Monin Mondays:
Coffee and More Namen

14/03/2022

“Duurzaamheid moet vanzelfsprekend zijn”

 

Er heerst een gezellige va et vient in koffiebar Coffee and More in hartje Namen. Niet verwonderlijk want het kleine zaakje is een van de weinige plekken in de Waalse hoofdstad waar zoveel aandacht aan koffie geschonken wordt én dat op een duurzame manier.

 

Klein en stoer

In een klein steegje, op de hoek met de drukke winkelstraat Rue Emile Cuvelier gonst het van de gezelligheid. De ramen aan de buitenkant zijn zelfs wat aangedampt en de zwarte gevel met houten terras wijzen op een zekere urban cool van deze koffiebar.

 

Eigenares Lorena Finizio staat zelf nog elke dag achter de bar. Haar hond Kahla draait zich rustig nog eens om in haar slaap op de bank. Gasten hangen snel hun jas aan een kapstok, iedereen wil wel een plekje bemachtigen in één van de zeteltjes. 

 

In 2018 nam Lorena de kleine koffiebar over van een vroegere schoolmaat Terry. Hij was geobsedeerd door koffie en had een leemte weten in te vullen in het Naamse centrum met de start van Coffee and More in 2015. “Ik was net terug thuis nadat ik een jaar gereisd had in Nieuw-Zeeland. Ik was ervaren in het vak van mixology, maar kende niks van koffie. Ik klopte aan bij Thierry en op zes maanden tijd heeft hij me alles geleerd”, vertelt Lorena. 

 

Koffie van Caffenation

Behalve enkele gerechtjes op de kaart is er niet zo veel veranderd na de overname. De gasten hadden amper door dat er een nieuwe eigenaar was. Ook de koffie, van Antwerpse branderij en specialty coffee bar Caffenation, werd bewaard. “Terry heeft heel wat koffies geproefd en vond deze van licht gebrande bonen van Caffenation de lekkerste. Ik spring zelf ook regelmatig binnen bij Caffenation, ik hou van hun atmosfeer. En intussen is hun koffie ook mijn smaak geworden”, lacht Lorena. “Ik wil geen koffie geven die mensen overal kunnen drinken. Ik wil er tussenuit springen. En mijn gasten vinden het fijn dat ze zeker zijn van hun koffie, dat het hun vertrouwde smaak is.”

 

Bij Coffee and More vind je drie verschillende koffiesoorten: een fruitige en eentje met meer aciditeit voor espresso en dan nog een aparte voor filterkoffie. “Zeker wanneer mensen een zwarte koffie willen, stellen we veel vragen. Het moet juist zijn”, verklaart Lorena.

 

Ook zoete koffies en meer…

Maar daarnaast is er bij Coffee and More ook ruimte voor de iets zoetere koffieliefhebber. “We hebben een redelijk jong publiek en zij leren het makkelijkst koffie drinken met een siroopje erbij. Daarbij kies ik telkens voor kwalitatieve siropen, zoals die van Monin. Onze toppers? De siropen met oreo, chocolade en pumpkin spice. En de slagroom die erbij komt, die maken we zelf”, knipoogt Lorena. “Voor de liefhebbers werken we nog af met Maltesers, Kinder Bueno of Bounty.” 

 

De ‘and more’ verklapt dat je in het kleurrijke zaakje nog heel wat meer dan koffie kunt bestellen. “Zo zijn er ook smoothies, milkshakes en allerlei sapjes. Maar ook soep en broodjes en dan natuurlijk onze American pancakes. Die zijn een absolute topper. En verder hebben we ook gewoon alles dat eindigt op ‘cake’”, lacht Lorena. “We hebben achterin een klein keukentje waarin we alles huis bereiden.”

 

45 minuten

De koffiebar ademt gezelligheid uit en zit propvol met studenten, mama’s met kinderen en mensen die even halthouden tussen het shoppen door. “We bevinden ons op het einde van het ‘winkelparcours’ en zitten een beetje verstopt, toch weten de mensen ons te vinden. Meestal dankzij sociale media”, vertelt Lorena.

 

Omdat het soms zo druk kan zijn, kun je als gast op drukke momenten slechts 45 minuten aan een van de houten tafeltjes of toogjes zitten. “Ik moet daar een beetje streng in zijn”, licht Lorena toe. “Iedereen is welkom en ik wil iedereen de kans geven om hier iets te komen drinken. Bovendien hou ik er ook van dat het hier beweegt.”

 

Duurzame koffiebar

Waar Lorena ook over waakt, is duurzaamheid. “Een van de redenen dat ik ook graag met Monin werk, zijn hun glazen flessen. Plastic vind ik echt niet meer van deze tijd. Daarnaast motiveer ik mijn klanten ook om met hun eigen beker koffie uit te halen. Als ik toch een wegwerpbekertje meegeef, dan is het bio-afbreekbaar. Dat kost me iets meer, maar ik vind dat ik als ondernemer die verantwoordelijkheid moet nemen. Zo geef ik ook geen rietjes. Dat is toch nergens voor nodig? Ik probeer mensen daar op een vriendelijke manier op te wijzen en ik merk dat dat geapprecieerd wordt”, vertelt Lorena bevlogen.

 

Coffee and More, Rue Emile Cuvelier 21, 5000 Namen. www.facebook.com/coffeeandmorenamur

 

Technische details:

Koffieroast: Caffenation

Espressomachine: Vibiene

Molen: Eureka

 

Meer Nieuws

Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

14/08/2022

In the picture: Genieten in Limburg van gezellige terrassen

08/08/2022

Aan de ontbijttafel met Chef Grégoire Gillard van restaurant Barge en Bakker Zied van Boulangerie Khobz in Elsene

07/08/2022