Partnernews - Parmaham:
uitzonderlijke resultaten voor de voorgesneden producten in 2024 en een grote stap naar de ecologische transitie.

21 mei 2025

Parmaham met BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming) is een 100% natuurlijk product zonder additieven, met 2000 jaar geschiedenis achter zich.  Zijn typische milde smaak is het resultaat van een licht zoutingsproces en een rijping van ten minste 14 maanden, die profiteert van een droge mediterrane wind met rijke aroma's van pijnbomen, wijngaarden en olijfgaarden.

 

In 2024 steeg de export van voorgesneden parmaham in Europa met een knappe 5,9%. De export naar België kende zelfs een opmerkelijke groei van 20,3%. In de lijst met de cijfers voor de export naar de landen van de Europese Unie, bekleedt België een uitstekende derde plaats in termen van volumes.

 

Met een gemiddelde consumptie van 35 gram per inwoner is België (11,7 miljoen inwoners) de trotse koploper. Ter vergelijking: de Fransen consumeren gemiddeld 10 gram en de Duitsers ongeveer 0,9 gram Parmaham. Na dit goede nieuws bevestigt het Consortium van de Parmaham zijn inzet voor het milieu met de voltooiing van een meerjarenproject voor de begeleiding van de ecologische transitie van de bedrijven.

 

Met dat doel heeft het organisme dat de oorsprongsbenaming van de Parmaham beschermt een beroep gedaan op heel bekwame en gezaghebbende partners: Politecnico di Milano voor de definitie en de implementatie van het project, de spin-off Enersem voor de ontwikkeling van de software die het onderzoek heeft voorgesteld, en CSQA voor de controle.

 

Het project verliep in verschillende fasen en bestreek iets meer dan twee jaar. 

 

Eerst werd de ecologische voetafdruk van de sector van de parmaham berekend aan de hand van de officiële PEF-methode (Product Environmental Footprint, of milieuvoetafdruk van een product), een instrument dat de Europese Commissie heeft ontwikkeld om aan de hand van specifieke indicatoren de milieu-impact van productieprocessen te beoordelen. Deze fase, mogelijk gemaakt dankzij de inzet en actieve deelname van een groot aantal bedrijven uit de sector, werd gevalideerd door de certificeringsinstantie CSQA.

 

Dankzij de in de eerste fase verwerkte en verzamelde gegevens kon het consortium de Product Category Rules (PCR) voor alle gedroogde BOB-hammen, de referentie voor deze productcategorie, voorleggen aan het Italiaanse ministerie voor Milieu en Energiezekerheid (MASE). Deze stap was nodig om de certificering 'Made Green in Italy' aan te vragen. Gepromoot door het MASE, is dit het nationale certificeringsprogramma voor de milieuvoetafdruk van producten. Het erkent op verzoek van bedrijven Italiaanse producten van hoge milieukwaliteit.

 

In de laatste fase werd software ontwikkeld om de milieuvoetafdruk te berekenen en te verkleinen. Dankzij deze software, die eveneens door CSQA gecertificeerd is, ontvangen de producenten persoonlijk advies om de milieuvoetafdruk van hun producten te verkleinen en energie te besparen, samen met een rapport over hun milieuprestaties en een vergelijking met soortgelijke bedrijven. 

 

"De waarde van een zo uniek product als parmaham hangt ook af van ons vermogen om in te spelen op de behoeften van de consument en op de uitdagingen van een snel veranderende wereld. De onverbrekelijke band van onze BOB met onze streek maakt ons nog meer verantwoordelijk voor de impact van onze productie. Daarom zijn we bijzonder trots op dit project in samenwerking met Politecnico di Milano, Enersem en CSQA. Het is vooral bedoeld als steun voor onze bedrijven in hun reeds grote inzet voor de ecologische transitie, om het milieu beter te beschermen voor de toekomst van de sector en voor de volgende generaties. We zijn bijzonder blij dat veel producten de software van het project nu al gebruiken. Dat bevestigt de ecologische ethiek van onze sector en bevordert ons concurrentievermogen op de buitenlandse markten met betrekking tot deze belangrijke problematiek", zegt Alessandro Utini, voorzitter van het Consorzio del Prosciutto di Parma.

Meer Nieuws

Belgische chefs en sommeliers trappen 200 kilometer in Bordeaux ten voordele van StreetSmart.

17 jun 2025

Nieuwe kansen voor de sector in de Smaakhaven.

13 jun 2025

Grønn – Green Oils in the spotlight: award winnaar product award op Culinary Innovators 2025.

11 jun 2025