Mocht er een prijs uitgereikt worden voor de coffeebar met het meest eigen karakter dan zou Simon Says veel kans maken om op de shortlist met kandidaten te belanden. Naast fijne koffiearoma’s kunnen bezoekers vooral een aparte, gestileerde bohémiensfeer opsnuiven (momenteel is deze koffiezaak gesloten).
Eens herberg, altijd herberg?
Een aparte vibe gaat schuil achter een in diverse kleuren fraai gedecoreerde gevel van een huis dat al sinds 1904 als herberg fungeert. Gasten kunnen overigens ook in twee kamers blijven overnachten. Zodat die oorspronkelijke functie naast eigentijdse coffeebar nog steeds vervuld wordt. Sommige globetrotters voelen zich precies door die kleurenpracht in het oude Praag. Andere wanen zich heel even in Haight-Ashbury, de bekende hippiebuurt in San Francisco. Om maar aan te geven dat Simon Says een bijzondere indruk nalaat in hartje Gent.
Aparte locatie
Gelegen aan een pleintje waar zowel Gentenaars, studenten als dagjesmensen - die zich even buiten het platgetreden toeristisch parkoers wagen - graag verpozen. Een locatie die je als toerist in het buitenland en op bezoek in eender welke grootstad graag ontdekt en onmiddellijk omarmt. Eigenaar, barista en welshman Simon Turner streek er in 2006 neer om de plek niet meer te verlaten. “We zitten net aan de rand van het hart van Gent met het Patershol op een paar honderd meter. In een buurt met zeer gevarieerde, laagdrempelige horecazaken wat voor een aparte aantrekkingskracht zorgt,” vertelt hij in accentloos Nederlands. Simon vindt het vanzelfsprekend dat hij zijn tweede taal na al die jaren optimaal beheerst. Hij slaat immers een compliment ter zake bescheiden in de wind. De ingeweken barista geeft overigens niet alleen met Simon Says letterlijk en figuurlijk kleur aan deze wijk. Simon Turner is ook deken van de straat en geniet als ondernemer en gastheer aanzien bij zijn collega’s die uit alle windstreken komen. Zijn lange staat van dienst in hartje Gent en wellicht nog meer zijn open en joviaal karakter maken van hem de geknipte wijkambassadeur.
Eveline Hoorens
Simon Turner zag de levendige buurt groeien en energiek veranderen. Zelf koos hij voor een koffiebar. “Ik herinner me dat we toen de tweede coffeebar in de stad waren en we met onze aanpak en de innovatie rond latte art nog een pioniersrol hadden.” Hij leerde het vak bij James Hoffman, de godfather van de Londense koffierevolutie die focuste op speciality coffee. Eens aangekomen in Gent koos Simon Turner eveneens voor de speciality coffee en wel deze van Eveline Hoorens. “Ik was van in het begin gecharmeerd door deze ambachtelijk koffiemaker. Sinds drie generaties staat een vrouw aan het hoofd en Eveline is een zeer toegewijde vakvrouw. Ze maakt onder meer een blend met negen diverse speciality koffiebonen die ze medium roostert. Resultaat is een zachte, toegankelijk smakende espresso waarvan iedereen houdt.” Zoals ook haar man, Panamarenko zaliger, die Simon Says vaak bezocht wat de kunstenaar zelfs inspireerde tot een aantal prachtige muurtekeningen die aan het interieur een artistieke meerwaarde gaf.
Scones met clotted cream
De unieke eigenheid van deze coffeebar met centraal een replica van een nostalgische Faema E61 krijgt nog meer karakter door de gestileerde handgemaakte, ambachtelijke terracotta tegels van Agnès Emery die tafels en toog sieren. Ze tekende ook voor verlichting en kleurenpracht. En zo voor een rust brengende achtergrond waar een ontbijt, small bites, lichte lunch met zelf gemaakte chutney of gebak, taarten én scones met clotted cream de honger aangenaam en sereen stillen.
Simon Says, Sluizeken 8, 9000 Gent, tel.: 09 233 03 43, simon-says.be, open donderdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur (in de zomer tot 19:00 uur)
Technische details:
Prijzen: