Partnernews Delen Private Bank - Maxime Collard & Aurore Coudeville, La Table de Maxime - Een hart voor familiaal ondernemerschap

19 jun. 2024

Gault&Millau en Delen Private Bank: Een hart voor familiaal ondernemerschap 

Maxime Collard & Aurore Coudeville, La Table de Maxime

 

De professionele fundamenten van veel restaurants zijn traditioneel gebouwd op een echtelijke of familiale band. In sommige gevallen nemen ook de tweede generatie of andere familieleden belangrijke taken op zich. Goed en evenwichtig geïntegreerd verstevigt dit verwantschap de basis waarop het restaurant gebouwd is. 

 

Vanuit een gedeelde passie voor ondernemerschap en familiebedrijven, zetten Gault&Millau en Delen Private Bank gepassioneerde familiale ondernemingen in de kijker. We spraken met chef Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime, een familieman en tevens Chef van het Jaar 2024. Hij vertelt ons meer over hoe hij samen met Aurore Coudeville, mama van hun twee dochtertjes en eveneens zakenpartner, familiaal ondernemen ervaart.

 

Meer zekerheid en gemoedsrust zijn vaak benoemde pluspunten van familiaal ondernemen. Zijn er nog andere en zo mogelijk unieke voordelen verbonden aan familiaal ondernemerschap?

 

“Mijn ouders helpen me bij het runnen van het hotel. Dat is een geruststelling omdat zo’n uitbating naast een restaurant een 24/7 onderneming is waarbij gasten soms permanent aandacht vragen. Mijn ouders nemen taken op zich op momenten dat sommige medewerkers moeilijker bereikbaar zijn en verlichten daardoor een stuk van de werkdruk. Mijn partner Aurore en ik kunnen steeds op mijn ouders terugvallen zodat wij ons op andere taken kunnen richten. Die taakverdeling maakt het dagelijks werk een stuk minder zwaar.

 

Zijn er valkuilen waarvoor men zich moet hoeden? En zo ja, hoe gaat men best om met deze uitdagingen?

 

“Door met familie te werken is het uiteraard een stuk moeilijker om onderscheid te maken tussen het professionele leven en het privéleven. Ik ben sowieso altijd gepassioneerd met het restaurant bezig en kan moeilijk ontkoppelen.” Aurore Coudeville knikt bevestigend en lacht. “Ik kan een stuk makkelijker ontkoppelen. Ik zie daar vanuit mijn opleiding en verleden als psychologe ook sneller en beter het belang van in.” 

 

Versterkt en verdiept een bedrijfsaanpak vanuit een familieband de beleving van traditionele familiewaarden buiten de professionele context?

 

“We hebben allebei van thuis uit bepaalde waarden meegekregen die ik ook ben tegengekomen tijdens de vijf jaar dat ik bij Geert en Mireille Van Hecke in De Karmeliet werkte. Ze zijn eerder gereserveerde mensen die hard werken en van nature rustig en kalm zijn, maar wel veeleisend zijn voor zichzelf en hun medewerkers. Als familie draag je zo’n waarden samen uit omdat ze net zoals stiptheid, zorgvuldigheid, zin voor detail en prioritaire aandacht voor de gast mee de hoekstenen van onze onderneming zijn.

 

In welke mate krijgt een nieuwe generatie of andere familieleden inspraak in het reilen en zeilen in het restaurant, en in het uitstippelen van de bedrijfsvoering op middellange termijn?

 

“Onze kinderen zijn nog te jong om ze mee in het bedrijf een rol te geven. Ik heb wel een zeer goede vriend die ik als familie beschouw en die vanuit zijn expertise als bedrijfsrevisor voor mij een klankbord is in wat we doen en plannen. Hij kent en deelt onze waarden en onze spirit. Vandaar dat ik zijn beschouwingen extra waardeer al zouden ze van een familielid komen.”

 

Welke gouden raad geeft u als ervaringsdeskundige op het vlak van familiaal ondernemen mee aan start-ups die vanuit hetzelfde gedachtegoed hun toekomst succesvol willen bestendigen?

 

“Klankborden of steunpilaren die positief kritisch staan ten opzichte van wat je gepassioneerd vorm wil geven, zijn uiterst belangrijk. Mijn meest kritische steunpilaar is Aurore die een andere opleiding genoot dan mezelf en vanuit haar expertise complementair is aan mijn kennis. Jonge ondernemers kunnen best hun dromen vormgeven wanneer mensen vanuit een andere invalshoek meekijken, meedenken en zo de groei van een onderneming mee ondersteunen.” Aandachtig luisterend bevestigt Aurore die gedachte. “Tijd nemen om na te denken, is een must. Ik denk dat ik daar een aanvullende rol in speel en vanuit een helikoptervisie onze onderneming volg en mee aanstuur. Zo’n visie en vorm van reflectie zorgen voor noodzakelijke rustmomenten.” 

 

En welke andere waarden, buiten deze specifieke familiale context, zijn voor u het belangrijkst om op lange termijn succes te bestendigen?

 

“Ik ben 15 jaar geleden met deze zaak begonnen en heb deze stap voor stap doen groeien door er elke dag mee bezig te zijn. We zijn geen mensen die uit zijn op uiterlijk vertoon of blingbling. We hebben altijd volgens onze middelen blijven investeren ten dienste van de kwaliteit van wat we aan onze gasten in een gemoedelijke, familiale context aanbieden. Wanneer hun verwachtingen voldaan of overtroffen worden, zijn ze tevreden. Ze komen terug en vertellen het voort. Daar ligt mee de basis om succes in de toekomst te kunnen verzekeren.”

 

 Delen Private Bank is gespecialiseerd in het beheer en de planning van vermogens. Als familiebedrijf en snelgroeiende onderneming is Delen bovendien sterk vertrouwd met de ondernemerswereld en familiale ondernemingen. Benieuwd hoe Delen Private Bank uw familiebedrijf kan ondersteunen? Ga naar www.delen.bank

 

Meer Nieuws

De tien laatste ontdekkingen van Gault&Millau !

17 jul. 2024

Groene gastronomie: vegan & plant based hotspots uitgelicht door Gault&Millau.

14 jul. 2024

Een culinaire reis door de hoofdstad van Wallonië - 6 adressen te ontdekken in Namen

7 jul. 2024