In het prachtige neoclassicistische, vroegere bankgebouw rechtover de anderhalf eeuw oude Koninklijke Stadsschouwburg zorgt de unieke Coffeebar Adriaan voor een warme sfeer. Wie vertrouwd is met het onderscheidende karakter van een Wiener Kaffeehaus zal ongetwijfeld even opkijken.
Pastelpistachegroen
Gevoelige zielen met een boon voor het charmante karakter van de Oostenrijkse hoofdstad krijgen extra waar voor hun geld. Zoals tijd, ruimte en kranten die gratis geconsumeerd worden. Om die redenen behoort zo’n typecafé in Wenen volgens de UNESCO tot het internationaal immaterieel cultureel erfgoed. Deze Brugse coffeebar biedt zoveel meer dan enkel koffie, thee, taart of ontbijt en brunch. Het koffiehuis mag van ons mutatis mutandis qua looks en inhoud eveneens op die bijzondere, internationale kwalificatie aanspraak maken. Interieur en stijl refereren naar historisme en verscholen achter een indrukwekkende gevel legt de koffiebar op dat vlak steengoede papieren voor. Voor de binnenverlichting zorgen lantaarns weggeplukt uit de straten van een negentiende-eeuwse binnenstad. Verder zien we een degelijke planken vloer met patina en verder kriskras wat nonchalant opgestelde comfortabele tafels en stoelen. Enkel een marmeren dekblad had nog sfeer verhogend kunnen werken al maken de muren opgefleurd in pastelpistachegroen veel goed. Net als de schitterende verlichte vitrinekast achteraan waarin decoratieve objecten eigen aan de koffiecultuur zowel voor een ruimtelijk als kunstzinnig effect zorgt. En dan hebben we nog geen woord verteld over de eigenlijke blikvanger: de koffiekaart. Die werd ontworpen door Marnix De Backer. Hij creëerde samen met architect Francis Van Damme in 2016 Coffeebar Adriaan. Die naam verwijst naar de straatnaam en meer bepaald naar Adriaan Willaert, een 16de-eeuwse componist en dirigent. Een portret van de kunstenaar en een antieke buffetpiano geven aan de inkom overigens extra historisch cachet.
Gastenkamers en ontbijt
Marnix De Backer is nog steeds barista van dienst hoewel hij de zaak aan Marie Laeremans in 2019 overliet die op de bovenste verdiepingen gastenkamers inrichtte en het gebouw sindsdien als één geheel uitbaat. Net als een paar woningen in de Brugse binnenstad. “Op die manier kan ik gastenkamers en koffiezaak met ontbijt als één geheel uitbaten. Marnix bleef na de verkoop als bezieler gelukkig mee aan boord,” aldus Marie Laeremans. “Met hem hebben we de expertise in huis die zowel lokale mensen als toeristen kunnen waarderen.” Hij zorgt voor een brede keuze aan warme dranken van ristretto tot een dirty chai waarin een scheut koffie het laatste woord krijgt. Uiteraard ontbreken ice latte al dan niet verrijkt met een aantal smaakrijke siropen niet op het appel.
Toppatisserie
“Die gastenmix is voor mij heel belangrijk om aan deze coffeebar een toekomstbestendige missie te geven. We zijn niet afhankelijk van buitenlanders en hebben graag jaarrond een goede mix van lokale en internationale gasten.” Die worden niet alllen verwend met een blend van arabica koffiebonen geleverd door koffiebrander Viva Sara en een maandelijks wisselende origine koffie. Verder zorgt het Adriaanteam immers voor een klassiek ontbijt en fijne taarten waarvoor elke dag een toppatissier instaat. “Zijn naam geef ik niet prijs. Wel zijn klassiek en geraffineerd repertoire met onder meer perencharlotte en zwarte woudtaart,” vertelt de gastvrouw met glimlach en knipoog. “Mensen vragen soms om pannenkoeken en wafels maar in deze setting zouden die naar mijn smaak volkomen misstaan. Toch?”
Coffeebar Adriaan, Adriaan Willaertstraat 7, 8000 Brugge, tel.: 0499 83 87 00, www.coffeebaradriaan.be, maandag en dinsdag gesloten, op koopzondagen open van 09:00 tot 18:00 uur, andere dagen van 08:30 tot 17:00 uur
Technische details:
Prijzen:
(IJsblokjes, melk, espresso, slagroom en smaak naar keuze: speculoos, hazelnoot, vanille, karamel, pumpkin spice, brownie, ginger bread)