Ten to Taste - Leading lady chefs van de Belgische gastronomie

7 mrt 2025

Op 8 maart vieren we wereldwijd de rechten van vrouwen. Ter gelegenheid van deze editie van Ten to Taste hebben we tien restaurants geselecteerd, waar uitzonderlijke vrouwelijke chefs elke dag met vastberadenheid, creativiteit en toewijding de essentiële rol van vrouwen in de gastronomie belichten.

--

Arabelle Meirlaen - Restaurant Arabelle Meirlaen

Als er één vrouw is die haar stempel heeft gedrukt op de Belgische gastronomie, dan is het wel Arabelle Meirlaen. In haar restaurant draait alles om puurheid, met verfijnde creaties waarin groenten uit haar eigen moestuin schitteren. Vegan of klassiek? Jij kiest, maar één ding is zeker: hier beleef je gastronomie die blijft nazinderen, in een idyllisch kader met Arabelle’s persoonlijke touch. Arabelle was trouwens onze Chef van het Jaar 2014!

Stéphanie Thunus - Au Gré du Vent

Lady chef Stéphanie Thunus tilt in haar gerenoveerde keuken kwaliteitsproducten naar een hoger niveau en geeft elk gerecht extra karakter. Ze was in 2014 reeds onze Jonge Chef van het Jaar en evolueerde sindsdien tot een ervaren topchef. Je geniet hier in een lichtrijke setting met uitzicht op de uitgestrekte tuin, omringd door een stijlvol interieur dat meteen voor rust en sfeer zorgt. Geen wonder dat Au Gré du Vent dé plek is voor een ontspannen, verfijnde lunch of diner. Zelfs met een overnachting ter plaatse.

Mélanie Englebin - Cécila by Mélanie Englebin 

Gevestigd in een charmante villa te midden van het groen laat Mélanie Englebin haar creativiteit de vrije loop. Met een verfijnde mix van zeevruchten, seizoensgroenten en klassieke accenten brengt ze verrassende gerechten vol subtiliteit en durf. Daarnaast serveert ze ook een vegetarisch menu dat minstens even doordacht is. Niet voor niets werd Mélanie bekroond met een derde koksmuts én de titel Groentemenu van het Jaar 2025.

© Idrissa Idara

Marie Trignon - La Roseraie

Marie Trignon blaast het familierestaurant nieuw leven in met een keuken vol finesse en emotie. Ze moderniseert de smaken van haar jeugd en serveert die in een stijlvol, eigentijds kader. De warme gastvrijheid, het oog voor detail en de unieke setting maken van La Roseraie een plek waar je zorgeloos geniet en graag nog eens terugkomt. Ook met desserts weet ze trouwens te imponeren wat haar de titel Dessert van het Jaar 2025 opleverde.

© Jean Pierre Gabriel

Ricarda Grommes - Quadras

Puur genot om je in de innemende sfeer te bevinden waar lady chef Ricarda Grommes een subtiele eigentijdse keuken brengt met lokale producten van topkwaliteit. Quadras, onze ontdekking van het jaar in 2017, staat voor raffinement: ontspannen ambiance, verfijnde service en Frans geïnspireerde creaties die visueel oogverblindend zijn en tot in de puntjes verzorgd.

© Linden Sarah

Lisa Calcus - Les Gribaumonts 

Lady chef Lisa Calcus en sommelier Nicolas Campus vormen samen een uitzonderlijk team. Lisa laat lokale producten schitteren in verfijnde, eigentijdse creaties, terwijl Nicolas elke gang versterkt met verrassende wine pairings die het verhaal van hun terroir vertellen. De ontspannen sfeer, de indrukwekkende wijnkelder en de gedeelde passie voor authenticiteit maken Les Gribaumonts een adres om te koesteren.

