Monin Mondays:
Brazila Knokke

11/04/2022

“We hebben nog dezelfde vertrouwde hoogwaardige koffie als uit 1930”

 

Brazila. Een naam die al generaties lang gefluisterd wordt in de straten van Knokke. Intussen telt de koffiezaak en -branderij drie vestigingen met als grote gemeenschappelijke deler: het serveren van traditionele, hoogwaardige koffies voor meerwaardezoekers.

 

Goed bewaard koffierecept

“We branden nog altijd dezelfde koffies als diegene die de vorige eigenaar, meneer Leconte, destijds geselecteerd heeft”, vertelt eigenaar en koffiebrander Paul Vandille trots. “Als jonge snaak was ik al verslingerd aan koffie en droomde ik van een eigen branderij. Toen hoorde ik mensen herinneringen ophalen aan Brazila, een iconische koffiezaak uit 1930, die de deuren gesloten had in 1984.”

Paul zocht daarop contact met Guy Leconte, die zeer weigerachtig stond tegenover een mogelijke verkoop. “De man had intussen het merendeel van zijn toestellen, zoals zijn brander, verkocht en ik, zonder dat ik enige zekerheid had, begon systematisch alle oorspronkelijke spullen weer terug te kopen. Zo won ik zijn vertrouwen en kon ik samen met mijn vrouw Charlotte in 1992 uiteindelijk Brazila heropenen. Meneer Leconte heeft me nog een jaar bijgestaan, me alles geleerd en me alle recepturen van zijn koffieblends gegeven. Een schat aan informatie waar ik bijzonder dankbaar voor ben.”

Warme ontmoetingsplek

Eenmaal binnen in de oorspronkelijke vestiging lijkt het ook alsof je even terug in de tijd stapt. Het interieur werd weliswaar vernieuwd in warme houttinten, maar de originele kasten, schabben en koffievitrines werden bewaard, met helemaal achteraan de absolute blikvanger: de oude Probat-koffiebrander. 

“Een dubbel Italiaantje, Liesbeth”, roept een van de vaste klanten terwijl hij zijn krant openslaat. “Dat betekent een dubbele espresso van onze Italiaanse koffie”, knipoogt dochter Liesbeth Vandille. “Onze klanten kunnen al onze koffies die we verkopen ook effectief proeven. Zo is de bar ook begonnen. We waren in eerste instantie een branderij, waar we op een bepaald moment een kleine espressomachine met een tafeltje hebben gezet zodat onze klanten hun selectie konden proeven. Maar dat is intussen met een grote degustatieruimte, een ruime theeselectie en alles wat bij koffie komt kijken, uitgebreid.”

 

Huis van vertrouwen

Brazila is een heerlijke plek om te snuisteren tussen allerlei leuke traditionele koffiehebbedingen en dat is niet in het minst te danken aan de prachtige verpakking. “Zowel de koffiedozen als de papieren verpakkingen zijn allemaal nog origineel uit de tijd van meneer Leconte”, lacht Liesbeth. “We vonden het belangrijk om niet te veel te veranderen. Zowel aan de verpakking niet, als wat erin zit.”

“We hebben een enorm trouw cliënteel die voor hun specifieke koffie naar hier komt”, gaat Paul verder. “Daarom maak ik ook afspraken met mijn traders. Ik wil die 15 koffies die meneer Leconte destijds geselecteerd heeft en geen andere. Dat zijn telkens hoogwaardige arrabica-koffies. De Braziliaanse is de favoriet, maar daarnaast verkopen we ook de befaamde Jamaica Blue Mountain koffie en de konakoffie uit Hawaii.”

“En tot slot drinken onze klanten hun koffie ook al jaren op dezelfde manier”, voegt Liesbeth toe. “Daarom brandt papa ook altijd op ambachtelijke wijze: langzaam en redelijk donker, op de Zuiderse manier, zodat de warme, nootachtige aroma’s mooi naar boven komen. We serveren ook enkel espresso en verschillende melkbereidingen met espresso. Maar natuurlijk ook thee, chocolademelk én voor de liefhebbers, koffiecocktails.”

Doorheen generaties

“Sinds ik met de koffiezaak begonnen ben, heb ik geen enkele dag meer gewerkt”, sluit Paul af. “Wij overstijgen echt de generaties. Mijn dochter gaat nu verder met de zaak en tegelijk komen de kinderen van mijn eerste klanten nu zelf met hun kinderen. Mensen advies geven over de koffie die het best bij hen past, die goed verteert en waarvoor ze terugkomen, dat vind ik het fijnst. Je weet dat je mensen meteen gelukkig maakt. Eigenlijk ben ik met pensioen, maar ik vlucht nog vaak terug naar mijn brander. Ik kan de koffie niet lossen.”

 

Brazila, Lippenslaan 126, 8300 Knokke-Heist. brazila.be

Brazila Brugge, Mallebergplaats 1, 8000 Brugge

Brazila Zoute, Kustlaan 19, 8300 Knokke-Heist

 

Technische details:

Brander: Probat

Espressomachine: Faema viergroep en Rancillo driegroep

Molen: Mahlkönig

 

Prijzen:

Espresso: € 3,20

Lungo: € 3,50

Cappuccino/latte: € 4,10

Latte macchiato: € 4,80

Flat white: € 5,20

Meer Nieuws

Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

14/08/2022

In the picture: Genieten in Limburg van gezellige terrassen

08/08/2022

Aan de ontbijttafel met Chef Grégoire Gillard van restaurant Barge en Bakker Zied van Boulangerie Khobz in Elsene

07/08/2022