Nieuwe kansen voor de sector in de Smaakhaven.

13 jun 2025

De Smaakhaven wordt een gloednieuw trefpunt voor de culinaire sector in het voormalige Antwerpse Loodswezengebouw. Hier wordt onze rijke culinaire cultuur beleefd, gevierd en gestimuleerd. Deze unieke trefplaats voor chefs, makers, ondernemers en foodies is een broedplaats voor traditie en innovatie.


Een podium voor innovatie, traditie en vakmanschap

In de Smaakhaven worden tradities gekoesterd en nieuwe ideeën geboren. Hier komen professionele culinaire makers en foodies uit binnen- en buitenland samen. Het is een plaats waar doeners en dromers experimenteren, elkaar inspireren en nieuwe ideeën realiseren. Alles wat Vlaanderen culinair te bieden heeft, krijgt hier het podium dat het verdient.

De drie pijlers van de Smaakhaven

De Smaakhaven plant een breed scala aan activiteiten, zowel fysiek in de historische gebouwen als digitaal, onderverdeeld in drie pijlers:

  1. Academy: Hier leren zowel professionals als toeristen de smaak van Vlaanderen te proeven, te keuren en te verbeteren. Workshops, opleidingen en masterclasses worden aangeboden aan iedereen, van bedrijven tot start-ups, die hun producten willen laten keuren via smaakpanels. Nieuwe talenten krijgen begeleiding van ervaren mentors.
  2. Entertainment: Onder deze pijler vallen de horeca- en retailactiviteiten. Bezoekers kunnen in een ontspannen sfeer genieten van lokale gerechten en dranken, producten kopen en op een laagdrempelige manier kennismaken met de Vlaamse eet- en drinkcultuur. Organisaties kunnen tijdelijke tentoonstellingen en ludieke activaties organiseren om de culinaire toerist de essentie van de Vlaamse keuken te laten ontdekken.
  3. Business: De Smaakhaven biedt een inspirerende omgeving voor vergaderingen en bedrijfsactiviteiten voor tal van branches in de culinaire sector.

 

Een brug tussen vakmensen, bedrijven en consumenten

De Smaakhaven ondersteunt de culinaire sector door bruggen te bouwen tussen vakmensen, bedrijven, kennisinstituten en consumenten. De diversiteit van de sector wordt omarmd: van cafébaas en friturist tot topchef, van onderzoeker tot voedingsproducent. Door in te zetten op het verhogen van de in- en doorstroom van talenten en kennis, krijgt de sector de zuurstof en aandacht die ze verdient om te floreren.

Een kans voor de toekomst

De culinaire sector in Vlaanderen staat op een kantelpunt. Terwijl economische uitdagingen en veranderende toeristentrends de sector beïnvloeden, biedt de Smaakhaven een unieke kans om Vlaanderen internationaal op de kaart te zetten als culinaire topbestemming. Innovatie, samenwerking en een sterke focus op duurzaamheid en beleving vormen de sleutels tot succes.

Bepaal mee de invulling van de Smaakhaven

De Smaakhaven wordt een plek voor jullie, de culinaire sector. Wij roepen culinaire ondernemers dan ook op om mee hun schouders onder de Smaakhaven te zetten.  Toon jouw interesse en draag bij aan deze revolutionaire culinaire bestemming. Laat ons weten welke rol jij of je organisatie kan spelen in de Smaakhaven of vul de bevraging (max. 10 min.) in voor 30 juni

Blijf je graag op de hoogte van de vorderingen in dit project? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van de Smaakhaven.

Meer Nieuws

Culinair verfijnd frituren met Gault&Millau & Delizio Gold

11 jul 2025

Het label Table de Terroir telt meer dan 100 erkende zaken: 10 nieuwe adressen sluiten zich aan.

9 jul 2025

Ten to taste - 10 keer garnaalkroketten in Wallonië en Brussel geselecteerd door onze inspecteurs.

4 jul 2025