© Adeline Delforge

Manon Schenck - La Table de Manon

In het charmante Grandhan, een deelgemeente van Durbuy, proeven we in La Table de Manon een perfecte combinatie tussen land en zee. Het elegante en eigentijdse kader past uitstekend bij de culinaire durf waar chef Manon Schenck bekend om staat. Geïnspireerd door haar roots in de Elzas en Bretagne serveert ze verfijnde gerechten met precieze gaartijden en krachtige sauzen, in een elegant en eigentijds decor.


©Lars Crommelinck

Roberta Silvestrini - L’Angelo Rosso

In het charmante Brustem verrast lady chef Roberta Silvestrini verfijnde Italiaanse klassiekers met een luxueuze twist, denk aan gerechten met kaviaar, truffel, verse ricotta en gerijpte Parmezaanse kaas. Voeg daar de stijlvolle setting en het prachtige terras aan toe, en je geniet van een Italiaanse totaalbeleving. Niet voor niets werd L’Angelo Rosso recent bekroond tot Italiaans Restaurant van het Jaar 2025.

Dokkoon Kapueak - Boo Raan

Lady chef Dokkoon Kapueak brengt in Boo Raan de rijke diversiteit van de Thaise keuken tot leven. Met zowel klassiekers als verrassende gerechten serveert ze pure, intense smaken die meteen indruk maken. In een stijlvolle setting proef je hier authentiek Thailand. Een vaste waarde voor liefhebbers van verfijnde Aziatische keuken die door Gault&Millau reeds in 2018 bekroond werd tot Aziatisch restaurant van het Jaar.

© Eleonore Vanbavel

Lize Willems - Ma Marraine

Lady Chef of the Year 2024, Lize Willems, serveert een verfijnde en uitgebalanceerde keuken, met oog voor elegante borden. Of je nu kiest voor lunch, diner of à la carte: bij Ma Marraine geniet je van pure klasse in een ontspannen sfeer. Met secure cuissons, zorgvuldig gekozen producten en verleidelijke smaakaccenten heeft de nog jonge chef in Tongeren al meteen haar signatuur neergezet. 


©ladychefoftheyear.com 

--

Deze vrouwelijke chefs verleggen elke dag hun grenzen met hun creativiteit, vakmanschap en oog voor detail. Ze combineren finesse met durf, traditie met innovatie, en brengen stuk voor stuk belevingen die je bijblijven. 

En dit zijn lang niet de enige vrouwelijke talenten om in de gaten te houden. Onze inspecteurs gaven ons nog extra inspiratie door enkele interessante adressen met lady chefs die een bezoek meer dan waard zijn, op te sommen. Denk maar aan: 

  • An Nelissen (‘t Pure Genot)
  • Isabelle Arpin (Auberge du Château de Leignon)
  • Alice Pollet (Brut)
  • Greet Verbeeck (Cachet de Cire)
  • Karen Keygnaert (Cantine Copine)
  • Florence Porignon (Chez Flo)
  • Manon Destreille (Comptoir De l'Eau Vive)
  • Delphine Ronsyn (Restaurant Delphine Ronsyn) 
  • Fran Mertens (Dunas)
  • Slava Tcherbak (Fleur de Sel)
  • Daorung Kaenphutsa (Kiss the Chef)
  • Céline François (L’Instant C)
  • Annie Decroliére (La Vigneraie)
  • Caroline Druine (L’Entre-Deux)
  • Francesca Sterckx (Mistinguett) 
  • Elien Verhulst (Vlass),
  • Ingrid Neven (Pazzo), 
  • Clara Freitas (Pénar), 
  • Karen Keygnaert (Cantine Copine), 
  • Lien Vandeputte (Reliva), 
  • Elien Verhulst (Vlass) 

Meer Nieuws

Gault&Millau chef Jo presenteert: Tarbot en Zeeuwse mosselen met Thaise jus & spitskool

19 apr 2025

Partnernews - Delen Private Bank: Humus x Hortense

11 apr 2025

Ten to Taste: ice ice baby

8 apr 2025