Europees gastronomisch TOP-erfgoed met Alexandre Ciriello – Young Chef of the Year 2023 Wallonia

Jan 26, 2023

Foie Gras, Europees gastronomisch TOP-erfgoed

De felgesmaakte 20ste editie van de Gault & Millau awards België stond alweer helemaal in het teken van kwaliteit. De beste chefs van het land verwenden collega’s en foodies met de allerlekkerste gerechten. Speciaal voor het gala ging chef Alexandre Ciriello – Young Chef of the Year 2023 Wallonia - L’horizon, de uitdaging aan om een origineel hapje te maken met Foie Gras.

Foie gras is echt Europees gastronomisch erfgoed, een traditie die al 4000 (!) jaar bestaat. Foie Gras gaat over tradities die van generatie op generatie worden overgedragen. In België zijn er momenteel acht familieboerderijen die met de grootste passie en toewijding de eenden voor de Foie Gras grootbrengen. Wist je trouwens dat de eenden 90% van de tijd in open lucht leven, met vrije uitloop naar een buitenparcours met gras en bomen? De Europese richtlijnen én hoge normen opgelegd door de Belgische Staat, zorgen ervoor dat onze pluimveehouders een uiterst kwalitatief product kunnen afleveren. 

Met die uitstekende Foie Gras toverde chef Alexandre Ciriello – Young Chef of the Year 2023 Wallonia - L’horizon een verrassend aperitiefhapje op het bord. Alexandre vertelt enthousiast “Ik werk het liefst met lokale en authentieke producten in mijn keuken. Toen Gault & Millau mij vroeg om een hapje te bedenken met Foie Gras was ik direct laaiend enthousiast. Het moest wel een absolute smaakbom worden!”

Alexandre bedacht een Ganache van Foie Gras, miso, gember, pindanootjes en geconfijte citroen. Catherine Colot, verantwoordelijke voor de pluimvee- en konijnensector bij het Collège des Producteurs, is bijzonder blij met het resultaat “In het kader van de Europese campagne ‘Samen onderweg op de Foie Gras route’ willen we ook in België jonge chefs inspireren om met een authentiek product zoals Foie Gras te werken. De praline die de Waalse jonge chef van het jaar 2023 is een perfect voorbeeld van hoe je de subtiele smaak van Foie Gras nog beter kan laten uitkomen.”

Foie Gras past altijd en overal, en dat is nog zacht uitgedrukt! Dit product klaarmaken en combineren was nog nooit zo gemakkelijk. Ook ambassador Tom Vermeiren van Restaurant Wilford’t is fan en inspireert met een luxueus aardpeersoepje, afgewerkt met een broodkrokantje met Foie Gras krullen. Exquis!

Het recept ontdek je op:

https://defoiegrasroute.be/recette/aardpeersoepje-broodkrokantje-met-foie-gras-krullen-tom-vermeiren/ 

https://routedufoiegras.be/recette/veloute-de-topinambour-et-son-crouton-aux-copeaux-de-foie-gras-tom-vermeiren/

Surf voor meer informatie en Foie Gras recepten naar defoiegrasroute.be.

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024