Monin Mondays:
Bar Berlin Leuven

31/01/2022

“Dit moet een plek van verbinding zijn”

 
Net buiten het centrum van Leuven, in een jonge woonbuurt, spot je Bar Berlin, een echte buurt-koffiebar. Het vormt de ideale koffie-of lunchpauze tussen parking Sint-Jacob en een namiddagje winkelen in het autoluwe stadscentrum.
 

Gemengd publiek

Aan de ene kant een gezellige Chesterfieldzetel met tegen de muur een heleboel gezelschapsspelletjes, aan de andere kant verschillende houten tafeltjes, met in het midden een hippe toog, gemaakt van multiplex. Uit de boxen weerklinkt gezellige jazzmuziek. In Bar Berlin spot je zowel buurtbewoners en studenten als arbeiders, professoren en medewerkers uit een van de naburige ziekenhuizen.
 
“Ik wil dat iedereen zich hier welkom voelt”, vertelt eigenares Sue Aldur. Ze wilde al lang een eigen koffiebar in deze buurt, en nam in 2018 samen met haar vriend, Filou, de twee jaar oude Bar Berlin over. “Voordien had ik een job in de sociale sector. Een eigen zaak gaf me een bijzonder gevoel. Dat ik het zou kunnen combineren met iets waar ik zelf enorm van hou, zoals koffiedrinken, was een droom”, vertelt Sue openhartig.
 

Mediterrane gerechten

“De kaart bestaat uit zowel Belgische als mediterrane gerechten, want daar liggen mijn roots. Gasten kunnen hier ontbijten en lunchen, maar de brunch moet je even op voorhand bestellen. Dan serveer ik elf mediterrane gerechten, zoals humus, bulgur en een salade van gegrilde courgette met aubergine en ricotta.”
 

Speciale hippe koffies

Op de krijtmuur staan niet enkel gerechtjes, maar ook tal van theesoorten en speciale koffies. “Dat klopt. Onze huisblend is een robusta uit vier landen van Cook & Boon. Ik heb speciaal voor robusta gekozen omdat die pittiger is. Sommige mensen komen ook speciaal voor deze koffie, maar er wordt evengoed gevraagd naar speciale koffies, zoals een latte met speculaas. Daarvoor werk ik samen met Monin waarvan ik een zeer ruim assortiment heb van karamel tot pistache. Ik heb zeker tien smaken waarmee ik aan de slag ga. Vaak brengen die siroopjes me ook op ideeën”, vertelt Sue.
 
Maar de meest in het oog springende koffie is wel de dalgona-koffie, een hip koffiedrankje dat overwaaide uit Zuid-Korea. “Ik vind het belangrijk om mee te blijven met deze trends”, vertelt Sue. “Vernieuwing is belangrijk om je klanten te blijven enthousiasmeren voor je zaak. Voortdurend ben ik op zoek naar nieuwe invalshoeken, zowel voor het eten als voor de dranken. Het gaat me niet enkel om mee te zijn, maar ook om het heel goed te doen. Mijn fluffy koffieroom op de koude dalgona-koffie moet het fluffiest van allemaal zijn. (lacht)”


 

In de living 

“Het draait er bij mij om mijn gasten te verwennen, alsof je ze bij je thuis ontvangt, met huisgemaakte producten. Daarom lijkt het hier ook een beetje op een living.”
 
Sue’s sociaal engagement liet ze echter niet achter toen ze haar job in de sociale sector inruilde voor Bar Berlin. “Ik vind het belangrijk dat mensen kansen krijgen. Daarom werk ik graag samen met buurtwerk ’t Lampeke/kinderwerking Fabota. Het gebeurt dat ik kinderen tussen zes en twaalf de bar laat overnemen, waarbij de opbrengst naar hun werking gaat. Of ik geef studenten muziek van het Lemmensinstituut hier in de buurt een podium voor enkele optredens. Dan ben ik soms zelfs open tot 23u en maken de koffies plaats voor wijntjes en speciale biertjes. Bar Berlin bevindt zich in een woonbuurt, dan vind ik het belangrijk dat mensen van alle achtergrond hier samen kunnen komen. Ik wil een plek van verbinding vormen.”
 
Bar Berlin, Brusselsestraat 115, 3000 Leuven. www.barberlin.be
 

Technische details:
Koffieroast: Cook & Boon Montana Superieur
Espressomachine: Victoria Arduino
Molen: Macap
 
 
Prijzen:
Espresso: € 2,40
Cappuccino: € 3
Flat white: € 4,50
Special lattes: € 4

Meer Nieuws

Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

14/08/2022

In the picture: Genieten in Limburg van gezellige terrassen

08/08/2022

Aan de ontbijttafel met Chef Grégoire Gillard van restaurant Barge en Bakker Zied van Boulangerie Khobz in Elsene

07/08/2022