We moeten heel even wachten voor we onze bestelling kunnen doorgeven. In dit geval is een beetje geduld oefenen in het geheel niet storend. We genieten immers van een bijzonder tafereel dat de goesting in een tasje koffie alleen nog maar versterkt.
Gelukzalige glimlach
En nee, het zijn niet de geurige aroma’s die in de V60 koffie vrijkomen terwijl Kris van Guyse het water opschenkt. Noch het nostalgisch gevoel dat dit systeem oproept of de innemende bohémien setting van Noir Coffeebar die voor een zenmomentje zorgt. Wat vertederend werkt, is van een geheel andere aard en wat nog steeds voor geen geld te koop is. Kris Van Guyse doet geroutineerd zijn werk. Zonder het wellicht zelf helemaal goed te beseffen toont hij een gelukzalige glimlach. Iets tussen binnenpretjes en een guitige blik van een kind dat een snoepje krijgt aangereikt. “Het blijft een mooi moment om te zien hoe water en gemalen koffie elkaar vinden,” vertelt hij spontaan en enthousiast wanneer we hem attent maken op wat we juist hebben mogen ervaren.
Eerst Krullebol, nu Cappuccino
In Noir Coffeebar voelen we ons heel even mijlenver verwijderd van het alledaagse koffiemoment. En als spreekwoordelijk toetje krijgen we te horen dat de uitzonderlijke kwalietit van de melk in onze cappuccino niet aan hem ligt. Maar wel geheel de verdienste is van Cappuccino. Zo heet de koe van het agrarisch collectief BoerEnCompagnie in Abdij van Park in Heverlee. En allen zij zorgt voor de dagelijkse melk. “Cappuccino krijgt alleen natuurlijke voeding,” vertelt Kris. “Ze geeft minder melk dan een traditionele melkkoe maar haar melk heeft wel veel meer smaak. We hebben haar als kalfsje zien groot worden. Haar voorgangster heette Krullebol.” Kris van Guyse behoort tot het type mensen die je maar één vraag moet stellen en daarop overtuigend begint te vertellen. Niet over zichzelf of in eerste instantie koffiebonen maar wel over dieren en mensen die hem nauw aan het hart liggen.
Blind en onbevooroordeeld proeven
Zoals ook Joanna Alm. De wereldvermaarde Zweedse koffierooster én kampioene van Drop Coffee Roaster waarvan hij het vak van het branden van Specialty Coffee leerde. Een vak dat hij zelf vandaag vormgeeft in zijn branderij Tāne Roasters Collective. “Zij overtuigde me om enkel met single origin bonen te werken en om geen koffie op basis van een blend te serveren. “Elke koffieboer heeft een eigen verhaal en door bonen te mengen geraak je de verhaallijn makkelijk kwijt wat zonde is. De eigenheid van de bonen zijn voor ons belangrijk en daarom selecteren we onze koffiebonen door steeds blind en onbevooroordeeld te proeven.” Joanna Alm adviseerde hem ook om koffiebonen vooral niet op te hoge temperatuur te roosteren. “De barista maakt uiteindelijk de koffie,” zo luidt haar credo dat Kris altijd in gedachte houdt. Hij houdt bij voorkeur van Braziliaanse koffie maar voor zijn part mogen bonen van overal komen. “Ik laat me graag verrassen en ik hou de preshipments goed in de gaten om mijn keuze te kunnen maken. Koffie is een heel complex product dat wij toegankelijk moeten maken. We moeten onze expertise niet etaleren en niets opdringen. We moeten vooral mensen met koffie blij maken.” En of hij en echtgenote Murielle Bosch daarin lukken.
Noir Coffeebar, Naamsestraat 49, 3000 Leuven, tel.: 016-85 08 97, noir.coffee
Maandag tot en met vrijdag; 08:30 – 17:30 uur, zaterdag: 09:00 – 17:30 uur, zondag: 11:00 – 17:00.
Tweede zaak Blanco Coffeebar, Leopold Vanderkelenstraat 27, 3000 Leuven, dinsdag tot zaterdag van 09:30 – 17:30 uur, zondag van 11:00 tot 17:00 uur, maandag gesloten.
Technische details:
Prijzen: