New on top - OAK, Willem Hiele, Nebo, Eed, Arden.

28 nov 2024

Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en wijzigingen. Oak in Gent wordt dit jaar beloond met een score van 16,5/20 en 3 koksmutsen. 4 zaken behalen een score van 16/20 en 3 koksmutsen: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).

Van de verfijnde gerechten en warme sfeer bij OAK in Gent tot de creatieve streekgebonden keuken van Arden in de Ardennen, deze toprestaurants blijven de grenzen van culinaire perfectie verleggen. Nebo brengt in Antwerpen een verfijnde mix van traditie en moderniteit, terwijl Willem Hiele in Oudenburg duurzaamheid en streekproducten centraal stelt. In Leuven laat Eed zien hoe pure smaken en finesse hand in hand gaan.

OAK – 16,5|20 (Gent)

Sinds Marcelo Ballardin in 2016 werd uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar, heeft hij een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. Zijn constante streven naar perfectie wordt nu beloond met een hogere score van 16,5/20 voor OAK. Met OAK blijft Marcelo Ballardin Gent culinair op de kaart zetten, met een beleving die smaak, comfort en passie moeiteloos verenigt.

De verhuizing van OAK naar de historische Burgstraat bleek een schot in de roos. Hier worden gasten ondergedompeld in een unieke totaalbeleving, versterkt door Ballardin’s verfijnde creaties. Denk bijvoorbeeld aan de op de barbecue bereide langoustine, gecombineerd met pompoen, fregola, mandarijn en een intense jus van de kop. Een gerecht dat zowel technisch als smaakmatig indruk maakt en perfect de weg naar de culinaire top illustreert.

 

Willem Hiele – 16|20 (Oudenburg)

Restaurant Willem Hiele, gelegen in de schilderachtige polders van De Keignaert nabij Oostende, is een culinair pareltje dat zijn gasten verwelkomt in een indrukwekkend brutalistisch pand, ooit ontworpen door de kunstenaar-architect Jacques Moeschal. 

De focus ligt op lokale ingrediënten geleverd door boeren en vissers. Zoals in een tartaar van Oostendse langoustinestaartjes ‘gatjes’, met eigen consommé op smaak gebracht met ijzerkruid, radijs, kaviaar en zure room. Het menu weerspiegelt de onvoorspelbaarheid van de zee en de eigenzinnigheid van de streek, waardoor elk gerecht een verhaal vertelt. Met een welverdiende 16/20 zet dit restaurant een nieuwe standaard voor wie verfijning en duurzaamheid zoekt in één culinaire reis.

Nebo – 16|20 (Antwerpen)

Restaurant Nebo, gelegen op het Panamarenkoplein in Antwerpen blijft groeien. Dit à la carte restaurant, dat sinds kort ook een menu-optie aanbiedt, biedt een verfijnde culinaire en tevens traditionele ervaring in een modern jasje. 

De bediening onder leiding van maître-sommelier Michelle Gielens is vlot en vriendelijk, waarbij zij met plezier haar uitgebreide kennis van de meer dan 260 wijnen deelt. In de keuken blijft chef Dimitri de Koninck verder evolueren met bijvoorbeeld een perfecte bereiding van van tarbot, risotto van bloemkool, lardo, gerookte paling en crème van geroosterde bloemkool. Ook het dessert op basis van chocolade is echt genieten en niet te missen! Nebo blijft groeien en bewijst met een welverdiende 16/20 zijn plek in de culinaire top van Antwerpen.

 

Eed – 16|20 (Leuven)

Leuven is niet alleen een prachtige studentenstad maar ook een aantrekkingspool voor culinair talent. Daar is restaurant Eed een prima bewijs van. Vlak bij het gerechtsgebouw - vandaar de verwijzing in de naam van het restaurant - brengt de familie Heylen een keuken die indruk maakt door pure smaken en veel finesse. 

Chef Philippe Heylen beheerst de kunst om even stijlvol als eenvoudig te dresseren. Met zijn evenwichtige composities waarin klassieke naast eigentijdse elementen netjes verweven worden, imponeert hij tijdens een degustatiemenu waarbij ook de wine pairing applaus verdient. Tarbot is precieus boterzacht gepocheerd en voorzien van een prachtige Ierse oester. Daarbij crème van artisjok en beurre blanc van vin jaune, met accent van kruidenolie, en van komkommer die voor beet en frisheid zorgt. Een hogere score is meer dan verdiend.

 

Arden – 16|20 (Rochefort)

Midden in de betoverende Ardense natuur aan de Lesse biedt Arden een culinaire totaalbeleving die blijft nazinderen. Onder leiding van Marius Bosmans, verkozen tot Jonge Chef van het Jaar voor Wallonië in 2024, wordt hier verfijnd vakmanschap gecombineerd met lokale producten en creativiteit. Zijn kookstijl zet streekproducten in de kijker, naar een hoger niveau gebracht door gedurfde maar altijd evenwichtige combinaties. 

Hij werkt met groenten en kruiden uit eigen tuin en creëert daar hele pure gerechten mee, zoals tartaar en carpaccio van hamachi met radijs, crème van spar en jus van gelactofermenteerde kruisbes. Of zalmforel van forelkwekerij Mathonet in Malmedy, delicaat gekonfijt in boter met beurre blanc, erwtjes en beurre noisette met geroosterde amandelen. De desserts, even verfijnd en elegant, zijn steeds een hoogtepunt van deze kwaliteitskeuken, zoals een paarse roos op basis van bramen, Inaya-chocolade en shiso voor een fris accent. De hele maaltijd wordt kracht bijgezet door een knappe wijnselectie uit een kelder waarin meer dan 14.000 flessen rusten. Een onvergetelijke ervaring in een prachtig kader dat voortaan deel uitmaakt van de selectie New on the Top.

Wilt u zelf de culinaire parels van België ontdekken? Laat u inspireren door de Gault&Millau-gids. Koop nu uw exemplaar en ontdek de beste restaurants, chefs en culinaire trends van België!

Meer Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards 2025 in Nederland

10 feb 2025

Liefde gaat door de maag: ontdek de Valentijns creaties van een selectie bekroonde Gault&Millau chocolatiers.

8 feb 2025

Monin Mondays: High Five Specialty Coffee Roastery in Louvain-La-Neuve

3 feb 2025