Laurence De Smet schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke 'Eerste Kok van België'

18 nov 2024

Tijdens de Horeca Expo in Gent nam Laurence De Smet (24), souschef van het gerenommeerde restaurant Hof van Cleve in Kruisem (18I20 in onze recente Gault&Millau gids 2025) het op tegen vier andere topkandidaten uit de Belgische gastronomie. Onder het toeziend oog van een gerenommeerde jury, bestaande uit topchefs Viki Geunes (Zilte, Antwerpen) en David Martin (La Paix, Anderlecht) bereidden de finalisten drie gerechten van uitzonderlijk niveau.

 

De finaleronde bestond uit een uitdagend menu: te beginnen met een voorgerecht met pijlinktvisjes, algenflan en een kreeftenvinaigrette, gevolgd door het hoofdgerecht van Belgische varkensrug met gevulde kool. Als dessert werd crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd. De Smet wist met haar creaties de jury te overtuigen dankzij haar technische perfectie, verfijnde smaakbalans en oog voor detail.

 

Met haar overwinning in de prestigieuze wedstrijd 'Eerste Kok van België 2025' heeft Laurence De Smet (24), een historische mijlpaal bereikt. Voor het eerst in de 72-jarige geschiedenis van de kookwedstrijd ging de titel naar een vrouw. 

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is al meer dan zeven decennia een podium voor de promotie van Belgische ambacht en culinair talent. Dit jaar stonden vijf finalisten in de schijnwerpers, elk met een unieke stijl en achtergrond. Naast De Smet waren dit Neal Descheemaecker (32) van restaurant Boury, Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro in Nieuwpoort, Michaël Mainville (53), chef-eigenaar van Les Mainvilles in Fexhe-le-Haut-Clocher en Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald.

Meer Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards 2025 in Nederland

10 feb 2025

Liefde gaat door de maag: ontdek de Valentijns creaties van een selectie bekroonde Gault&Millau chocolatiers.

8 feb 2025

Monin Mondays: High Five Specialty Coffee Roastery in Louvain-La-Neuve

3 feb 2025