belgische wijngaarden!

Feb 16, 2024

Wat weet u over hopscheuten?

Feb 9, 2024

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

Feb 9, 2024